برمکی. [ ب َ م َ ] ( ص نسبی ) منسوب به برمک که نام جایگاهی است. ( از الانساب سمعانی ). برمکی. [ ب َ م َ ] ( ص نسبی ) منسوب به برمک ، که نام پدر خالد و جد ابوعلی یحیی و دو پسرش فضل و جعفر است. ( از الانساب سمعانی ). واحد برامکة که قومی اند موصوف به جود و کرم. ( از اقرب الموارد ). کسانی که از نسل برمک باشند. منسوب به طایفه برمک. ج ، بَرامکة. ( ناظم الاطباء ) : جعفر صادق به قول ، جعفر برمک به جود با هنر هاشمی ، با کرم برمکی.خاقانی.- امثال : مگر من برمکی هستم ؛ چرا بر من جور روا دارید؟ ( امثال و حکم دهخدا ). || مرد شجاع و نجیب و سخی. ( ناظم الاطباء ).
معنی کلمه برمکی در فرهنگ عمید
نوعی عطر مرکب، مثلث.
معنی کلمه برمکی در فرهنگ فارسی
( صفت ) منسوب به برمک از خاندان برمکی جمع : برمکیان برامکه . منسوب به برمک که نام جایگاهی است .
معنی کلمه برمکی در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] برمکی (ابهام زدایی). برمکی ممکن است اسم برای اشخاص ذیل بوده و یا در معانی ذیل به کار رفته باشد: • خاندان برمکیان، خاندانی دولتمرد و غالباً ادب پیشه در دوره اول عباسیان، بویژه در زمان هارون الرشید (حک :۱۷۰ـ۱۹۳) • عمر بن احمد برمکی، بَرْمَکی، ابوحفص عمربن احمدبن ابراهیم بن اسماعیل، محدّث و فقیه حنبلی قرن چهارم• احمد بن جعفر جحظه برمکی، جَحْظَه بَرمَکی، ابوالحسن احمدبن جعفر، ندیم، خنیاگر، شاعر و گزارشگر معتبر اخبار نغمه سرایان عصر نخست عباسی (۱۳۲ـ۲۳۰)• محمد بن اسماعیل برمکی، بَرْمَکی، ابوعبدالله (یا ابوجعفر) محمد بن اسماعیل بن احمد بن بشیر برمکی رازی، معروف به صاحب صومعه، محدث امامی قرن سوم ...
جملاتی از کاربرد کلمه برمکی
حمید برمکی (۱۳ تیر ۱۳۱۷–۴ آذر ۱۳۸۲) بازیکن سابق فوتبال ایران است. وی سابقه بازی در تیمهای شاهین آبادان و شاهین تهران را دارد.
عضو سیمینار بزرگداشت هزار و دوصدمین سال وفات خالد برمکی، 24 جوزای 1361 هـ.ش
بشعر یاد کند روزگار برمکیان دقیقی آنگه کآشفته شد برو احوال
عباسیان، ابتدا کوفه را مرکز قدرت خود قرار دادند، اما در زمان منصور آن را به بغداد، در نزدیکی تیسفون پایتخت باستانی شاهنشاهی ایران، منتقل نمودند. در دوران عباسی دیوانسالاران ایرانی نظیر خانواده برمکی قدرت را امپراتوری اسلامی به دست گرفتند که همین مسئله باعث شد تا نقش مسلمانان غیرعرب در امت اسلامی افزایش پیدا کند. در این دوره طبقه حاکم سنتهای ایرانی را پذیرفتند، به پشتیبانان هنر و دانش تبدیل گردیدند.
هارون الرشید (۷۸۶–۸۰۹ م) هنگامی که خلافت رسید، توانست با یاری وزیران بَرمَکی، این دولت را به اوج قدرت خود برساند و جلوهٔ سلطنت عباسی را تثبیت کند. در عصر هارون، خاندان برمکی بهمدت تقریباً دو دهه زمام دیوان را دست داشتند. در زمان هارونالرشید آبادانی اوج گرفت، تمدن اسلامی به برتری رسید و پیشرفتها در علوم و ادبیات بالا رفت. عصر هارونالرشید را بالاترین مرتبهٔ شکوفایی سیاسی اسلامی و گستردهترین پیشرفتها در شهرسازی، ادب و علم در سدههای میانهٔ اسلامی میدانند.
