تکذیب

معنی کلمه تکذیب در لغت نامه دهخدا

تکذیب. [ ت َ ] ( ع مص ) نیک انکار کردن امری را. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). انکار و جحد کردن در امری ، یقال : کذب بآیات ربه ِ. ( از اقرب الموارد ). || به دروغ داشتن. ( زوزنی ) ( ترجمان جرجانی ترتیب عادل بن علی ). دروغگوی گردانیدن کسی را و گفتن او را که دروغ گفتی. || بازایستادن. || رفتن شیر ناقه. || برگردانیدن از کسی. || یک دو تک رفتن وحشی و ایستادن تا ببیند آنچه پس اوست. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || گشنی کردن ناقه و دم برداشتن آن. || بددلی کردن. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). || درنگی کردن. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ).

معنی کلمه تکذیب در فرهنگ معین

(تَ ) [ ع . ] (مص م . ) دروغ شمردن ، منکر شدن .

معنی کلمه تکذیب در فرهنگ عمید

۱. مطلبی را دروغ دانستن و انکار کردن.
۲. [قدیمی] کسی را دروغ گو ساختن، نسبت دروغ گویی به کسی دادن.

معنی کلمه تکذیب در فرهنگ فارسی

کسی رادروغگوساختن، نسبت دروغگویی بکسی دادن
۱ -( مصدر ) دروغ شمردن دروغزن داشتن دروغگو خواندن نسبت دروغ دادن بکسی مقابل تصدیق . ۲ - انارکردن . ۳ - ( اسم ) دروغ شماری . ۴ - انکار . جمع : تکذیبات .

