جواهر. [ ج َ هَِ ] ( ع اِ ) ج ِ جوهر. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). فلزات گرانبها. هر سنگ که از آن منفعتی برآید همچون الماس و یاقوت و لعل و امثال آن. ( از منتهی الارب ). گوهران : در او افراشته درهای سیمین جواهرها نشانده در بلندین.شاکر بخاری.گویند بازرگانی بود و جواهر بسیار داشت. ( کلیله و دمنه ). رجوع به جوهر و جوهره شود. || علمی است که از چگونگی گوهرهای گرانبهای معدنی خشکی چون الماس و لعل و یاقوت و فیروزه یا معدنی دریایی چون دُرّ و مرجان و غیره و خوب و بد آن به وسیله نشانه هایی که معرف آنهاست ، بحث میکند. ( از کشف الظنون ). - جواهربخش : جواهربخش فکرتهای باریک بروزآرنده شبهای تاریک.نظامی.- جواهر تسعه ؛ گوهرهای نهگانه. گاه مراد از نه فلک باشد و گاهی عبارت از نه جوهر که بهندی نورتن گویند و آنها بدین قرارند: 1- لعل 2- مروارید 3- الماس 4- زمرد 5- یاقوت 6- فیروزه 7- مرجان 8- نیلم 9- عقیق ( و بعضی به جای عقیق لهسنیا را شمارند )، و سوای اینها چند گوهر دیگر نیز هست. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ). - جواهرسنج ؛ آنکه یا آنچه جواهر سنجد و غث و سمین آن تمیز دهد : شاه فرمود تا ز گوهر و گنج دست خازن شود جواهرسنج.نظامی.کیست کان ِ مرا جواهرسنج برنسنجیده از جواهر و گنج.نظامی.- جواهرشناس ؛ کسی که جواهرات را بشناسد و بهای آن داند. - جواهرشناسی ؛ شغل و عمل جواهرشناس. || در مقابل اعراض : و فلاسفه بر آنند که پنج جوهر و نه عَرَض وجود دارد، جواهر خمسه عبارتند از وجود، عقل ، نفس ، هیولی ، صورت. رجوع به جوهر شود.
معنی کلمه جواهر در فرهنگ معین
(جَ هِ ) [ ع . ] (اِ. ) ۱ - جِ جوهر، گوهران . ۲ - هر یک از سنگ های گرانبها مانند الماس یاقوت ، زمرد و مانند آن که به عنوان زینت و زیور به کار می رود.
معنی کلمه جواهر در فرهنگ عمید
=جوهر
معنی کلمه جواهر در فرهنگ فارسی
گوهرها، سنگهای گرانبهاکه برای زینت بکارمیرود ( اسم ) جمع جوهر گوهران گوهرها. جمع : جواهرات . یا جواهر فرد.
