محمدتقی مصباح یزدی

معنی کلمه محمدتقی مصباح یزدی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیت الله محمد تقى مصباح یزدى در سال ۱۳۱۳ شمسى در شهر یزد به دنیا آمد، وی از علمای معاصر می باشد که فعالیت های سیاسی و فرهنگی بسیاری دارند. ایشان از اساتید بزرگ حوزه علمیه قم می باشد.
قرآن شناسی (محمدتقی مصباح یزدی )
منبع
...
[ویکی شیعه] محمدتقی مصباح یزدی (متولد ۱۳۱۳ش) مجتهد، فیلسوف، مفسر قرآن و از اساتید حوزه علمیه قم است. ریاست مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، عضویت در مجلس خبرگان رهبری، عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضویت در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و ریاست شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت از سوابق او است.
او معتقد به اسلام حداکثری است، قرائت های مختلف از دین را رد کرده و معتقد به مرجعیتِ روحانیت در تفسیر دین است. از نظر او فرهنگ اسلامی با فرهنگ غرب سازگار نیست، مصباح یزدی از مهم ترین نظریه پردازان و مدافعان نظریه ولایت مطلقه فقیه در دهه های گذشته در ایران است.
مصباح یزدی آثار متعددی درباره علوم اسلامی از جمله تفسیر، فلسفه و معارف اسلامی دارد. کتاب های «آموزش فلسفه»، «اخلاق در قرآن» و «نظریه سیاسی اسلام» از جمله آثار اوست.
[ویکی اهل البیت] منبع: سایت حضرت آیت الله محمدتقی مصباح یزدی
حضرت آیت الله محمدتقی مصباح یزدی
آیت الله محمدتقی مصباح یزدی در یازدهم بهمن ماه سال هزار و سیصد و سیزده ، برابر با هفدهم ربیع الاول هزار و سیصد و پنجاه و سه قمری در خانواده ای مذهبی در شهر یزد به جهان چشم گشود.
زندگی مادی خانواده استاد مصباح ، در سطح پائینی بود ولی عشق به خاندان پیامبر صلی الله علیه و آله در دل و جان این خانواده موج می زد و در دورانی که خفقان رضاخانی بر همه جا سایه گسترده بود و برپایی هر گونه مراسم عزاداری جرم به شمار می آمد، در شب های محرم ، در زیرزمین منزل ایشان ، مجلس سوگواری برای سالار شهیدان برپا می شد و نیز شب های جمعه ، در منزل پدربزرگ ایشان حاج علی اکبر گیوه چی یزدی دعای کمیل خوانده می شد و هر صبح جمعه نیز دعای ندبه برگزار می گشت ؛ به گونه ای که پدر استاد، دعای ندبه را از حفظ قرائت می کرد.
استاد مصباح یزدی که در دامان چنین خانواده ای پرورده شده بود، با ورود به دبستان همه ساله ، شاگرد ممتاز مدرسه شناخته می شد و این مسأله باعث شده بود که مورد محبت فراوان معلمان واقع شود. در روزگاری که استاد، دوره دبستان را می گذرانید. جامعه ، اقبالی به علوم دینی نشان نمی داد. تبلیغات رضاخانی ، می کوشید تا نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کند. پرواضح است در چنین فضایی ، چنانچه شاگرد ممتازی چون محمدتقی مصباح یزدی بخواهد به تحصیلات حوزوی روی آورد، شگفتی همشاگردی ها و استادان و معلمان را بر خواهد انگیخت ! از سوی دیگر، جذبه معنوی «مرحوم حاج شیخ احمد آخوندی » که از خویشاوندان مادری استاد و مقیم نجف بود و گه گاه برای سرکشی موقوفه ای که متولی آن بود، به یزد می آمد و میهمان خانواده استاد می شد، شیفتگی وی به تحصیل علوم دینی را دوچندان می ساخت .
رؤیای ورود به حوزه ، در سال تحصیلی 26ـ1325 که دوره ابتدایی ایشان پایان یافته بود، متحقق شد؛ آن هم در تابستان ! فصلی که نوجوانان را به تفریح و سرگرمی های جذاب فرامی خواند! اما شیفتگی استاد، او را به یکی از حجره های مدرسه شفیعیة یزد کشاند. همت و جدیت او باعث شد که مقدمات و سطوح متوسطه را در مدت چهار سال فراگیرد. در همین سال ها بود که «حاج شیخ احمد آخوندی » دیگر بار به یزد آمد و با مشاهده تلاش شایان طلبه جوان ، او را برای هجرت به نجف اشرف و ادامه تحصیل در آن حوزه سترگ ، تشویق کرد. همچنین خانواده او را به منظور حمایت از او به مهاجرت به نجف ، ترغیب نمود.
این گونه بود که اعضای خانواده ، همگی در اواخر سال 1330 رهسپار نجف شدند. شش ماه گذشت و وضع مالی خانواده نابسامان شد و تلاش های پدر برای کسب درآمد کارگر نیفتاد و آنان مجبور به بازگشت به ایران شدند. والدین استاد به دلیل دلبستگی فراوان به وی ، حاضر نشدند که او به تنهایی در نجف بماند و به ناچار، ایشان نیز رهسپار ایران شد. پس از پا نهادن به ایران به تهران آمد و تابستان آن سال را همراه با خانواده در تهران ماند.
[ویکی فقه] آیت الله محمد تقی مصباح یزدی در سال ۱۳۱۳ شمسی در شهر یزد به دنیا آمد، وی از علمای معاصر می باشد که فعالیت های سیاسی و فرهنگی بسیاری دارند. ایشان از اساتید بزرگ حوزه علمیه قم می باشد.