معنی کلمه تکذیب در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تکذیب، انکار حقایق، دروغ دانستن آیات خدا و متهم کردن پیامبران به دروغگویی می باشد.
تکذیب مصدر باب تفعیل از ماده «ک ـ ذ ـ ب» به معنای انکار کردن، دروغ پنداشتن چیزی و نسبت دروغ دادن به کسی است.
معنای اصطلاحی
گرچه تکذیب خودش کفر نیست؛ لیکن بر کفر دلالت می کند، زیرا در تعریف کفر گفته شده که آن جهل به معارف است و گاه همراه با استکبار و تکذیب پیامبران و کتاب های آسمانی است و گاه مانند کفر مستضعفان بدون انکار است. کفر در صورت همراه بودن با تکذیب مستلزم خلود در آتش دوزخ است: «والَّذینَ کَفَروا و کَذَّبوا بِـایـتِنا اُولـئِکَ اَصحـبُ النّارِ هُم فی ها خــلِدون» و گرنه در آن احتمال نجات هست، گرچه پس از توقف طولانی یا کوتاه در جهنم باشد. برخی از واژه « اصحاب » سوره حدید «والَّذینَ کَفَروا و کَذَّبوا بِـایـتِنا اُولـئِکَ اَصحـبُ الجَحیم» خلود را نسبت به صورت نخست استفاده کرده اند.
ظالم ترین انسانها
...
[ویکی الکتاب] معنی تَکْذِیبٍ: دروغ پنداشتن
معنی نُکَذِّبُ: تکذیب می کنیم (کُنَّا نُکَذِّبُ : تکذیب می کردیم)
معنی لَا یُکَذِّبُونَکَ: تو را تکذیب نمی کنند (تکذیب : دروغ پنداشتن - دروغ انگاشتن)
معنی یُکَذِّبُ: انکار می کند - تکذیب می کند (تکذیب : دروغ پنداشتن - دروغ انگاشتن)
معنی یُکَذِّبُوکَ: که تو را تکذیب کنند (تکذیب : دروغ پنداشتن - دروغ انگاشتن)
معنی مَا یُکَذِّبُ بِـ: تکذیب نمی کند
معنی تُکَذِّبُواْ: که تکذیب کنید
معنی تُکَذِّبُونَ: تکذیب می کنید
معنی کُذِّبَ: تکذیب شد
معنی کُذِّبُواْ: تکذیب شدند
معنی لَّا تَکْذِبُونَ: تکذیب نمی کنید
معنی یُکَذِّبُونَ: تکذیب می کنند
معنی أَکَذَّبْتُم: آیا تکذیب کردید
ریشه کلمه:
کذب (۲۸۲ بار)
[ویکی فقه] تکذیب (قرآن). تکذیب به معنای انکار و نسبت دروغ، علت هلاکت اکثر اقوام گذشته می باشد.
تکذیب بر وزن تفعیل از مادّۀ «ک ذ ب» معنای انکار کردن و نسبت دروغ دادن است. نسبت دروغ یا به انسان تعلق می گیرد، مانند «کَذَّبَتْ قَوْمُ نُوحٍ الْمُرْسَلِینَ : قوم نوح همه فرستادگان خدا را تکذیب کردند (زیرا تکذیب بعضی تکذیب همه است، یا آنکه اصل رسالت را انکار می کردند).» یا به غیر انسان، مانند «وَ کَذَّبَ بِهِ قَوْمُکَ وَ هُوَ الْحَقُ :و قوم تو آن (قرآن) را با آنکه حق است تکذیب کردند بگو: من بر شما گمارده نیستم (تا اجبار کنم و متخلف را کیفر، و فرمانبر را پاداش دهم، بلکه متصدی ابلاغم).» اِفْتِرا،نیز واژه ای قرآنی است که در معارف گوناگون اسلامی به کار رفته ، و از آن نسبت دروغ اراده شده است . در کاربردهای قرآنی ، تفاوتی میان دروغ و افترا می توان تصور کرد، یعنی دروغ گاهی به صورت انکار صریح رسالت پیامبران نمود پیدا می کند که از آن با واژة «تکذیب » در قرآن تعبیر می شود و گاه اموری ساختگی به خداوند نسبت داده می شود که آن را «افترا» می خوانند.«وَ مَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَری عَلَی اللَّهِ کَذِبا...:و چه کسی ظالم تر است از آن که بر خدا دروغ بندد...» . در قرآن کریم ، افترا از اقسام دروغ به شمار آمده است : «وَ مَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَری عَلَی اللَّهِ کَذِباً...:و چه کسی ستمکارتر است از کسانی که بر خدا دروغ بندند؟» «إِنَّما یفْتَرِی الْکَذِبَ...:(چنین نیست که این کتاب را پیامبر به دروغ به خدا بسته، یا معانی را از دیگران گرفته و الفاظ را خود بافته، زیرا) تنها کسانی دروغ پردازی می کنند که به آیات خدا ایمان نمی آورند (نه پیامبر) و آنهایند که دروغگویند.» . تکذیب معنایی وسیع و طیفی گسترده دارد و به هر گونه دروغ شمردنِ حق، پیامبران، فرمان های پیامبران، معجزات، آیات و کتاب های آسمانی چه در نظر و چه در عمل گفته می شود.
