هایدن
معنی کلمه هایدن در لغت نامه دهخدا

هایدن

معنی کلمه هایدن در لغت نامه دهخدا

هایدن. ( اِخ ) فرانتس یوزف. موسیقیدان اتریشی که به سال 1732 در رورائو قصبه مرزی اتریش به دنیا آمده از کودکی به موسیقی علاقه داشت و به زودی در زمره آوازخوانان و نوازندگان ویلن درآمد، در کنسرتی به رهبری پرپرا شرکت کرد و اصول آوازهای ایتالیایی و هارمونی را نزد وی فراگرفت. نخستین آثار هایدن از سال 1753 توسط نوازندگان دوره گرد وین اجرا شد. در سال 1758 هایدن به ریاست ارکستر کنت مورتسین منصوب شد. سپس در سلک نوازندگان شاهزاده نیکلا استرهاتسی درآمد و تمام عمر را در خدمت این شاهزاده و خانواده وی گذراند. در سال 1784 انجمن لژ المپیک پاریس چند سنفونی از وی درخواست کرد و هایدن تا سال 1787 شش سنفونی برای انجمن فرستاد.هایدن پس از وفات پرنس استرهاتسی در 1790 بنا به دعوت سالمون ویولونیست و رهبر ارکستر، به انگلستان مسافرت کرد و در آنجا سنفونی های بزرگ خود را بمورد اجرا گذاشت. دانشگاه اکسفورد به پاس خدمت هایدن به موسیقی ، درجه دکترای افتخاری به وی اعطا کرد و هایدن سنفونی شماره 92 خود را «سنفونی اکسفورد» نامید. هایدن 104 سنفونی ساخته و از این حیث شماره سنفونیهای هیچ آهنگ سازی به پایه وی نمیرسد. هایدن علاوه بر سه قسمت فرم سونات ، یک منوئه به سنفونی افزود و به این طریق چهار قسمت برای سنفونی پیدا شد. هایدن متجاوز از بیست اپرا نوشته ولی این رشته از موسیقی وی اهمیت زیادی ندارد. وفات وی به سال 1809 م. اتفاق افتاد.

معنی کلمه هایدن در فرهنگ فارسی

آهنگساز اطریشی ( ۱۸٠۹ - ۱۷۳۲ م . ) از خوانندگان [ کر ] سن استفان در وین بود ( ۱۷۴۹ - ۱۷۴٠ م . ) پورپورا به وی کمک کرد تا به تحصیلات خود در موسیقی ادامه دهد . بعد به خدمت پرنس استرهاتسی در آمد ( ۱۷۹٠ - ۱۷۶٠ ) و در طی مدتی که در خدمت آنان بود بعضی از بزرگترین قطعات موسیقی خود را نوشت . در ۱۷۸۱ با موزار آشنایی یافت و این آشنایی در اعتلای سمفونی های بعدی وی تاثیر بسیار داشت . دو بار به انگلستان رفت و در آنجا سمفونی هایی نوشت و اجرا کرد . از ۱۷۹۵ در حومه وین سکونت گزید و آخرین آثار خود را به وجود آورد . هایدن را نخستین استاد بزرگ سمفونی شمرده اند .

معنی کلمه هایدن در دانشنامه عمومی

هایدن (آلمان). هایدن ( به آلمانی: Heiden ) یک شهر در آلمان است که در بورکن واقع شده است. هایدن ۸٬۱۹۵ نفر جمعیت دارد.
شهر هایلباد هایلیگن اشتات خواهرخواندهٔ هایدن ( آلمان ) هست.
هایدن (شینتو). هایدن ( به ژاپنی: 拝殿, Haiden ) در یک معبد شینتویی به سالن مخصوص دعا و سخنرانی گفته می شود که معمولاً در جلوی هوندن ( محراب اصلی ) ( به ژاپنی: 本殿 ) قرار گرفته است. هایدن به سبک محراب اصلی است و معمولاً با مقیاس بزرگتر از آن ساخته می شود.
معنی کلمه هایدن در فرهنگ فارسی
معنی کلمه هایدن در دانشنامه عمومی
جملاتی از کاربرد کلمه هایدن

