آدیس آبابا
معنی کلمه آدیس آبابا در فرهنگ فارسی
پایتخت مملکت حبشه
معنی کلمه آدیس آبابا در دانشنامه عمومی
اهالی این شهر از اقوام و طوایف گوناگون ساکن اتیوپی هستند. کشوری که هشتاد قومیت یا ملیت با ۸۰ زبان متفاوت و پیرو مکاتب مذهبی متعدد را در خود جای داده است. آدیس آبابا در تقسیمات کشوری اتیوپی هم شهر و هم ایالت محسوب می شود.
محل این شهر از سوی شهبانو تایتو بتول برگزیده شد و خود شهر در سال ۱۸۸۶ میلادی توسط شوهر او شاهنشاه منلیک دوم بنیاد گشت
مرکز شهری آدیس آبابا که پایتخت و بزرگ ترین شهر اتیوپی است ۳٬۳۸۴٬۵۸۹ نفر بر اساس سرشماری سال ۲۰۰۷ جمعیت داشته است. اما کل محدوده متروپولیتن آدیس آبابا در همین سرشماری ۴٬۵۶۷٬۸۵۷ جمعیت داشته است. مساحت آن نیز ۵۳۰ کیلومتر مربع و تراکم جمعیتی آن ۵۱۶۵ نفر است.
اگرچه همه اقوام اتیوپی در آدیس آبابا حضور دارند زیرا پایتخت این کشور است، اما بزرگترین گروه ها شامل آمهارا ( 47. 05٪ ) ، اورومو ( 19. 51٪ ) ، گوراگ ( 16. 34٪ ) ، تیگرانی ( 6. 18٪ ) ، سیلت هستند. ( 2. 94% ) و گامو ( 1. 68% ) . زبان هایی که به عنوان زبان مادری صحبت می شوند عبارتند از: آمهاری ( 70. 99% ) ، اورمو ( 10. 72% ) ، گوراگ ( 8. 37% ) ، تیگرانی ( 3. 60% ) ، سیلت ( 1. 82% ) و گامو ( 1. 03% ) . دینی که بیشترین پی رو را در آدیس آبابا دارد، ارتدکس اتیوپیایی با 74. 66 درصد جمعیت، 16. 21 درصد مسلمان، 7. 77 درصد پروتستان و 0. 48 درصد کاتولیک هستند.
این شهر در عین حال یکی از ایالت های اتیوپی نیز بشمار می آید.
در آدیس آبابا بیش از ۸۰ قوم با ۹۰ زبان گوناگون سکونت دارند و گروه هایی از مسلمانان و مسیحیان در آن حضور دارند. بزرگ ترین گروه های قومی آدیس آبابا امهارا ( ۴۷٫۰٪ ) ، اورومو ( ۱۹٫۵٪ ) ، گوارگه ( ۱۶٫۳٪ ) ، تیگرایی ( ۶٫۱۸٪ ) ، سیلته ( ۲٫۹۴٪ ) و گامو ( ۱٫۶۸٪ ) و پرگویشورترین زبان های مردم این شهر امهری ( ۷۱٫۰٪ ) ، اورومو ( ۱۰٫۷٪ ) ، گوارگه ( ۸٫۳۷٪ ) ، تیگرینیا ( ۳٫۶۰٪ ) ، سیلته ( ۱٫۸۲٪ ) و گامو ( ۱٫۰۳٪ ) هستند. بزرگ ترین دین مردم مسیحی ارتدکس اتیوپیایی با داشتن ۷۴٫۷٪ از جمعیت است، در حالی که ۱۶٫۲٪ از مردم مسلمان، ۷٫۷۷٪ پروتستان، و ۰٫۴۸٪ کاتولیک هستند.