اقسام تکذیب
از جمله کارهای بزرگ و مهم همه اقوام هلاک شده، به طور عموم، دروغ پنداری یا تکذیب پیامبران و پیام آن ها بوده است. قرآن در سوره قمر علت هلاکت اکثر اقوام را تکذیب پیامبر معرفی می نماید؛ از جمله در آیه ۲۳ می فرماید:«کذبت ثمود بالنذر: قوم ثمود (امت صالح ) نیز بیم دهندگان و هشدارهای ما را تکذیب نمودند.» قوم ثمود پیامبرانی را که آنها را از عذاب می ترساندند، تکذیب کردند. تکذیب خدا و پیامبر یا کلام ایشان، عمدتا با دو روش صورت می گیرد:۱. انکار رسمی و علنی و زبانی؛ که گاه در حد ستیز و کشتن پیامبران و ائمه نیز صورت گرفته است؛۲. انکار علمی و ضمنی؛ که با انجام گناه و ترک عمل به گفته، پیامبر، در حقیقت از کلام او بیرون رفته و به تکذیب و در نتیجه انکار و عذاب منتهی شده اند:«ثُمَّ کانَ عاقِبَةَ الَّذینَ أَساؤُا السُّوای أَنْ کَذَّبُوا بِآیاتِ اللَّهِ وَ کانُوا بِها یسْتَهْزِؤُن :سپس عاقبت کسانی که کارهای زشت انجام دادند این شد که آیات خدا را تکذیب کردند و آنها را مسخره می کردند.»
ویژگی مشرکان و کافران
تکذیب از ویژگیهای مشرکان و کافرانی است که پیوسته به دشمنی حق و وحی برخاسته اند و آیات و معجزات پیامبران را سحر خوانده اند:•«وَ مَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَری عَلَی اللَّهِ کَذِباً أَوْ کَذَّبَ بِآیاتِهِ إِنَّهُ لا یفْلِحُ الظَّالِمُونَ:و کیست ستمکارتر از آن که بر خدا دروغ بسته یا آیات او را تکذیب نموده؟! بی تردید ستمکاران رستگار نخواهند شد.» •«فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَری عَلَی اللَّهِ کَذِباً أَوْ کَذَّبَ بِآیاتِهِ أُولئِکَ ینالُهُمْ نَصیبُهُمْ مِنَ الْکِتابِ حَتَّی إِذا جاءَتْهُمْ رُسُلُنا یتَوَفَّوْنَهُمْ قالُوا أَینَ ما کُنْتُمْ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ قالُوا ضَلُّوا عَنَّا وَ شَهِدُوا عَلی أَنْفُسِهِمْ أَنَّهُمْ کانُوا کافِرین :پس چه کسی ظالم تر است از آن که بر خدا دروغ بندد، یا آیات و نشانه های او را تکذیب نماید؟! آنهایند که نصیب شان (در دنیا) از نوشته و مقرری خداوند (از عمر و روزی و اولاد) به آنان می رسد، تا آن گاه که فرستادگان ما (مأموران مرگ) به سراغ آنها بیایند که جانشان را بستانند، می گویند: کجایند آنهایی که به جای خداوند می خواندید؟ گویند:» •«فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَری عَلَی اللَّهِ کَذِباً أَوْ کَذَّبَ بِآیاتِهِ إِنَّهُ لا یفْلِحُ الْمُجْرِمُونَ:پس چه کسی ظالم تر است از آن که دروغی بر خدا بندد یا آیات او را تکذیب کند؟ حقّا که گنهکاران رستگار نمی شوند.» •«وَ مَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَری عَلَی اللَّهِ کَذِباً أَوْ کَذَّبَ بِالْحَقِّ لَمَّا جاءَهُ أَ لَیسَ فی جَهَنَّمَ مَثْویً لِلْکافِرین:و چه کسی است ستمکارتر از آن که بر خداوند دروغ بندد (و بگوید خدا بت ها را شریک و مقرّب و شفیع خود قرار داده) یا حق را چون بدو رسد (مانند نبوت پیامبر و کتاب او) تکذیب نماید؟! آیا در دوزخ جایگاهی برای کافران نیست؟»
تکذیب در قرآن
...

