آریائی
معنی کلمه آریائی در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه آریائی
مردم اوستی به سبب تعلق به اقوام آریایی خود را ایرُن مینامند که مشابه نام ایران است. اوستیها از بازماندگان اقوام آریایی سکا، سرمتیها و نیز آلانها هستند. از دیدگاه زبانشناسی زبان مردم اوستی از شاخه زبانهای ایرانی شناخته شدهاست. تشکیل این قوم را مربوط به سدههای هفتم و هشتم پیش از میلاد دانستهاند. نام بومی آسی برای اوستیا یعنی ایریستان نیز به معنای ایرانستان (سرزمین ایرانیان) است. نام آلان نیز خود شکلی از نام ایران (آریائیان) است.
نماد دیگر خورشید پرستی و میترائیسم در اعتقاد آریائیان همان چلیپا یا گردونه مهر است، که به اعتقاد پیشینیان دربردارنده نیروهای آسمانی بوده و کاربردی وسیع دارد. این نشانه در هر منطقهای مفهومی خاصی داشتهاست در ایران و هند و نزد قوم آریایی مظهر و نشانه خورشید بودهاست. آنان معتقد هستند که هر شاخه از این علامت جایگاه یکی از عناصر چهارگانه است. بدین ترتیب چهار عنصر با هم و با چرخش خود نظام طبیعت و ذات آفرینش را حفظ میکنند. این نشانه در ایران به شاهین و فروهر نیز بسیار نزدیک است. مرکز این نشان، نماد مرکزیت و وحدت الهی است و این هما گردونهای است که مهر بر آن مینشیند و چهار اسب سفید نامیرای مینوی آنرا میکشند.
دربارهٔ منشأ سبک معماریِ بنا نظرات متفاوتی ابراز شدهاست. طیف این نظرات گسترده است و شامل منشأ یونانیِ آسیای صغیر، میانرودی، مصری، عیلامی، و ایرانیِ اصیل میشود. بهرام فرهوشی دربارهٔ پوشش خرپشتهای روی آرامگاه کوروش نوشتهاست که گورهای آریائیانی که نخستین بار به سیلک آمدهاند نیز به همین ترتیب پوشانده شدهاست، و این میرسانَد که هنوز نخستین پادشاهان هخامنشی آرامگاههای خود را بنابر رسم قدیم و بهطوریکه در نواحی بارانخیز شمال ایرانزمین معمول بوده، میساختند.
احمد آریائینژاد نمایندهٔ دورهٔ نهم و دوازدهم مجلس شورای اسلامی است. در دوره نهم مجلس، دبیر دوم کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی از حوزهٔ انتخابیهٔ ملایر در استان همدان بوده است.
در اثر افزایش تعداد مهاجران، جمعیت قبایل آریایی و ایرانی رو به کاهش گذاشت و کمکم آریاییها، مردمان ایرانیتبار و فارسیزبانان در جمعیت غالب ذوب شدند. در سده نهم (۸۴۰ میلادی) به علت بروز قحطی و خشکسالی و بحران اجتماعی در فلات مغولستان، تعداد زیادی از مغولها از محل سکونت خود مهاجرت و به سرزمین سین کیانگ وارد شدند که از اختلاط مهاجران و سایر اقوام ترک با ساکنان بومی (سکاها یا همان آریائیها) نژاد جدیدی به وجود آمد که بعدها به اویغورها معروف شدند.
ترانهٔ مشدی محبوبترین ترانهٔ ابوالحسن خوشرو است. خوشرو در اردیبهشت ۱۳۹۲ کنسرتی در تالار اریکهٔ آریائی آمل برگزار کرد که در پایان، حضار ضمن تشویق او یکصدا خواستار اجراء ترانهٔ مشتی شدند.