معنی کلمه آدیس آبابا در دانشنامه آزاد فارسی
(به زبان امهرییعنی گل جدید) پایتخت اتیوپی، با ۲,۷۱۶,۲۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). ارتفاع آن از سطح دریا ۲,۵۰۰ متر است. منلیک دوم، رئیس قبیلۀ شوا، که در ۱۸۸۹ به سلطنت رسید، در ۱۸۸۷ شهر را بنا کرد. کاخ منلیک، اقامتگاه سابق او، درحال حاضر در اختیار دولت است. صنایع سبک، فرآوری مواد غذایی، آبجوسازی، تولید گوشت حیوانات اهلی، مواد شیمیایی، سیمان سازی، نساجی، پوشاک، و صنایع دستی از فعالیت های مهم این منطقه است. مرکز سازمان وحدت افریقاو شورای اقتصادی سازمان ملل متحدبرای افریقاست. این شهر چند ساختمان مدرن دارد، ازجمله سالن اپرا، که در ۱۹۵۵ ساخته شد. نخستین دانشگاه اتیوپی نیز در این شهر قرار دارد. مرکز اصلی حکومت، مرکز بازرگانی، و اقامتگاه رسمی امپراتور هیلا سِلاسی(حک: ۱۹۳۰ـ۱۹۷۴) است و با راه آهن ۷۸۰کیلومتری به بندر جیبوتیمتصل می شود. از ۱۹۳۶ـ۱۹۴۱ مرکز افریقای شرقی ایتالیابود. به دستور ژنرال گراتسیانیدر فوریۀ ۱۹۳۷، سه روز هدف قتل عام و تجاوز سربازان ایتالیایی قرار گرفت و به صحنۀ یکی از خونین ترین کشتارهای تاریخ تبدیل شد. حداقل ۳۰هزار هزار نفر در این ماجرا کشته شدند، که بسیاری از آنان را در خانه ها جمع کردند و آتش زدند. این کشتار درپی سوءقصد به جان گراتسیانی آغاز شد. در ۱۹۶۳ منشور تأسیس سازمان وحدت افریقا در آدیس آبابا به امضا رسید. مخالفت مردم با حکومت نظامی مارکسیستی به جنگ داخلی انجامید (۱۹۷۷). در ۱۹۹۱ جبهۀ دموکراتیک انقلابی خلق اتیوپیبه پایتخت وارد شد و با سقوط حکومت مارکسیستی حکومت انتقالی اتیوپیرا تشکیل داد، که در ۱۹۹۳ با جدایی اریترهو ترسیم مجدد مرزهای استانی موافقت کرد.
معنی کلمه آدیس آبابا در ویکی واژه
[آدیس/آبابا]
پایتخت کشور اتیوپی یا حبشه قدیم، کشوری در قاره آفریقا. ایرانیان قدیم از راه دریا با این سرزمین مراوده داشتند. آدیس اگر آدیز تلقی گردد به معنی نام شما در زبان معیار است همچنین آبابا به مفهوم نگاهنگاه، باضافه حرف آ از حروف ندا است.
جملاتی از کاربرد کلمه آدیس آبابا
اولافور در سال ۱۹۹۷ در جریان برپایی غرفهٔ پروژهٔ خود در بینال هنری سائو پائولو با همسرش ماریان کروگ جنسون که مورخ هنریست آشنا وبا هم ازدواج کردند. آنها دو فرزند پسر و دختر خود را از شهر آدیس آبابای اتیوپی به فرزندخواندگی پذیرفتند. او و خانوادهاش هماکنون در خانهای که توسط آندریاس کلمنسن( معمار) در نزدیکی شهر کوپنهاگ طراحی شدهاست زندگی میکنند.
در آدیس آبابا گردید. یک مأمور دیگر نیز بعداً بر اثر شدت جراحات وارده با انفجار نارنجک دستی درگذشت. در این درگیریها هزاران نفر بازداشت شده و به مراکز زندان در نقاط مختلف کشور انتقال یافتند.
اهالی این شهر از اقوام و طوایف گوناگون ساکن اتیوپی هستند. کشوری که هشتاد قومیت یا ملیت با ۸۰ زبان متفاوت و پیرو مکاتب مذهبی متعدد را در خود جای دادهاست. آدیس آبابا در تقسیمات کشوری اتیوپی هم شهر و هم ایالت محسوب میشود.
