اردبیلی.[ اَ دَ/ دِ ] ( ص نسبی ) و صاحب انساب گوید: منسوب به اردبیل ، شهر آذربایجان که گویا آن را اردبیل بن ارمینی بن لیطی بن یونان بنا کرده است و جماعتی بدانجا منسوبند. ( انساب سمعانی ). اردبیلی. [ اَ دَ / دِ ] ( اِخ ) اوراست : تفسیر مشهور بتفسیر الاردبیلی. ( کشف الظنون ).
معنی کلمه اردبیلی در فرهنگ فارسی
( صفت ) ۱ - منسوب به اردبیل مربوط باردبیل . ۲ - از مردم اردبیل . اوراست تفسیر مشهور الاردبیلی
معنی کلمه اردبیلی در دانشنامه آزاد فارسی
اَرْدَبیلی اَرْدَبیلی از لهجه های تُرکی آذربایجانی که مردم اردبیل به آن سخن می گویند و به لهجه های تُرکی خلخالی و سرابی و میانه یی نزدیک است در این گویش صنعت ها همانند صامت های تُرکی آذربایجانی است. ویژگی های آوایی اردبیلی: فقدان /e/ پایانی در آن و از این رو تبدیل /e/ پایانی دخیل از فارسی یا عربی به /a/ می باشد. در گویش اردبیلی مضاف بعد از مضاف الیه می آید. پسوند نسبت - li است که پس از اسم قرار می گیرد و چنانچه اسم به -nd مختوم باشد، /-ndl- حذف می شود و جای آن -tt- قرار می گیرد. اسم به حالات مختلف صرفی در می آید. برای متعدی کردن افعال بین ستاک امر و نشانۀ مصدری میانوند -der- اضافه می شود.
معنی کلمه اردبیلی در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] اردبیلی (ابهام زدایی). اردبیلی ممکن است اسم برای اشخاص ذیل باشد: • احمد بن محمد اردبیلی، مشهور به مقدس اردبیلی، از عرفاء و علمای بزرگ شیعه• الهی اردبیلی، اِلهی ِ اَرْدَبیلی ، جلال الدین حسین بن شرف الدین عبدالحق اردبیلی متخلص به الهی ، شاعر متصوف ، متکلم ، فقیه و ریاضی دان • سید یونس موسوی اردبیلی، از علمای مبارز ایران در قرن چهاردهم هجری• حسین اردبیلی، ملقب به کمال الدین فاضل کامل و شاعری ماهر• میرزا آقا یوسف مجتهد اردبیلی، یکی از علمای بزرگ شیعه• عبد الکریم موسوی اردبیلی ، از علمای معاصر ... [ویکی شیعه] اردبیلی (ابهام زدایی). اردبیلی، ممکن است به یکی از این افراد اشاره داشته باشد:
جملاتی از کاربرد کلمه اردبیلی
ابن بزاز عارف و نویسندهٔ سدهٔ هشتم و نویسندهٔ کتاب صفوةالصفا است که در آن سرگذشت شیخ صفیالدین اردبیلی و خانوادهٔ او را روایت کرده است. در فصل چهارم از این کتاب که در سال ۷۵۹ هجری قمری نوشته شده است، داستان دیدار و صحبت شیخ صفی با سعدی تشریح شده است.
از نوازندگان بنام اردبیل میتوان به آقا شکور ناصح پور (نوازنده قارمون) پدر نصرالله ناصح پور،علی سلیمی،ودود مؤذنزاده اردبیلی،وحید اسداللهی،رحمان اسداللهی ناصر چشم آذر،منوچهر چشم آذر،اسماعیل چشم آذر اشاره کرد.
دانشگاه مفید از نخستین دانشگاههای غیردولتی در حوزه علوم انسانی است که در سال ۱۳۶۸ توسط سید عبدالکریم موسوی اردبیلی در شهر قم تأسیس شد. ریاست دانشگاه مفید، از ابتدای تأسیس در سال ۱۳۶۸ تا سال ۱۳۹۵ در اختیار سید عبدالکریم موسوی اردبیلی بود و از سال ۱۳۹۵ تاکنون، سید مسعود موسوی اردبیلی رئیس دانشگاه مفید است.
بنیصدر پس از احراز پست رئیسجمهوری، مانند نخستوزیر پیشین مهدی بازرگان، در رویارویی با روحانیون حزب جمهوری اسلامی چون علی خامنهای و اکبر هاشمی رفسنجانی قرار گرفت که میکوشیدند از او عاملی تشریفاتی و بینفوذ بسازند. این منازعات، بر فضای سیاسی کشور در دوران ریاست جمهوری او تأثیر بسیار نهاد. بنیصدر در انحلال دادگاههای انقلاب، سپاه پاسداران و کمیتهها و همچنین تحت کنترل درآوردن قوه قضائیه و رادیو و تلویزیون شکست خورد. خمینی شخصاً، مقام ریاست دیوان عالی کشور را به محمد بهشتی و دادستانی کل را به موسوی اردبیلی که از اعضای بلندپایه حزب جمهوری اسلامی بودند، محول نموده بود.
فهرست رشتههای دانشگاه محقق اردبیلی بر حسب دانشکده به شرح ذیل میباشد:
اصلش از ری ورنه آن کز ری بدی اردبیلی آدمی سان کی بدی
اکسیریفرد در اعتراض به تصمیم دانشگاه مبنی بر رد صلاحیت عمومیاش به علت خصوصیتی خدادادی چون رنگ پوست یا تن صدا به مراجع ذیربط از جمله وزارت علوم و قوّه قضائیه شکایت بردهاست. لازم است ذکر شود که موسوی اردبیلی در فتوای خود رد صلاحیت بر اساس خصوصیات خدادادی را غیر اسلامی ارزشیابی نمودند.
بیضادر سال ۱۳۰۱ شمسی در زادگاهش اردبیل در سن ۷۵ سالگی درگذشت، جسمش در کنار قبرستان بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی (آرامگاه شهدای جنگ چالدران) دفن گردید.
برخی از حقوقدانان، امیرخان سپهوند را پدر حقوق جزای ایران دانستهاند. و همچنین در میان معاصرین دکتر محمد علی اردبیلی در حقوق جزای عمومی و دکتر حسین میرمحمدصادقی در حقوق جزای اختصاصی به عنوان مراجع این علم مطرح هستند.
دانشگاه محقق اردبیلی در استنادات گوگل اسکالر با ارتقا ۲۳۲ نسبت به دوره قبل و بالاتر از دانشگاه کاشان، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، دانشگاه ارومیه، دانشگاه زنجان، دانشگاه صنعتی سهند، دانشگاه رازی کرمانشاه، دانشگاه خوارزمی تهران، دانشگاه الزهرا، دانشگاه اراک، دانشگاه یاسوج، دانشگاه صنعتی شاهرود،دانشگاه صنعتی شیراز، دانشگاه شهرکرد و دانشگاه کردستان، رتبه ۱۷ دانشگاههای تابعه وزارت عتف را کسب نمود.