شهرزاد. [ ش َ ] ( ن مف مرکب ) مخفف شهرزاده. زاده شهر. اهل. وطنی. بومی. مقابل اجنبی و غریب و خارجه و خارجی. ( یادداشت مؤلف ). شهرزاد. [ ش َ ] ( اِخ ) چهرزاد. چهرآزاد. شیرزاد. دختری زیبا که داستانهای الف لیلة و لیلة ( هزار و یکشب ) از زبان او نقل شده است. ( از فرهنگ فارسی معین ).
معنی کلمه شهرزاد در فرهنگ فارسی
سنفنی اثر ریمسکی کورساکف . مخفف شهر زاده زاده شهر
معنی کلمه شهرزاد در فرهنگ اسم ها
اسم: شهرزاد (دختر) (فارسی) (تلفظ: šahr zād) (فارسی: شهرزاد) (انگلیسی: shahr zad) معنی: زاده شهر، نام دختری زیبا که داستانهای هزار و یک شب از زبان او نقل شده است، زاده ی شهر، شهری، ( اَعلام ) شخصیت اصلی کتاب هزار و یک شب، که به همسری پادشاه در می آید و هر شب بخشی از داستانهای هزار و یک شب را برای او نقل می کند، ( مخفف شهرزاده )
معنی کلمه شهرزاد در دانشنامه عمومی
شهرزاد (دهانه). شهرزاد نام دهانه ای در انسلادوس قمر سیاره زحل است که به نام شهرزاد قصه گو در داستان های ایرانی هزار و یک شب نام گذاری شده است. شهرزاد (کورساکف). سوئیت سمفونیک شهرزاد ( به روسی: Шехерезада ) ، اپوس ۳۵، یکی از آثار نیکولای ریمسکی کورساکف است. کورساکف شهرزاد را در سال ۱۸۸۸ میلادی و بر پایهٔ داستان های هزار و یک شب نوشته است. شهرزاد را می توان یکی از محبوب ترین ساخته های کورساکف به شمار آورد. این اثر ارکسترال، نمونهٔ بارز ترکیب متمایزکنندهٔ آثار کورساکف در آمیزش سازبندی خیال پردازانه و رنگارنگ با ملودی های پرزرق و برق است. در زمستان سال ۱۸۸۷ و زمانی که کورساکف روی اپرای ناتمام الکساندر برودین با نام شاهزاده ایگور کار می کرد، تصمیم گرفت اثری ارکسترال بر مبنای داستان های هزار و یک شب بسازد. پس از آماده شدن اتودهای اولیه کورساکف به همراه خانواده اش به منطقهٔ «گلینکی ماورینی داشا» در استان لنینگراد رفتند. در آن جا و در تابستان ۱۸۸۸ بود که کورساکف کار نوشتن شهرزاد و اورتور جشنواره عیدپاک روسیه را به پایان رساند. نسخهٔ دستنویس نت ها که به خط خود کورساکف موجود هستند نشان می دهند که او باید این اثر را بین ۴ ژوئیه تا ۷ اوت ۱۸۸۸ تکمیل کرده باشد. نخستین اجرای شهرزاد در ۲۸ اکتبر ۱۸۸۸ به رهبری ریمسکی کرساکف در سن پترزبورگ انجام گرفت. شهرزاد ۴ موومان دارد و کورساکف در ابتدا قصد داشت طبق روال معمول این چهار موومان را پرلود، بالاد، آداجو و فیناله نامگذاری کند. اما با اصرار آناتولی لیادو و دیگران، نام ۴ داستان از داستان های هزار و یک شب را برای ۴ موومان شهرزاد انتخاب کرد. نام موومان های شهرزاد به ترتیب «دریا و کشتی سندباد»، «شاهزاده کلندر»، «شاهزاده و شاهدخت جوان» و «جشنوارهٔ بغداد» هستند. شرحی که خود ریمسکی کرساکف در آغاز پارتیسیون شهرزاد نوشته چنین است: «سلطان شهریار که بدین نتیجه رسیده است از زنان جز بی وفایی و نیرنگ نباید انتظار داشت، سوگند یاد کرده است تا هر یک از زنان حرم سرای خود را پس از کام جویی شب نخست به هلاکت رساند. در این میان یکی از زنان به نام شهرزاد موفق می شود با توسل به شیوهٔ جالبی جان خود را نجات دهد. او به سلطان می گوید که می خواهد داستان دل نشینی را برایش تعریف کند. سلطان به شنیدن داستان شهرزاد راغب می شود ولی زمانی که پاسی از نیمه شب می گذرد، شهرزاد قصهٔ خود را ناتمام می گذارد و بقیهٔ آن را به شب بعد موکول می کند. شهرزاد این شیوه را تا هزار و یک شب ادامه می دهد و سلطان شهریار که نسبت به شنیدن قصه های شهرزاد علاقه مند شده، با شکیبایی این مدت را می گذراند و در پایان به کلی از قصد کشتن شهرزاد منصرف می شود. »
معنی کلمه شهرزاد در دانشنامه آزاد فارسی
شَهرزاد (یا: شهرزاد قصه گو) زنی افسانه ای و شخصیت اصلی قصه های هزار و یک شب . قصه هایی که شهرزاد هر شب برای شاه نقل می کند، پایانی ندارد و همچون زنجیره ای بی پایان از شبی به شب دیگر منتقل می شود تا مرگ او را به تعویق اندازد. درون مایۀ بیشتر قصه های پرکششی که شهرزاد با این تمهید روایت می کند، مکرِ زنان و انتقام مردان است؛ اما، او قصه ها را چنان روایت می کند که هرشب بخشی ناگفته بماند و شاه به انتظار بقیۀ ماجرا بماند. جادوی قصه و قصه گو، چنان بر جان و روحِ شاه کارگر می افتد که او پس از گذشت هزار و یک شب، شیفتۀ قصه پردازی های شهرزاد، و درحالی که شهرزاد از او صاحب فرزند شده است، اندیشۀ کشتن وی را از سر به در می کند. بدین سان، قریحۀ خلاقِ شهرزاد قصه گو، شور و خشم انتقام جویی پادشاه را فرو می نشاند و مانع از کشته شدنِ او و دیگر دختران و زنان مُلک می شود.