معنی کلمه جواهر در فرهنگ اسم ها
اسم: جواهر (دختر) (عربی) (طبیعت) (تلفظ: javāher) (فارسی: جواهر) (انگلیسی: javaher) معنی: گوهرها، سنگ ها و زیورآلات قیمتی و زینتی، هر یک از سنگهای گران بها مانند یاقوت و زمرد، ( به مجاز ) آن که وجودش بسیار عزیز و ارزشمند یا دوست داشتنی است، جمع جوهر، هر یکی از سنگهای گران بها مانند یاقوت یا زمرد
معنی کلمه جواهر در دانشنامه عمومی
زیورآلات یا جواهر اشیا تزئینی کوچکی هستند که برای زینت شخصی به صورت سنجاق ( ابزار ) ، حلقه یا انگشتر، گردنبند، گوشواره، دست بند ( زینتی ) و پابند استفاده می شوند. این اشیا می توانند به بدن انسان یا لباس او متصل باشند. عبارت اشیا تزئینی در اینجا به زیورآلات با دوام محدود می شود. برای مثال شامل گل ها نمی باشد. قرن هاست که فلزات ( غالباً به صورت ترکیب با سنگ های جواهر ) ، مواد پایه ای رایج برای جواهرات بوده اند، ولی مواد دیگر مانند صدف و مواد رستنی نیز می تواند به کار رود. جواهر یکی از قدیمی ترین انواع مصنوعات از دید باستان شناسی است. مهره های ساخته شده از صدف ناساریوس ( Nassarius ) با دیرینه ۱۰۰ هزار ساله، قدیمی ترین جواهر شناخته شده به حساب می آید. جواهرات در هر فرهنگ دارای اشکال پایه ای مختلف هستند، ولی معمولاً پایداری طولانی دارند. در فرهنگ های اروپایی اشکال رایج جواهرات به صورت آنچه در بالا نام برده شد، از زمان های باستان متداوم بوده است. در حالی که بقیه اشکال مانند زیورآلات بینی و مچ پا که در بقیه فرهنگ ها حائز اهمیت بوده، بسیار کم رواج داشته است. بنا به شواهد تاریخی، بیشترین گستره تأثیرات بر طرح و مدل جواهر از آسیا بوده است. جواهر می تواند از تعداد زیادی ماده ساخته شود. سنگ های قیمتی و مواد مشابه مانند کهربا، مروارید، فلزات گرانبها، مهره و صدف به طور گسترده به عنوان جواهر استفاده شده اند و لعاب نیز اغلب دارای اهمیت بوده است. جواهر در اکثر فرهنگ ها به خاطر ویژگی های ماده تشکیل دهنده، طرح و مدل یا سمبل معنادار آن به عنوان نماد حالت شناخته می شود. جواهر برای تزئین تقریباً تمام نقاط بدن از سنجاق سر تا حلقه انگشت های پا و حتی اندام های دیگر ساخته شده است. روش استفاده از جواهر برای جنسیت های مختلف، بچه ها و افراد بزرگ تر در فرهنگ های مختلف بسیار تفاوت دارد، ولی زن های بالغ ثابت قدم ترین استفاده کننده های آن بوده اند. برای مثال، در ایران رسمی وجود دارد که در جشن عروسی به عنوان هدیه ای از طرف پدر و مادر داماد سرویس طلا به عروس هدیه می شود. در فرهنگ امروزی اروپا، استفاده از جواهر برای مردان بالغ نسبت به فرهنگ های دیگر و اعصار مختلف اروپا کم است. کلمه “jewellery” به معنی جواهر از زبان پارسی به معنی «گوهر» است و بعد به اروپا وارد شد و “jewel” مشتق شده است که انگلیسی شده واژه “jouel” در زبان فرانسوی باستان و فراتر از آن کلمه لاتین “jocale” به معنی اسباب بازی است. در زبان انگلیسی بریتانیایی، انگلیسی زلاند نویی، انگلیسی ایرلندی، انگلیسی استرالیایی و انگلیسی آفریقای جنوبی به صورت “jewellery” نوشته می شود. در حالی که در انگلیسی آمریکایی به صورت “jewelry” است. در انگلیسی کانادایی هر دو کلمه استفاده می شود. گرچه شکل کلمه به صورت “jewelry” دو برابر استفاده می شود. در فرانسوی و بعضی زبان های اروپایی عبارت متناظر “joaillerie” ممکن است علاوه بر اشیا استفاده شده توسط انسان، برای فلزکاری با فلز گرانبها در مواردی چون اشیا هنری و اقلام کلیسا نیز استفاده شود.
معنی کلمه جواهر در ویکی واژه
جمع جوهر؛ جوهران. هر یک از سنگهای گرانبها مانند الماس، یاقوت، زمرد و مانند آن که به عنوان زینت و زیور به کار میرود.