جملاتی از کاربرد کلمه هایدن

دلورس هایدن در کتاب انقلاب بزرگ درونی توضیح می‌دهد که «از دست رفتن سنت زنانه‌های» منجر به «بازتعریف کار خانگی و نیازهای مسکن زنان و خانواده‌هایشان شده است و معماران و شهرسازان را مجبور کرده است که تأثیراتی که طراحی مسکن بر زندگی خانواده می‌گذارد را مجدداً بررسی کنند» شده است. خانه ریتفلد شرودر نمونه‌ای است که نشان می‌دهد که زندگی نوین خانواده نیازمند معماری جدیدی است.
موتسارت و هایدن اثرگذاری غیرقابل انکاری در کار بتهوون داشتند. به‌عنوان مثال گفته می‌شود که کوئینتت برای پیانو و سازهای بادیِ بتهوون شباهت بسیار نزدیکی با کوئینتت برای پیانو و سازهای بادی موتسارت با همان تنظیمات دارد، اما ملودی‌های بتهوون، بسط و گسترش موسیقی، استفاده از مدولاسیون، بافت، توصیفِ احساسات و همهٔ این روش‌ها، سبکِ او را از موتسارت جدا کرد. او همچنین تأثیرِ سبک خود را در برخی از کارهای اولیه‌اش که برای اولین بار منتشر شده بود، افزایش داد؛ به‌همین سبب از اواخر سال ۱۸۰۰، آثار قبلی‌اش مورد توجه حامیان وی و ناشران موسیقی قرار گرفت.
آثار دوران میانیِ بتهوون جایگاه او را به‌عنوان یک استاد، تثبیت کرد. سال ۱۸۱۰، در یک بررسی از کارهای وی که توسط ارنست هوفمان انجام گرفت، همراه با هایدن و موتسارت از او به‌عنوان یکی از سه آهنگساز بزرگِ موسیقی کلاسیک یاد شد. هوفمان سمفونی شماره ۵ بتهوون را «یکی از مهم‌ترین آثار عصر» نامید.
زندگی او پس از انقلاب دچار دگرگونی‌های زیادی شد و به خاطر سفری که به همراه پسرش هایدن به اسرائیل داشت، مدتی پیش ایران را به مقصد کانادا ترک کرد و هم‌اکنون در تورنتو زندگی می‌کند.
آثار برنهارد هایدن اغلب برای سازهای زهی، بادی یا تکنوازی پیانو تنظیم شده‌است. همچنین دو سمفونی توسط برنهارد ساخته شد که شامل یک اپرا و بالت می‌باشد. وی تعدادی از نمایشنامه‌های شکسپیر را نیز موزیکال کرده‌است.
این همکاری با سعید دبیری موجب آشنایی بتی با سعید دبیری شد و خیلی زود این آشنایی به ازدواج انجامید و حاصل این ازدواج فرزندی به نام هایدن بود که در سال ۱۴۰۲ در ایران فوت کرد. بتی بعد از ازدواج با سعید دبیری و تولد هایدن خوانندگی را به مدت دو سال کنار می‌گذارد و بعد از این مدت دوباره وارد عالم هنر می‌شود که آلبوم غریبانه از کارهای آخر او در سال ۱۳۵۶ قبل از جدا شدن از سعید دبیری است.
به لطف انتخاب جنسی، مطالعات تحقیقاتی روی انسان‌ها و پستانداران غیرانسان، انجام شده است. به ویژه در مقالات چنی و سی‌ فارث ۱۹۹۰، دینر و همکاران ۲۰۰۵ و هایدن و همکاران ۲۰۰۷ گزارش شده است که یک تمایل متداول به پذیرش کالاهای فیزیکی کمتر یا قیمت بالاتر به ازای دسترسی به افرادی با مرتبه‌ی اجتماعی بالاتر وجود دارد که شامل افرادی با جذابیت‌های فیزیکی بیشتری نیز میشود، درحالی که درصورت ارتباط با افرادی که مرتبه اجتماعی پایین‌تری دارند، پاداش بیشتری تقاضا می‌شود.
در دوم آوریل ۱۸۰۰، بتهوون برای نخستین بار سمفونی اول خود را در سالن بورگ‌تئاتر، همراه با رپرتوار گسترده‌ای از آثار هایدن و موتسارت، و نیز یک سپتت و یکی از کنسرتوهای پیانو را به اجرا گذاشت. مجلهٔ آلمانی «روزنامه عمومی موسیقی»[گ]، این کنسرتو را «جالب‌ترین کنسرتو با مدت زمانی طولانی» توصیف کرده بود. این کنسرتو بدون اشکال هم نبود، یکی از انتقادات این بود که «نوازندگان به خود زحمت ندادند که به تکنواز (برای هماهنگی)، توجه کنند».
بعضی از آثار دورهٔ میانیِ بتهوون متأثر از هایدن و موتسارت بوده‌است. سمفونی شماره ۸، کوارتت‌های رازوموفسکی،[اب] اپوس ۵۹، سونات پیانو شماره ۲۱، سونات پیانو شماره ۲۳، مسیح بر کوه زیتون، کنسرتو ویولون، اپرای فیدلیو و بسیاری از آثار دیگر، تحت تأثیرِ این دو آهنگساز بوده‌است.
او دبیرکل موسیقی ارکستر هایدن اتریش-مجارستان، رهبر ارشدِ ارکستر مجلسی ملی دانمارک و رهبر ارشدِ ارکستر سمفونیک دوسلدورف است.