جملاتی از کاربرد کلمه شهرزاد
همه صحرانشین و شهرزادند وفا را طبع ایشان ترجمانیست
سام نوری (زادهٔ ۲۱ شهریور ۱۳۵۳) بازیگر ایرانی است. از کارهای معروف او میتوان به بازی در سریال مرد دوهزارچهره، فوق لیسانسهها، قهوه تلخ، دیواربهدیوار و شهرزاد اشاره کرد. او فرزند حسین نوری و خواهرزادهٔ فردین است.
رضا کریممجاور سال ۱۴۰۲ برای ترجمه مجموعه داستان «با شهرزاد در شبهای کردستان» نوشته جمعی از نویسندگان کُرد؛ نشان مهرگان ادب را دریافت کرد. در همین سال کتاب «پرندگان در باد» نوشته «عطا نهایی» نیز به فهرست نهایی جایزه راه یافت.
من اپرت شهرزاد با عنوان «الهه گلها» را در سالن کوچکی تماشا کردم که خاطرات روشنتری نسبت به اپرت پریچهر و پریزاد از آن دارم. موضوع نمایشنامه یک فانتزی دربارهٔ تحول طبیعت است که از جشن گلها به هنگام بهار و پذیرایی ملکهٔ گلها آغاز میگردد و با رفتن او پراکندگی و افسردگی و خزان را نشان میدهد. نقش ملکهٔ گلها را خانم آقابابوف انجام میداد و نقش گلهای دیگر را دوشیزگان یا بانوان ارمنی برعهده داشتند. در آن روزها زنهای مسلمان حق تماشای نمایش را هم نداشتند چه برسد هنرپیشگی کرد، رقصها و آواز تا حدی که به خاطرم میآید خوب و جالب بود…
این سریال به دلیل پخش و گروه موفق، توانست از مجموعههای بسیار موفق صدا و سیمای ایران بشود. در ادامه زیر آسمان شهر ۱، سری دوم سریال با عنوان زیر آسمان شهر ۲ با حضور یک خانواده جدید (برزو ارجمند و شهرزاد جواهری) به روی آنتن رفت. همچنین در این سریال مینا بویوک جعفرزاده نقش مادر بهروز پیرپکاجکی را ایفا میکند و پرستو صالحی نقش خواهر بهروز را بازی میکند.
در پردیس تئاتر شهرزاد تهران در حضور هنرمندانی چون داوود نماینده، محمدرضا علیمردانی ، گیلدا حمیدی و زری کریمی خوانش شد .
از طرف دیگر فعالیت کمپین #نه_به_شهرزاد گسترش یافت و با حمله به صفحات اینستاگرام سایر عوامل سریال از جمله رضا کیانیان (بازیگر)، شهاب حسینی (بازیگر)، حسن فتحی (کارگردان) و نغمه ثمینی (نویسنده) خواهان توقف سریال شدند. همچنین رسانههای فارسیزبان در داخل و خارج از کشور، از جنبههای مختلف به حواشی سریال شهرزاد پرداختند.
تا در همه جهان مثل است آن فسانهها کاندر هزار و یکشب رانده است شهرزاد
چگونه فهم حدیثم کنند بی دردان که شهرزاد ملالم، زبان غم دارم
ایزلامی، به عنوان آخرین اثر سولوی دشوار پیانو شناخته میشود، موریس راول، آهنگساز برجسته و مصنف اثر مشهور گاسپار شب، به یکی از دوستانش متذکر گردید که هدف وی از تصنیف اثر یادشده، خلق اثری دشوارتر از قطعهٔ ایزلامی بالاکیرف بود. الکساندر برودین در قطعهٔ اپرایی خودش با عنوان پرنس ایگور، بخش کوچکی از این قطعه را با عنوان نقلقول موسیقی گنجاندهاست. نیکلای ریمسکی-کورساکف نیز در پوئم سمفونیک مشهورش به نام شهرزاد نیز این موضوع را تکرار نمود. این قطعه مدت زمان کوتاهی پس از مرگ مصنفش، توسط آلفرد کاسلا، ۲ مرتبه برای ارکستر تنظیم گردید. در ۲۶ فوریه ۱۹۶۱، این اثر هنری توسط سرگئی لیاپنو، یوجین اورمندی و ارکستر فیلادلفیا تحت عنوان نسخهٔ ارکسترال، به صورت استریو برای کلمبیا رکوردز ضبط گردید.
۲- شهرزاد شماره ۳ به کوشش حسین ورجانی ۱۳۸۴
داستان این ویدیو از سریال شهرزاد برگرفته شده و اشاره به زندگی شهرزاد (ترانه علیدوستی) دارد که به ناچار تن به تصمیمی میدهد که راضی به آن نیست. او همچنان به یاد فرهاد (مصطفی زمانی) روزها رو سپری میکند و در کنار قباد (شهاب حسینی) احساس رضایت ندارد شاید به دلیل آنکه ازدواج او با قباد، بنا به خواست بزرگ آقا «دیوان سالار» (علی نصیریان) بود. این داستان با دیدگاه متفاوتی به تصویر کشیده شده و خیلی به خط داستان سریال همخوانی ندارد