قاضی جلال الدین. [ ج َ لُدْ دی ] ( اِخ ) اسحاق. سالها در اردوی سلطان حسین میرزا منصب و امر پیشنمازی داشت و گاهی در مجلس شاهی به توضیح مسائل و قرائت رسائل میپرداخت. ( حبیب السیر چ خیام ج 4 ص 335 ). قاضی جلال الدین کاشانی. [ ج َ لُدْ دی ن ِ ] ( اِخ ) یکی از بزرگان دوران سلطنت معزالدین بهرام شاه. ( حبیب السیر چ قدیم ، جزءچهارم از ج 2 ص 222 ). رجوع به قاضی کبیرالدین شود.
معنی کلمه قاضی جلال الدین در فرهنگ فارسی
اسحاق سالها در اردوی سلطان حسین میرزا منصب قضا و امر پیشنمازی داشت .
جملاتی از کاربرد کلمه قاضی جلال الدین
او در سال 1269 هجری شمسی در خانواده سنی مذهب و حنفی از طایفه سلجوقی متولد شد. در شجره نامه خانوادگی این خانواده که اکنون در کتابخانه شخصی قاضی جلال الدین نگهداری میشود ، نسب خود را به سلطان سنجر سلجوقی میرسانند و بعلت اینکه نسل اندر نسل در جامه ی روحانیت فعالیت کردند به اولاد آخوندها شناخته میشدند.
جلال الدین غالبا با روحانیون شیعه ارتباط خوبی برقرار می کرد ، چنانکه افادی همچون مرتضی مطهری ، حسینعلی منتظری و علی خامنه ای برای دیدار با او به تربت جام می رفتند و برای رفع مشکلات خود در دوران حکومت پهلوی از او کمک میگرفتند. در باب آشنایی قاضی جلال الدین با خامنه ای ، اینطور نوشته اند که : در طول سفرهای او به مشهد و خرید از مغازه ی پارچه فروشی میرزا باقر احدیان که از بستگان نزدیک خامنه ای بود ، آشنایی و دوستی بین آن دو صورت می گیرد چنانکه احدیان بر اولین نسخه ی کتاب منظومه جلالی که در سال 1330 شمسی به چاپ رسید مقدمه ای نوشت و سپس دلیل آشنایی خامنه ای و سفر به کلاته قاضی در سال 1342 شمسی فراهم شد.