نابلس
معنی کلمه نابلس در لغت نامه دهخدا

نابلس

معنی کلمه نابلس در لغت نامه دهخدا

نابلس. [ ب ُ ل ُ ] ( اِخ ) شهر مشهور مستطیل شکل اندک پهنای فراوان آبی است میان دو کوه در سرزمین فلسطین . بظاهر شهر کوهی است که گویند آدم در آنجا خدا را سجده کرده است و کوه کزیرم که سخت مورد اعتقاد یهودان است در آنجا واقع شده و یهود معتقدند که این کوه قربانگاه اسحاق است و نامش هم در توراة آمده است. و سامری ها [ فرقه ای از یهودان ] در آنجا نماز می گزارند، در آن کوه از دل غاری چشمه ای جاری است که سامریون سخت به تعظیم و زیارت آن معتقدند و بهمین مناسبت عده سامری ها در این شهر زیاد است. ( معجم البلدان ج 8 ص 232 ). و آن [ نابلس ] مسکن طایفه ای سمره نام یهود بوده و بدون ضرورت کار و غیره در جای دیگر سکونت ننمایند و در آن شهر مسجدی است بزرگ که بزعم ایشان قدس و بیت المقدس عبارت از همان مسجد بوده و این بیت المقدس معروف را بی اصل و ملعون دانند بطوری که در موقع عبور از آن سنگی برداشته و بر آن زنند. ( ریحانةالادب ج 4 ص 139 از مراصد ). شماره نفوس آن 16 هزار نفر است و از آن جمله هزار نفر یهود و نصاری و بقیه مسلمان می باشند. ( قاموس الاعلام ).

معنی کلمه نابلس در فرهنگ فارسی

شهری در فلسطین ( اردن ) در سمال اورشلیم که ۵٠/٠٠٠ تن سکنه دارد . مرکز عمده تجارت سامریه است . چاه یعقوب و مقبره یوسف در نزدیکی آن است . از اولین ماندگاههای سامریان فرقه ای از یهود بود و هنوز هم عده قلیلی از آنها در این شهر زندگی می کنند . شهر قدیمی یهودیان شکیم در اینجا واقع بود که پس از ویرانی هادریان آن را از نو ساخت و نئاپولیس نامید. بیشتر اهالی نابلس مسلمان اند .

معنی کلمه نابلس در دانشنامه عمومی

نابلُس ( در عربی: نابلس، در عبری: שכם شَخِم ) شهری است در کرانه باختری رود اردن و تحت کنترل کشور فلسطین.
شهر نابلس با جمعیتی بالغ بر ۱۳۵ هزار فلسطینی یکی از مهم ترین شهرهای فلسطین نشین محسوب می شود.
مردم این شهر مسلمان با مذهب شافعی هستند. مسجد «الامام علی ابن ابی طالب» در حواره از توابع شهر نابلس قرار دارد.
معنی کلمه نابلس در فرهنگ فارسی

معنی کلمه نابلس در دانشنامه آزاد فارسی

نابْلُس
نابْلُس
شهر و بخشی در کرانۀغربی رود اردن، به فاصلۀ ۵۰کیلومتریِ شمال بیت المقدس (اورشلیم)، با ۱۱۵,۴۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). مرکز تجارت محصولات کشاورزی است. این شهر قبلاً پایتخت باستانی سامره (ساماریا) بود و شکِیم نامیده می شد. تعداد انگشت شماری از سامری ها در آن باقی مانده اند.

