خشایارشا
معنی کلمه خشایارشا در فرهنگ فارسی
خشایارشا پسر داریوش کبیر پادشاه ایرانست مادر او آتس سا دختر کوروش بزرگ بود و در سن ۳۵ سالگی بتخت نشست .
معنی کلمه خشایارشا در فرهنگ اسم ها
معنی: شاه دلیر نام پسر داریوش پادشاه هخامنشی، مرکب از خشیه به معنای شاه و ارش به معنی مرد دلیر
معنی کلمه خشایارشا در ویکی واژه
↑ خشایارشا شاهزاده و پهلوانی بنام بوده ولی در شاهنامه مفقود است. اگر او با اسفندیار قیاس گردد و این قیاس درست است پس داریوشبزرگ همان گشتاسپ است، ولی هم شاهنامه و هم سایر منابع کهن گشتاسپ را پدر داریوش معرفی میکنند؛ بدین منوال اگر ویشتاسپه همان گشتاسپ باشد و داریوشبزرگ همان اسفندیار پس باید بهمن اسفندیار مترداف خشایارشا باشد، ولی بهمناسفندیار نقش ضعیف و ضد دین در شاهنامه دارد که قابل مقایسه با خشایارشا تاریخی نیست.
جملاتی از کاربرد کلمه خشایارشا
آتوسا یا هُتوسا (حدود ۵۵۰ پم – ۴۸۵ پ. م) دختر کوروش بزرگ و کاساندان، همسر پادشاه هخامنشی داریوش بزرگ و مادر خشایارشا بود. آتوسا تاثیرگذارترین همسر داریوش بزرگ بوده و خصلتهایی نظیر قدرتطلبی، درایت و اقتدار داشته است.
در کتاب دانیال (۹٫۱) مشکل ارجاعی به اخشورش مادی، پدر داریوش وجود دارد. هیچ فردی از ماد، با نام خشایارشا (اخشورش) به دنیا نیامده، و هرگز فرد مادی پسری به نام داریوش نداشتهاست.
هدیش به معنای جای بلند است و چون خشایارشا نام زن دوم او هدیش بوده است نام کاخ خود را هدیش میگذارد این کاخ در جنوبیترین قسمت صفه قرار دارد و قسمتهای زیادی از کف از خود کوه است.
زر و سیم پس دختر بردیا نثار قدوم خشایارشا
بالاخره خشایارشا تصمیم به جنگ با یونان گرفت و بدون شک، نیروی بیسابقهای را تجهیز کرد؛ اما البته این نیرو آنقدر هم که هرودوت ادعا میکند، نمیتوانست به یک ارتش میلیونی بالغ بوده باشد، چرا که چنین تعدادی سپاه و وسایل اگر هم تجهیزش برای خشایارشا ممکن میشد، تهیهٔ وسایل و آذوقهٔ آن در سرزمینهای تراکیه و مقدونیه میسر نبود؛ با این حال، اینکه هرودوت میگوید چهل و هشت گونه از اقوام مختلف درین سپاه وجود داشتهاند، ممکن است که درست باشد.
شرابی که از او خشایارشا بنوشید و شد بر جهان پادشا
چگونه برد خشایارشا سپه به اروپ چگونه کرد از آن تنگنای بحر گذر
از دیگر گواههایی که به درستی استر میآورند، سخن کلاینز دربارهٔ زمان پیری آماستری است. او برداشت رایت از سرنگونی و همراهی (آماستری/ وشتی) را نادرست میانگارد. رایت میگوید: «دشواری دیدگاه رایت این است که (آماستری/ وشتی) که در استر در سال سوم پادشاهی خشایارشا (۴۸۳/۴) سرنگون شد، بر اساس گفتهٔ هرودوت دست کم در بخشی از مبارزهٔ خشایارشا علیه یونان (۴۸۱–۴۷۹ پ. م) همراه اوست.»
روایت کتزیاس از تاریخ کوروش و کمبوجیه داستانهایی منقول از حماسه ایرانی است که نشانههایی از آن را در کوروش نامه نیز میتوان یافت. برای تکمیل سیاهه داستانهای پارسی و شاید مادی باید از دو کتاب استر و اندرز اَحیقر نام برد. کتاب استر که افسانهای یهودی و متعلق به دوران خشایارشا است، به صورت غیرمستقیم، ماخذی درخور توجه دربارهٔ تاریخ تمدن هخامنشی بهشمار میآید. داستان احیقر که در آشور به وقع پیوسته و از دیرباز در آسیا شهرت داشتهاست، مشابهتهایی با داستان بزرگمهر دارد و احتمالاً دارای اصل ایرانی است.