جملاتی از کاربرد کلمه محمدتقی مصباح یزدی

«در هنگامه محاکمه و اعدام دوست و همراه و همفکر سابق شما، شیخ حبیب‌الله آشوری به اتهام ارتداد سکوت کردید و شاهد جان باختن فردی شدید که به جرم انتشار کتاب «توحید» و اصرار و شهادت آقایان شیخ ابوالقاسم خزعلی (عضو سابق شورای نگهبان) و شیخ محمدتقی مصباح یزدی مبنی بر کفرآمیز بودن مطالب و مرتد بودن نویسندهٔ آن کتاب اعدام شد».
جبهه پایداری در مرامنامه‌اش گفته بود که تحت رهنمود و هدایت فقیهان وارسته فعالیت می‌کند و از ابتدا نزدیک به محمدتقی مصباح یزدی بود. به همین دلیل علاوه بر تعدادی از شاگردان مصباح یزدی، حسین جلالی، مسئول دفتر او، عضو جبهه پایداری شد. عزیزالله خوشوقت پدر همسر مصطفی خامنه‌ای، دیگر فقیهی بود که جبهه پایداری از او رهنمود می‌گرفت.
جبههٔ پایداری انقلاب اسلامی معروف به جبههٔ پایداری، یک گروه سیاسی اصولگرا ایرانی است که به عنوان «راست‌ترین حزب ایران» توصیف شده‌است. این فهرست به عنوان یک لیست انتخاباتی برای انتخابات قانونگذاری سال ۱۳۹۰ تأسیس شد. این جبهه تا حدی از وزرای پیشین محمود احمدی‌نژاد تشکیل شده‌است و محمدتقی مصباح یزدی «رهبر معنوی» این گروه بود.
انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ نیز نقطه تمایز این گروه حتی با طرفداران سعید جلیلی بود. نامزد اولیه این گروه کامران باقری لنکرانی، وزیر بهداشت در دولت نخست محمود احمدی‌نژاد بود و محمدتقی مصباح یزدی گفته بود من در پیشگاه الهی شهادت می‌دهم لنکرانی اصلح هستند. این گروه اما پس از رد صلاحیت باقری لنکرانی از سعید جلیلی حمایت کرد.
تعدادی از مدیران دولت اول محمود احمدی‌نژاد از جمله صادق محصولی، غلامحسین الهام، کامران باقری لنکرانی، محمد سلیمانی و زهره طبیب‌زاده از اعضای اولین شورای مرکزی این گروه بودند. قاسم روانبخش، محمدناصر سقای بی‌ریا و سید محمود نبویان نیز در این میان از شاگردان محمدتقی مصباح یزدی بودند. روح‌الله حسینیان، حمید رسایی، فاطمه آلیا و علی‌اصغر زارعی نیز نماینده مجلس هشتم بودند.
حلقه پرتو دسته‌ای از یاران محمدتقی مصباح یزدی با گرایش سیاسی به جبهه پایداری هستند. این حلقه بیشتر به خاطر حمایت از محمود احمدی‌نژاد در انتخابات ۸۴ و نقش این گروه در روی کار آمدن محمود احمدی‌نژاد، حمایت از او در انتخابات ۱۳۸۸، برهم زدن سخنان عبدالله جوادی آملی در نمازجمعه قم، برهم زدن سخنرانی علی لاریجانی در ۲۲ بهمن در قم شناخته شده‌است.
حسین جلالی سیاستمدار انقلابي ایرانی متولد سال ۱۳۴۱ و اصالتاً اهل رفسنجان است. حسین جلالی در دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی نماینده حوزه انتخابیه رفسنجان و انار از استان کرمان در مجلس است. وی رئیس دفتر سابق آیت الله محمدتقی مصباح یزدی بوده است.
او که در اثر آشنایی با ملکی نوجه‌دهی با تشیع و انقلاب اسلامی ایران آشنا شده بود؛ در سال ۱۹۸۹ از طرف مسئولان دانشگاه با محدودیت‌هایی در تدریس مواجه شد. لگنهاوزن در اثر تلاش‌های کمال خرازی سفیر ایران در سازمان ملل متحد با محمدتقی مصباح یزدی آشنا شد و در سال ۱۹۹۰ میلادی، به دعوت انجمن حکمت و فلسفه به ایران مسافرت کرد و به تدریس اشتغال یافت. وی از استادان دانشگاه باقرالعلوم و مؤسسه امام خمینی و دانشگاه ادیان و مذاهب از ۱۹۹۳ تا حال حاضر است. وی همچنین سابقه تدریس در دانشگاه تربیت مدرس و مفید را نیز دارد. همسر او، نرجس جواندل است.
در این انتخابات ۷ کرسی خالی مجلس خبرگان رهبری تعیین تکلیف شد اما دو تن از منتخبین یعنی محمد یزدی و محمدتقی مصباح یزدی پیش از تحلیف از دنیا رفتند.
برده‌داری از موضوعات چالش‌برانگیز و مورد اختلاف دین اسلام است. اگرچه امروزه برده‌داری در دید عرف امری مذموم و ناپسند بوده و از ضوابط حتمی حقوق بشر به‌شمار می‌رود، ولی همچنان اکثریت روحانیون مسلمان معاصر نسبت به این پدیده سکوت اختیار نموده و حتی گروهی از ایشان، به صراحت از برده‌داری دفاع می‌کنند. برای مثال آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی می‌گوید: «مسئله بردگی فی‌الجمله در اسلام پذیرفته شده‌است و ما از آن دفاع می‌کنیم»