معنی کلمه تکذیب در ویکی واژه

دروغ یا نادرست شمردن سخن، خلاف حقیقت بودن سخنان کسی را بیان و عنوان کردن. مقابل تصدیق. تکذیب ممکن است به دو بخش تک - زیب تجزیه گردد.
دروغ شمردن، منکر شدن.

جملاتی از کاربرد کلمه تکذیب

در روز ۱۵ ژوئن ۱۵۲۰ میلادی، پاپ لئون دهم تکذیبیه‌ای برای اعلامیهٔ ۹۵ ماده‌ای لوتر صادر کرد. این سند، باورهای رسمی کلیسای کاتولیک که لوتر اشتباه پنداشته بود را اعلام می‌کرد.
بَلْ باز نگذارند بَدا لَهُمْ آشکارا شد ایشان را ما کانُوا یُخْفُونَ مِنْ قَبْلُ آنچه پنهان میداشتند پیش از این «۴» وَ لَوْ رُدُّوا و اگر ایشان را باز گذارندی با دنیا لَعادُوا باز گردیدندی لِما نُهُوا عَنْهُ هم باز آنکه گفته بودیم ایشان را که مکنید و میکردند وَ إِنَّهُمْ لَکاذِبُونَ (۲۸) و دروغ میگویند که اگر باز گذارندی ما تکذیب نیاریم و ایمان آریم.
وَ قالَ الَّذِی آمَنَ یا قَوْمِ إِنِّی أَخافُ عَلَیْکُمْ فی تکذیبه مِثْلَ یَوْمِ الْأَحْزابِ ای مثل عذاب الامم الخالیة.
مجاهد گفت: فما کانوا لو احییناهم بعد هلاکهم و رددناهم الی الدّنیا لیؤمنوا بما کذّبوا من قبل هلاکهم. میگوید: اگر پس از آنکه ایشان را هلاک کردیم زنده گردانیم ایشان را و بدنیا باز آریم، بر آن نه‌اند که ایمان آرند، و از آن تکذیب که پیش از هلاک‌ کردند باز گردند. این هم چنان است که آنجا گفت: وَ لَوْ رُدُّوا لَعادُوا لِما نُهُوا عَنْهُ، و قیل: ما کانوا لیؤمنوا بما کذّب به اوائلهم من الامم الخالیة بل کذّب اوّلوهم. نظیره: کَذلِکَ ما أَتَی الَّذِینَ مِنْ قَبْلِهِمْ مِنْ رَسُولٍ إِلَّا قالُوا ساحِرٌ أَوْ مَجْنُونٌ. أَ تَواصَوْا بِهِ؟
پرابوو سوبینتو در اکتبر سال ۲۰۱۸، در طول مبارزات انتخاباتی خود برای انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۹ اندونزی از عبارت «عظمت را دوباره به اندونزی بازگردانیم» استفاده کرد، هرچند که وی کپی کردن از شعار ترامپ را تکذیب کرد.
مأموران حکومتی، پیکرش را با «صحنه‌سازی خودکشی» در بالکن آپارتمانش واقع در منطقه عظیمیه کرج قرار دادند. خانواده نعامی خودکشی وی را به‌طور قطع تکذیب کرده‌اند.
قوله تعالی: یُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ یعنی بتوحید اللَّه. وَ الْیَوْمِ الْآخِرِ یعنی بالبعث الذی فیه جزاء الاعمال وَ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ یعنی بالایمان بمحمد (ص) وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ یعنی عن تکذیبه. وَ یُسارِعُونَ فِی الْخَیْراتِ یعنی فی شرائع الاسلام و الاعمال الصالحة وَ أُولئِکَ مِنَ الصَّالِحِینَ.
کرزای توانسته بود با استفاده از روابط خانوادگی و قبیله‌ای قدرتمند خود روسای بسیاری از قبایل دشمن در منطقهٔ قندهار را به آشتی سوق دهد. وی از سوی مخالفانش همواره به دست داشتن در قاچاق مواد مخدر متهم می‌شد اما خود این اتهام را به شدت تکذیب می‌کرد.
گر تو قبول می‌نکنی در خلافتش واجب کند ز منع تو تکذیب اولیا
«وَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا قَرْیَةً» یعنی مکّة، «کانَتْ آمِنَةً» ذات امن لا یغار علی اهلها، «مُطْمَئِنَّةً» قارّة باهلها لا یحتاجون الی الانتقال عنها لخوف او ضیق، «یَأْتِیها رِزْقُها» من المأکولات و غیرها، «رَغَداً» ای کثیرا واسعا بلا عناء، «مِنْ کُلِّ مَکانٍ» ای من جمیع نواحیها من الیمن و الشّام و الحبشة، هذا کقوله: «یُجْبی‌ إِلَیْهِ ثَمَراتُ کُلِّ شَیْ‌ءٍ رِزْقاً مِنْ لَدُنَّا»، «فَکَفَرَتْ بِأَنْعُمِ اللَّهِ» ای جعلت للَّه شرکاء عبدوها معه و شکروها علی نعم اللَّه الّتی انعم بها علیهم انعم جمع نعمة کشدّة و اشدّ، و قیل جمع نعماء کبأساء و ابؤس، و قیل جمع نعم کطعم و اطعم، «فَأَذاقَهَا اللَّهُ لِباسَ الْجُوعِ وَ الْخَوْفِ» تقدیره فاذاقها اللَّه الجوع و البسها لباس الخوف، «بِما کانُوا یَصْنَعُونَ» من تکذیب النّبیّ و اخراجه من مکّة و ذلک‌