جملاتی از کاربرد کلمه جواهر
اسرار قاسمی اثری از حسین واعظ کاشفی دربارهٔ علوم خفیه یا غریبه است. مقدمهٔ کتاب با نثری ساده نوشته شده ولی خود کتاب مملو از نشانههای رمزی است و همین امر باعث شده فهم آن ساده نباشد. خود کاشفی راهنمایی به نام جواهر التفسیر برای آن نوشت. پسرش، فخرالدین علی صفی، نیز کشف اسرار قاسمی را برای رمزگشایی از این اثر تألیف کرد. با وجود سختفهمی کتاب، در زمان خود رواج داشتهاست.
به ایوانش آورد و زر برفشاند جواهر چو باران به سر برفشاند
زان دست پاک طاهر، نور نگار ظاهر ای زینت جواهر، زان ساعد سمینت
پادشا بخشد به شاعر زرّ و دیبا و قصب او مرا این هر سه بخشید و جواهر بر سری
شبی جواهر فیضش ز افسر افتاده ولی رسیده به زانویش از زمین گوهر
حکایت کنند که یکی در کار سر پوشیده بود و میخواست تا با وی سخن گوید نمیگفت، و امتناعی مینمود، و آن کار افتاده سخت درمانده و گرفتار وی بود، و در آرزوی سخن گفتن با وی، دانست که ایشان را بجواهر میلی باشد، رفت و هر چه داشت بیک دانه جوهر پر قیمت بداد و بیاورد و برابر وی سنگی بر آن نهاد تا بشکند آن معشوقه طاقت نداشت که بر شکستن آن صبر کند، گفت ای بیچاره چه میکنی! گفت بآن میکنم تا تو گویی چه میکنی!
عاقبت با دیده ام کار جواهر سرمه کرد گرچه چشمم شد سفید از انتظار خط تو
الماسها بر اساس چهار معیار قیراط، برش، رنگ و شفافیت ارزشگذاری میشوند. هرچند کوه نور هرگز در یک حراجی قیمتگذاری نشده است اما گمان میرود چنان گرانبهاست که غیرقابل ارزشگذاری باشد. این ارزشمندی بینظیر نه تنها ناشی از قیراط و کیفیت بالای این الماس بلکه ناشی از اهمیت فوقالعاده بالای تاریخی و فرهنگی آن است که کوه نور را به ارزشمندترین جواهر جهان بدل کرده است.
جواهر جوی از دریایِ معنی اگر هستی ز دل دارای معنی
در قعر دلم جواهر راز بسی است اما چه کنم محرم رازم کس نیست
در ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ شورای جهانی طلا در گزارشی آوردهاست که خرید سکه، طلا و جواهرات توسط مردم ایران در سه ماه اول ۲۰۱۹ نسبت به سه ماه آخر ۲۰۱۸، ۲۱ درصد افت داشتهاست.
چشم دل بگشا که بینی از جواهر تا عرض رو باور دارند و او هر دلی شیداستی
کاربرد آن: صنایع شیمیائی - اغلب به صورت سنگ قیمتی (جواهر)، از نظر ژیزمان بهطور نادر به صورت بلور- تجمع رشتهای - شعاعی تقریباََ کمیاب است و بیشتر در آمریکا، پرو، آرژانتین، روسیه، ترکیه و ایتالیا یافت میشود.
هنوز اساساً تنها منبع جواهرات بوده و بالاترین بها را دارد.
تمام آمد کنون در سرّ قرآن جواهر ذات را میبین و میخوان
یولیوس روسکا متن عربی آن را (که به گمان وی از ترجمههای لوقابن سرافیون است) با ترجمهٴ لاتینی از روی نسخهٴ لیژ و ترجمهای از متن عربی، همراه با یادداشتها منتشر کردهاست. ترجمهٴ لاتینی دیگری از همان کتاب در مونپلیه و ترجمهای به زبان عبری در مونیخ وجود دارد. این جواهرنامه کاملاً با کانیشناسی تئوفراستوس متفاوت است. این اثر برای پژوهندگان تاریخ خرافات به همان اندازهٴ محقق تاریخ علم شرقی سودمند است.