این قاره توسط دریای مدیترانه از شمال، تنگه سوئز و دریای سرخ در شمال شرقی، اقیانوس هند در جنوب شرقی و اقیانوس اطلس در غرب احاطه شدهاست. این قاره همچنین شامل ماداگاسکار و مجمعالجزایر مختلف نیز میباشد. آفریقا شامل ۵۴ کشور مستقل و کاملاً به رسمیت شناخته شده، ۸ قلمرو و دو ایالت مستقل عملاً با شناسایی محدود یا بدون شناسایی است. الجزایر بزرگترین کشور آفریقا از نظر مساحت است و نیجریه بزرگترین کشور آن از نظر جمعیت میباشد. کشورهای آفریقایی از طریق ایجاد اتحادیه آفریقا که مقر آن در آدیس آبابا است، همکاری میکنند.
این اتحادیه در آدیس آبابا به عنوان مقر خود در ۲۶ ژوئن ۲۰۰۱ تشکیل شد. در ژوئیه ۲۰۰۴، مقر اتحادیه آفریقا به میدرند در جمهوری مشروطه آفریقای جنوبی منتقل شد. اما، کمیسیون اتحادیه آفریقا دارای مراکزی در آدیس آبابا میباشد. در واقع سیاست اتحادیه در جهت تمرکز زدایی در موسسات فدراسیون آفریقا بوده تا تمام کشورها در آن سهیم باشند.
جمعیت آدیس آبابا که در ۱۹۵۰، حدود دویست و ده هزار نفر بود، در سال ۱۹۹۰ به ۱/۹ میلیون و در سال ۲۰۰۰ به ۲/۶۴۵ میلیون نفر رسید. این افزایش رشد جمعیت ۶/۵ درصدی بیشتر مربوط به مهاجرت روستائیان به این شهر بودهاست.
اکنون اتحادیه آفریقا به عنوان فراگیرترین سازمان کشورهای آفریقایی در پی تحقق اهداف گسترده سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی برای حفظ صلح و ثبات در این قاره و نیز افزایش نقش آفریقا در نظام بینالملل است. مقر اتحادیه آفریقا همچون سازمان وحدت آفریقا که سلف آن بود در شهر آدیس آبابا پایتخت اتیوپی قرار دارد.
آب بهداشتی شهر آدیس آبابا ناکافی است و در ۱۹۹۲/۹۳ حدود ۵۷٪ ساکنان آن از آب آشامیدنی برخوردار بودند و از ۱۹۸۴ حدود ۹۰٪ خانهها انشعاب برق داشتند.
شهر آدیس آبابا در ۱۸۸۷ بهوسیله منلیک دوم کسی که بعدها شاه شوآ گشت. ساخته شد و در سال بعد این شهر را پایتخت خود قرار داد. در ۱۸۹۶ پیمان صلحی که بهموجب آن استقلال اتیوپی در نظر گرفته شد با ایتالیا به امضا رسید. شهر آدیس آبابا را ایتالیا در ۱۹۳۶ اشغال کرد و تا سال ۱۹۴۱ که بهوسیله نیروهای انگلیسی آزاد گشت، پایتخت مشرق آفریقای ایتالیا بود.
اِتیوپی (به امهری: ኢትዮጵያ) با نام رسمی جمهوری فدرال دموکراتیک اتیوپی (با نام تاریخی حبشه) کشوری محصور در خشکی واقع در شاخ آفریقا است. این کشور با ۱۱۷ میلیون نفر جمعیت دوازدهمین کشور پرجمعیت دنیا و دومین کشور پرجمعیت قاره آفریقا است و همچنین با وسعت ۱٬۱۰۴٬۳۰۰ کیلومتر مربع، دهمین کشور بزرگ قاره آفریقا است. پایتخت و بزرگترین شهر آن آدیس آبابا است. ۸۳٪ جمعیت اتیوپی معادل بیش از ۹۵ میلیون نفر ساکن روستا هستند و از این لحاظ یکی از اولینهاست.