در فروردین ۱۳۸۹ الیاس نادران از نمایندگان جناح محافظه‌کار مجلس، الیاس محمودی را متهم کرد که در کنار محمدرضا رحیمی، معاول اول رئیس‌جمهور از اعضای اصلی یک باند بزرگ فساد اقتصادی، معروف به حلقهٔ فساد خیابان فاطمی، بوده‌است که قوه قضائیه در آن هنگام بیشتر اعضای آن را دستگیر کرده بود. این اتهام از سوی محمودی به‌شدت تکذیب شد.
اسفند ۱۳۹۸، احمد امیرابادی در موردی دیگر همزمان با روزهای ابتدایی شیوع کرونا با اعلام اماری که بعداً مشخص شد غلط است، مدعی شده بود در قم روزانه ۵۰ نفر در اثر ابتلا به این ویروس می‌میرند [۳] این موضوع با واکنش صریح معاون کل وزارت بهداشت و رد آن توسط وی مواجه شد. ایرج حریرچی با تکذیب این ادعا از امیرابادی خواسته بود در صورتی که این آمار اثبات شد استعفا می‌دهد و در غیر اینصورت نماینده قم باید استعفا دهد [۴]
قال الزّجاج: معناه انّه لیس فیه برهان و لا بیان انّما هو قول بالفم لا معنی تحته صحیح لانّهم معترفون بانّ اللَّه لم یتّخذ صاحبة فکیف یزعمون انّ له ولدا؟! انّما هو تکذیب و قول فقط. و الافواه جمیع الفوه حذف الهاء من آخره و قلب الواو میما فصار فما.
وَ الَّذِینَ کَذَّبُوا بِآیاتِنا وَ اسْتَکْبَرُوا عَنْها این استکبار استکبار تکذیب است هم چنان که آنجا گفت: اسْتِکْباراً فِی الْأَرْضِ، وَ اسْتَکْبَرَ هُوَ وَ جُنُودُهُ، مَنْ یَسْتَنْکِفْ عَنْ عِبادَتِهِ وَ یَسْتَکْبِرْ. این استکبار کفر است. أُولئِکَ أَصْحابُ النَّارِ هُمْ فِیها خالِدُونَ لا یموتون.
و قیل: معناه لو ولی محاسبة العباد فی ذلک الیوم غیر اللَّه لم یفرغ منه فی خمسین الف سنة و یفرغ اللَّه فی مقدار نصف یوم من ایّام الدّنیا قوله: فَاصْبِرْ صَبْراً جَمِیلًا ای فاصبر یا محمّد علی تکذیبهم ایّاک صبرا جمیلا لا شکوی فیه و لا جزع و هذا قبل ان امر بالقتال فنسخ.
در جریان پیاده‌روی اربعین در سال ۱۳۹۵ پایگاه اطلاع‌رسانی این روزنامه طی خبری به نقل از یک سخنگوی سازمان بهداشت جهانی ادعا کرده بود که سال گذشته همزمان با مراسم اربعین و ورود زوار، «به خصوص ایرانی‌ها» به عراق، ده‌ها مورد بارداری نامشروع در این کشور به ثبت رسیده‌است. با تکذیب این خبر از سوی «فادلا غیب» سخنگوی سازمان بهداشت جهانی و همچنین از سوی دفتر منطقه‌ای سازمان بهداشت جهانی، این خبر از پایگاه اینترنتی روزنامه حذف شد و حتی شایعه شد که این رسانه مجبور شده‌است با خبرنگار انتشاردهنده این خبر برخورد کند.
أُولئِکَ الَّذِینَ اشْتَرَوُا الضَّلالَةَ بِالْهُدی‌ ایشانند که گم راهی براستراهی خریدند جهودان بودند که پیش از مبعث رسول صلّی اللَّه علیه و آله و سلّم بر هدی بودند که بوی ایمان داشتند پس از مبعث بتکذیب و جحود بدل کردند. هذا قول قتاده و مقاتل.
انفجارهای ایران در سال ۲۰۲۰ مجموعه ای از انفجارها در ایران است که علت اصلی آن مشخص نیست. اولین انفجار در تاریخ ۲۵ ژوئن ۲۰۲۰ رخداد، مکان انفجارها از امکانات غنی سازی هسته ای، سایت‌های موشکی، مراکز پتروشیمی، نیروگاه‌ها و کلینیک‌های پزشکی متغیر است. دولت ایران ضمن تأیید خسارت به تأسیسات هسته‌ای نطنز، گزارش انفجار در سایت‌های موشکی خود را تکذیب کرد.