خلیل ثقفی

معنی کلمه خلیل ثقفی در لغت نامه دهخدا

خلیل ثقفی. [ خ َ لی ل ِ ث َ ق َ ] ( اِخ ) دکتر خلیل خان ثقفی ، معروف به اعلم الدوله فرزند میرزا عبدالباقی حکیم باشی ، ملقب به اعتضادالاطباء است که میرزا عبدالباقی ازاطباء معروف ناصرالدین شاه بود. اعلم الدوله به روش پدر ابتدا طب در دارالفنون و سپس در فرانسه آموخت. علاوه بر طب در ادب و نویسندگی دست داشت. کتب متعددی دراین زمینه نوشت و بعضی از آنها حاوی داستانهایی است که در اغلب آنها خود وی شاهد عینی و حاضر و ناظر بوده است. اواخر عمر انجمن معروف به انجمن معرفةالروح تجربتی را تشکیل داد. در 1323 هَ. ق. به سن 88 سالگی در تهران درگذشت. او راست : مقالات گوناگون هزار و یک حکایت ، خردنامه جاویدان و چند کتاب دیگر بفارسی ونیز چند رساله و مقاله بزبان فرانسوی که کتب فارسی نامبرده در فوق در تهران و کتب به زبان فرانسوی در فرانسه بچاپ رسیده است. ( نقل به اختصار از وفیات معاصرین محمد قزوینی در مجله یادگار سال 3 شماره 5 ).

معنی کلمه خلیل ثقفی در فرهنگ فارسی

دکتر خلیل خان ثقفی معروف به اعلم الدوله فرزند میرزا عبدالباقی حکیم باشی ملقب باعتضاد الاطبائ است که میرزا عبدالباقی از اطبائ معروف ناصرالدین شاه بود .

معنی کلمه خلیل ثقفی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ثقفی، خلیل، مشهور به اعلم الدوله، پزشک، نویسنده و مترجم معاصر و یکی از نخستین دانش آموختگان رشته پزشکی جدید در ایران بود.
وی در شعبان ۱۲۷۹ در تهران به دنیا آمد. او یکی از نُه فرزند حاج میرزا عبدالباقی اعتضادالاطباء، از پزشکان سنّتی ] بود ثقفی نسب خاندان خود را با ۲۷ واسطه به مختار ثقفی (متوفی ۶۷) رسانده است، اما در صحت این انتساب تردید وجود دارد.
سیر تاریخی تحصیلات خلیل ثقفی
← تحصیلات ابتدایی وی
ثقفی پس از ورود به ایران به دربار راه یافت و در ۱۳۱۶ به همراه هیئتی برای معالجه شاهزاده ملک منصورمیرزا شعاع السلطنه، فرزند مظفرالدین شاه قاجار، به آلمان اعزام شد او پس از بازگشت از این سفر ، به عنوان پزشک مخصوص مظفرالدین شاه (حک: ۱۳۱۳ـ ۱۳۲۴) بر گزیده شد و در ۱۳۲۰، شاه لقب  اعلم الدوله را به وی اعطا کرد.
تأثیر خلیل ثقفی در فرمان مشروطیت
...

جملاتی از کاربرد کلمه خلیل ثقفی

خلیل ثقفی (اعلم‌الدوله) (۱۲۴۱–۱۳۲۳ خورشیدی) پزشک، سیاستمدار، نویسنده و مترجم دوره قاجار و یکی از نخستین دانش آموختگان رشته پزشکی جدید در ایران بود. او پزشکیِ سنّتی را از پدرش حاج میرزا عبدالباقی اعتضادالاطباء از پزشکان سنّتی آن دوره، آموخته بود.