در بزم خسروی که گه نشر مکرمات طی کرد ذکر حاتم و یحیی برمکی
قتل صادق برمکی جوان ۱۹ ساله مهابادی در ۳۱ شهریور ۱۳۹۶ به وقوع پیوست. آتش زدن صادق برمکی و انتشار تصاویر و سلفی با جنازه وی توسط عاملان قتل در شبکههای اجتماعی بازخورد گستردهای داشت. مظنونان این قتل بازداشت شده و در اختیار مقامات قضایی قرار گرفتند. انتشار تصاویر سلفی قاتلان با جنازه در حال سوختن قربانی، واکنش شدید کاربران بهویژه شهروندان مهابادی را در پی داشت.
معزالدین حاکم کاشان، قم، و نطنز بود. از او سه پسر بهنامهای ابوالحسن، عبدالمطلب و احمد باقیماند. پسران دهگانهٔ قاضی احمد، دهشاخهٔ اصلی خاندان غفاری را تشکیل میدهند.البته آنها همان برمکیان بودند که در دربار خلفای عباسی خدمت میکردند و به سبب بخشندگی و مهربانی که داشتند در میان مسلمانان به غفاری ها شهرت یافتند، و به همین سبب به ابوالفضل غفاری نسبت داده شدند اما در اصل آنها جز یکی از خاندان های نیرومند ساسانی که زردشتی بودند.
به بغداد بُد شاعری کامکار شد از جعفر برمکی نامدار
او سغدیتبار بود و در آغاز در خراسان میزیست. سپس به بغداد کوچید. او به دستگاه برمکیان نزدیک بود و این خاندان وی را ارجمند میداشتهاند.
در حدود یک نسل پس از پیدایش بغداد، این شهر به قطب علمآموزی و تجارت تبدیل گشت. خانه حکمت نام مؤسسهای بود که به کار ترجمهٔ متون یونانی، پارسی میانه و سریانی اختصاص یافته بود. برمکیان خاندان با نفوذی بودند که وظیفهٔ آنان گرد آوردن تحصیلکردگان از دانشگاه گندیشاپور ایران و معرفی یونانیان و علوم هند به جهان عرب بود. برخی معتقدند که جمعیت این شهر بیش از یک میلیون نفر بوده و این در حالیست که برخی دیگر فقط به وجود بخشی از این تعداد اعتقاد دارند. در این دوران محل بسیاری از داستانهای شهرزاد از سری داستانهای «هزار و یک شب» در بغداد بودهاست.
وی در جلسات انجمن اخوت هم شرکت میکرد و تکنواز کنسرتهای درویش خان و عارف قزوینی بود. با مهارت فوقالعادهای که حسینخان در نواختن کمانچه داشت، با روی کار آمدن ویلن اغلب کسانی که میخواستند ویلن بزنند از محضر او استفاده میکردند. او ویلن را به سبک کمانچه روی زمین و گاه روی زانو میگذاشت و مینواخت و همانطور تعلیم میداد. از جمله شاگردان وی که در نوازندگی به شهرت رسیدند، میتوان از رکنالدین مختاری، ابوالحسن صبا، شهباز برمکی و ابراهیم منصوری نام برد. حسین یاحقی از شاگردان او در رشتهٔ کمانچه است که تا پایان عمر به این ساز وفادار باقی ماند. حسین تهرانی فراگیری جدی تنبک را نزد او که اولین استاد او در این فن محسوب میشد آغاز کرد.
فضل بن یحیی برمکی را بر سینه قدری برص پدید آمد.
آمدیم از برمکی مست خراب اسب تازان تا کنار مرده آب
ای از کرم چو برمکیان در عرب مثل وی از هنر چو بلعمیان در عجم سمر
حمیده برمکی (زادهٔ ۲۸ ژانویه ۱۹۸۰ - درگذشت ۴ ژانویه ۲۰۱۱) نویسنده و یکی از مشهورترین استادان حقوق و فعالین حقوق بشر افغانستان بود. حمیده برمکی با تمام اعضای فامیل خود به تاریخ ۲۸ ژانویه سال ۲۰۱۱ در یک حمله انتحاری در شهر کابل جان خود را از دست داد.