متبرکه. [ م ُ ت َ ب َرْ رِ ک َ / ک ِ ] ( ع ص ) مأخوذ از تازی ، مقدس. ( ناظم الاطباء ). از «متبرکة» عربی. ج ، متبرکات. مقدس. محترم : به روضه متبرکه شاه چراغ رفته. ( مجمل التواریخ گلستانه ). - اماکن متبرکه ؛ جاهای مقدس مانند خانه خدا و مقابر انبیاء و اولیاء. ( ناظم الاطباء ). - ایام متبرکه ؛ روزهای میمون و خجسته مانند روز تولد پیغامبر و امامان و روز مبعث.
معنی کلمه متبرکه در فرهنگ عمید
= متبرک
معنی کلمه متبرکه در فرهنگ فارسی
( اسم ) مونث متبرک جمع : متبرکات : بر وض. متبرک. شاه چراغ رفته ... یا اماکن متبرکه . جا های مقدس مانند : کعبه مقابر انبیا و ائمه . یا ایام متبرکه . روز های میمون و خجسته مانند روز تولد پیغامبر و امامان و مبعث
جملاتی از کاربرد کلمه متبرکه
مزار بابا سنگکی در پشت مسجد جامع اصفهان قرار داشته است. در نزدیکی بقعه متبرکه شورا طاق بابا سنگکی قرار داشته است ولی اکنون طاق و آثار قبر از بین رفته است ولی کوچه ایی بنام بابا سنگکی در آن محل وجود دارد.
تیره بابا که خادمین بقعه متبرکه سیدزیبا محمد در منطقه مَمیل خرم آباد هستند از احفاد شخصی به نام بابامحمدعالی از طایفه سرچرم می باشند.
بهطور یقین تاریخ بنای برج یا آتشکده به زمان قبل از اسلام برمی گردد و همانطور که از نام «کوش مغان» (کوشک مغان) که نام محله مذکور است، برمی آید و با توجه به مقام مغ که پیشوای زرتشتیان میباشد؛ میتوان اطمینان داشت که برج مذکور زمانی آتشکده و یکی از اماکن متبرکه زرتشتیان بودهاست، اما طبق یافتههای باستانشناسی، قدمت آن را مربوط به دوران سلجوقیان دانستهاند.
صفویان مردم را برای زیارت کردن تشویق میکردند. در این دوره، به دلیل جنگهای دائمی با عثمانیان، به جای زیارت اماکن متبرکه ای که در عراق قرار داشت، زیارت مشهد و قم رواج یافت. در آن زمان شاه عباس اول، برای زیارت مرقد علی بن موسی الرضا مسیر اصفهان تا مشهد را پیاده طی کرد.
آثار باستانی شهر اژیه شامل: برجهای کبوترخانه به تعداد زیاد، پل قدیمی رودخانه زاینده رود، مقبره عالممجتهده و از استادان شیخ بهایی بانو حمیده، مسجد آقاصالح مربوط به دوره قاجار، قلعه قدیمی طالجرد و … از اماکن متبرکه شهر بقعهٔ متبرکهٔ حضرت امامزاده سیدمحمد که در کیلومتر ۳ جادهٔ اژیه به ورزنه قرار دارد و بسیار مورد اکرام و احترام مردم است و در تمام ایام سال مخصوصاً روزهای زیارتی از اطراف و اکناف بهویژه از بخشهای واقع در شرق اصفهان به این آستانه مبارکه جهت زیارت و سیاحت روی میآورند و با توجه به امکانات موجود این آستانه از قبیل آب، برق، زائر سرا، سرویسهای بهداشتی ، استخر شنا، پارکهای بزرگ و مشرف بودن به فضای سبز اطراف اغلب زائرین شبها در کنار مرقد مطهر بیتوته می کنند.
بازار رضا به فاصله کم در جنوب شرقی اماکن متبرکه و از ضلع شرقی میدان بیتالمقدس (فلکه آب) تا میدان ۱۷ شهریور کشیده شده و دارای دو رشته ساختمان دو طبقه با دو دالان موازی مسقف و ۱۷ چهارسوق و ۱۱ سراست که حد فاصل دو خیابان به عرض ۳۰ متر و طول ۸۰۰ متر احداث شده و دارای حدود ۷۲۰۰۰ متر زیربناست. ۴۳۰۰۰ متر از این زیر بنا در بازار رضا و ۲۹۰۰۰ متر آن در سراهای جنبی واقع شده و جمعاً دارای ۲۰۹۶ باب مغازه و حجره در مساحتهای مختلف است. تعداد ۱۰۰۸ باب مغازه دربازار رضا و ۱۰۸۴ باب حجره در ۱۱ سرا قرار دارد که از داخل به یکدیگر مرتبط میباشند.
شهرستان جوین، دشتی است که در میان دو رشته کوه قرار گرفتهاست. کوههای جغتای در جنوب و شاه جهان در شمال. جوین از موقعیت ویژهای برخوردار است که گذر راهآهن سراسری تهران – مشهد از مرکز این شهرستان و ایستگاه راهآهن مهم و استراتژیک نقاب، امتیاز ارتباطی ویژهای را برای آن به ارمغان آوردهاست. از مهمترین آثار تاریخی و فرهنگی شهرستان جوین میتوان به شهر تاریخی آق قلعه، بنای مقبره امامزاده قاسم در کلاته عرب، بقعه متبرکه و تاریخی هفت امامزاده کروژده، آرامگاه سعدالدین حمویه جوینی، آرامگاه خواجه نجمالدین کبری و از مهمترین جاذبههای طبیعی شهرستان جوین؛ آبشار بید، سد یام و مجموعه گردشگری روستای بیدخور و … میباشند.
این عبارات با مرکب سیاه بر طرف چپ چهارچوب نوشته شدهاست: در آستانه پایین بقعه متبرکه تاریخ ساختمان معجرکاری به خط جمل و حساب ابجدی حک شده به لفظ بود تا خمسک مثلاب و دت اخ م س ک ۱۰۷۳٫ سقف صحن بقعه واشان کشی و از رو پل کوبی است. سقف ایوانها واشان کشی خالی بدون پل کوبی و لمبه کوبی است. مراسم علم بندی در این بقعه روز اول محرم و علم واچینی روز سیزدهم محرم یعنی سوم امام برپا میشود. سنگ قبر کوچکی در قبرستان بقعهاست. این عبارات بر آن خوانده شد: هذا مرقد مرحوم مشهدی یعقوب علی ولد علی ۱۳۰۶٫نشانها:شانه و مهر.
جاذبه های گردشگری و طبیعی روستای بادآشیان؛ نگین سبز کویر سبزوار از انواع جاذبههای ورزشی و طبیعی کوهنوردی، صخرهنوردی، برفنوردی، پایش پرندگان و... برخوردار است که برخی از آنها عبارتاند از: کوه های باشو ، برفخانه، بقعه متبرکه چهل بی بی، چشمه ته کال، حمام و قنات بالا، باغات میمه و بادام و... .