جملاتی از کاربرد کلمه نابلس

شهردار سابق نابلس، از چهره‌های شناخته شده ملی فلسطین است که در جامعه فلسطین بسیار مورد احترام است. او یک ملی‌گرای عرب است و رهبر بعثی‌ها در فلسطین است. در سال ۱۹۵۹ او از حزب بعث سوسیالیست استعفا داد و با جدایی سوریه و مصر مخالف بود، وی در سال ۱۹۶۲در زندان بود و به مصر رفت، جایی که او به عنوان یک پناهنده سیاسی محسوب می‌شد تا اینکه توسط ملک حسین بن طلال عفو همه پناهندگان سیاسی و افسران اردنی صادر شد و او نیز در ۱۹۶۵ به اردن و شهرستان خود نابلس بازگشت.
ابراهیم هاشم (نسب: ابراهیم بن محمد مُنیب بن محمود هاشم جعفری) قانوندان، وکیل و سیاستمدار اردنی بود. در نابلس و استانبول حقوق خواند. به مناصب قضایی در بیروت و یافا رسید. رئیس دادگاه جنایی دمشق شد. او سه بار به نخست‌وزیری اردن منصوب شد؛ ۲۴ آوریل ۱۹۵۷ – ۱۸ مه ۱۹۵۸، ۱ ژوئیه ۱۹۵۶ – ۲۹ اکتبر ۱۹۵۶ و ۲۵ مه ۱۹۴۶ –۴ فوریه ۱۹۴۷.
در آستانه انتخابات یکی از رهبران فتح در نابلس آن‌ها را به دریافت کمک از سیا متهم کرد.
بسام الشکعه با نام کامل بسام أحمد الشکعة (عربی: بسام الشکعة)(زاده: ۱۹۳۰ - درگذشته ۲۲ ژوئیه ۲۰۱۹) یکی از افراد برجسته نابلس در فلسطین است.
استان نابلس (به عربی: محافظة نابلس) یکی از استان‌های فلسطین است که در شمال کرانه باختری قرار دارد و توسط تشکیلات خودگردان فلسطین اداره می‌شود. جمعیت آن در سال ۲۰۱۷ میلادی حدود ۳۸۸٬۳۲۱نفر بوده‌است. مرکز این استان، شهر نابلس است.
این اردوگاه در سال ۱۹۵۰ با مساحت ۲۵۲ هکتار در مرز نابلس تأسیس شد.
شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز طی قطعنامه‌ای، حملات نظامی اسرائیل به غزه و شهر نابلس در کرانه باختری را «نقض جدی حقوق» غیرنظامیان فلسطینی خواند. همچنین کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل نیز «کاربرد نامتناسب زور و کشتارهای هدفمند» اسرائیل و همچنین «اقدام پیکارجویان فلسطینی در پرتاب راکت به اسرائیل» را محکوم کرد.
بزرگ‌ترین بشقاب دسر دنیا در سال ۲۰۱۷ در انتاکیه ترکیه ساخته شد. سینی کونفه۷۸ متر طول و ۱۵۵۰ کیلوگرم وزن داشت. رکورد قبلی در نابلس در سال ۲۰۰۹، با یک سینی ۷۵ متری و وزن ۱٬۳۵۰ کیلوگرم ثبت شده بود. اما هیچ‌کدام از تلاش‌ها رسماً به عنوان شکستن رکورد ثبت نشده‌اند. طبق وب سایت رکوردهای جهانی گینس، در حال حاضر هیچ رکوردداری برای این عنوان وجود ندارد.
مریم بنت عبدالرحمان نابلسی/ـه شهرت‌یافته به مریم حنبلی/ـه (۱۲۹۱ - ۱۳۵۷م) بانوی محدث شامی فلسطینی در سدهٔ چهاردهم میلادی/هفتم هجری بود. نزد ابن عساکر حدیث فراگرفت و در دمشق و نابلس خود به آموزش حدیث پرداخت. اثری از او با عنوان مسند أمةالله مریم بنت عبدالرحمن الحنبلیة: جزء من ۲۴ روایة در سال ۱۹۸۸م/۱۴۰۹ق در ۷۹ صفحه، توسط مجدی السید ابراهیم در قاهره بازبینی و چاپ شد. اثری دیگر از او به عنوان معجم در همان سال‌ها نسخهٔ خطی بوده است. پسرش شمس‌الدین محمد نیز به حدیث روی آورد و از شاگردانش بود.