ثقف

معنی کلمه ثقف در لغت نامه دهخدا

ثقف. [ ث َ / ث َ ق َ ] ( ع مص ) دانستن. دریافتن. یافتن. || گرفتن بزودی. || زیرک و سبک و چالاک گردیدن. || ثفافت. || غالب آمدن در دانائی. || ظفر یافتن و رسیدن. || راست کردن نیزه.
ثقف. [ ث َ / ث َق َ ] ( ع ص ، اِ ) دانا و استاد در حرب و طعن و ضرب.
ثقف. [ ث َ ] ( اِخ ) ابن عمرو عدوائی. صحابی است از مردم قریش. او با دو برادر خویش درک غزوه بدر کردند و در غزای خیبر و بروایتی در جنگ احد بدرجه شهادت رسید.
ثقف. [ ث َ ] ( اِخ ) ابن عمروبن شمیظ اسدی. رجوع به ثفاف... شود.
ثقف. [ ث َ ] ( اِخ ) ابن فروه ساعدی. صحابی است. و او در خیبر یا در احد بشهادت رسید و بعضی نام او را ثقب گفته اند.
ثقف. [ ث َ ] ( اِخ ) محلی است در شعر. ( مراصد الاطلاع ).
ثقف. [ ث ُ ق ُ / ث َ ق َ ] ( ع مص ) زیرک و ماهر شدن. || چست و چالاک شدن.
ثقف. [ ث ُ ق ُ ] ( ع اِ ) ج ِ ثقاف.
ثقف. [ ث ِ / ث َ ق ِ / ث َ ق ُ ] ( ع ص ، اِ ) مرد استاد. || زیرک. چست و سبک. ندس.

معنی کلمه ثقف در فرهنگ فارسی

زیرک چست و سبک

معنی کلمه ثقف در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی سَّقْفِ: سقف
معنی ثُقِفُواْ: دیده شوند ومغلوب شوند (اصلش از ثقف ثقافه که معنایش این است که فلانی برخورد و یافت )
معنی ثَقِفْتُمُوهُمْ: آنان را دیدید وبه آنان دست یافتید(اصلش از ثقف ثقافه که معنایش این است که فلانی برخورد و یافت )
معنی یَثْقَفُوکُمْ: که شما را ببینند وبه شما دست یابند - که به شما چیره گردند(اصلش از ثقف ثقافه که معنایش این است که فلانی برخورد و یافت. جزمش به دلیل جواب واقع شدن برای جمله ی قبلی است )
تکرار در قرآن: ۶(بار)
پیدا کردن. مصادف شدن ، هر کجا که آنها را پیدا کردن چنان که بعضی گفته‏اند. به معنی گرفتن و ظفر یافتن نیز آمده است آیه فوق نظیر آیه ، است که «وَجَدَ» به جای «ثَقِفَ» آمده است. ، پس اگر در جنگ با آنها، مصادف و روبرو شدی با آنها، کسانی را که در پشت سر آنهایند پراکنده ساز، یعنی آنها را بکش تا دیگران عبرت گیرند و به فکر پیکار با تو نیایند.

جملاتی از کاربرد کلمه ثقف

در زمان فتح تهران توسط مجاهدین مشروطه ایستادگی و مبارزات یک زن در کنار دیگر مجاهدین نقطه عطفی در نقش زنان در این جنبش است. سردار بی بی مریم بختیاری قبل از فتح تهران مخفیانه با عده‌ای سوار وارد تهران شده و در خانه پدری حسین ثقفی منزل کرد و به مجرد حملهٔ سردار اسعد به تهران، پشت بام خانه را که مشرف به میدان بهارستان بود سنگربندی نمود و با عده‌ای سوار بختیاری، از پشت سر با قزاق‌ها مشغول جنگ شد. او حتی خود شخصاً تفنگ به دست گرفت و با قزاقان جنگید. نقش او در فتح تهران، میزان محبوبیتش را در ایل افزایش داد و طرفداران بسیاری یافت به‌طوری‌که به لقب سرداری مفتخر شد.
روسی فیلمی به کارگردانی و نویسندگی امیرحسین ثقفی و تهیه‌کنندگی علی‌اکبر ثقفی محصول سال ۱۳۹۶ است.
طرلان رفیعی، نویسنده و هنرگردان ایرانی، در مقاله‌ای به بررسی این حکایت و ترجمه‌های متعدد آن به فارسی از جمله نخستین ترجمه منظوم آن به فارسی، اثر خلیل ثقفی (اعلم‌الدوله) پرداخته است.
در زمان فتح تهران توسط مجاهدین مشروطه ایستادگی و مبارزات یک زن در کنار دیگر مجاهدین نقطه عطفی در نقش زنان در این جنبش است. سردار بی بی مریم بختیاری قبل از فتح تهران مخفیانه با عده‌ای سوار وارد تهران شده و در خانه پدری حسین ثقفی منزل کرد و به مجرد حملهٔ علیقلی‌خان سردار اسعد به تهران، پشت بام خانه را که مشرف به میدان بهارستان بود سنگربندی نمود و با عده‌ای سوار بختیاری، از پشت سر با قزاق‌ها مشغول جنگ شد. او حتی خود شخصاً تفنگ به دست گرفت و با قزاقان جنگید. نقش او در فتح تهران، میزان محبوبیتش را در ایل افزایش داد و طرفداران بسیاری یافت به‌طوری‌که به لقب سرداری مفتخر شد.
حفر و ایجاد قنات آب موسوم به «غفور آباد »که یکی ازدورشته قنات اصلی  و به دهزیر درخور میباشد و ایجاد دو روستای خنج وحاجی آبادزرین ازجمله اقدامات حاج عبدالغفور و برادرانش درآن دوران بحساب می آیند. در کتاب بر «ساحل کویر نمک » اثر استاد عبدالکریم یغمایی از علمای خور منقول است که بنیان‌گذار قلعهٔ خور که اکنون از آن اثری نیست و بدست سیل ویران شده‌است، حاج العبدالغفور ثقفی بوده است.
مختارنامه، یک مجموعهٔ تلویزیونی ایرانی به کارگردانی داوود میرباقری است که داستان آن پیرامون زندگی مختار ثقفی و چگونگی قیام او که پس از حادثهٔ عاشورا به خون‌خواهیِ حسین بن علی برمی‌خیزد پرداخته است. این مجموعه در ۴۰ قسمت ۶۰ دقیقه‌ای از ۹ مهر ۱۳۸۹ تا ۷ مرداد ۱۳۹۰ از شبکه یک سیما پخش شده است.
-قیام مختار ثقفی در کوفه - سال ۶۶ هجری قمری
و ابوعلی ثقفی رحمة اللّه علیه گوید: «العلمُ حیاةُ القَلبِ مِنَ الجهلِ و نورُ العَیْنِ منَ الظُّلْمَةِ.»
وقتى گفته مى شود (فلان ثقف ثقافه ) معنايش اين است كه فلانى برخورد، و يافت ،پس معناى آيه همان معنائى مى شود كه آيه : ( فاقتلوا المشركين حيث و جدتموهم )،مشركين را بكشيد هر جا كه آنان را يافتيد بدان معنا است .
گویند آن را نخست حجاج بن یوسف ثقفی نهاد تا آب باران بر بام خانه جمع نشود. در روایت آمده‌است که دعا در زیر ناودان کعبه پذیرفته‌است.
از ازدواج روح‌الله خمینی و خدیجه ثقفی در سال ۱۳۰۸ خورشیدی، دو پسر و سه دختر بجا ماندند؛ مصطفی (متولد ۱۳۰۹ ش)، احمد (متولد ۱۳۲۴ ش)، زهرا، فریده و صدیقه. از وی همچنین ۱۵ نوه برجا ماند: از مصطفی خمینی: حسین خمینی و مریم خمینی، از احمد خمینی: حسن خمینی، یاسر خمینی و علی خمینی، از زهرا خمینی: مسیح بروجردی و لیلی بروجردی، از فریده خمینی: فرشته اعرابی، و از صدیقه خمینی: علی اشراقی، نعیمه اشراقی، زهرا اشراقی و چهار فرزند دیگر.