خشکسالی
معنی کلمه خشکسالی در فرهنگ معین
معنی کلمه خشکسالی در فرهنگ عمید
معنی کلمه خشکسالی در فرهنگ فارسی
معنی کلمه خشکسالی در فرهنگستان زبان و ادب
معنی کلمه خشکسالی در دانشنامه عمومی
خشک سالی می تواند باعث عدم توازن در میزان آب و در نتیجهٔ آن کمبود آب، نابودی گیاهان، کم شدن شدت جریان آب ( برای نیروگاه های برق آبی ) ، کاهش عمق آب های سطحی و خاک مرطوب می شود. این اتفاق زمانی رخ می دهد که تبخیر سطحی و تبخیر آب از گیاهان از حد معمول در مدت معین بیشتر شود. خشکسالی جدی ترین معضل فیزیکی برای کشاورزی در همه جای دنیا است. برای مقابله با این پدیده بارور کردن ابرها می تواند ( نه الزاماً ) روشی مؤثر ولی کوتاه مدت است.
مجموعه ای از تحقیقات بین المللی که در اواخر دههٔ ۵۰ خورشیدی صورت گرفت، حاکی از آن بود که بیش از ۱۵۰ تعریف متفاوت از خشکسالی در نوشته های مختلف علمی مطرح شده و به چاپ رسیده است. کثرت این تعاریف بازتابی از تنوع و گسترهٔ وسیع این مقوله است که نشان دهندهٔ آن است که این تعاریف بر حسب نیاز در نواحی مختلف و رهیافت های متعدد به این پدیده در رشته های علمی گوناگون، شکل گرفته است. دونالد ویلهایت، اقلیم شناس و مایکل گلانتز، دانشمند علوم اتمسفر طی تحقیق جامعی که در مقاله ای با عنوان «درک پدیدهٔ خشکسالی: نقش تعاریف» به چاپ رساندند، این تعاریف متعدد را بر مبنای چهار رهیافت بنیادین برای سنجش پدیدهٔ خشکسالی طبقه بندی کردند: آب وهواشناسی، هیدرولوژیکی ( آب شناسی ) ، زراعتی و اقتصادی - اجتماعی. سه دستهٔ اول به بررسی روش های اندازه گیری و سنجش دورهٔ کم آبی به عنوان یک پدیدهٔ فیزیکی می پردازند. دستهٔ چهارم، اما، دورهٔ کم آبی را از منظر عرضه و تقاضا بررسی می کند؛ اثرات کمبود آب را در نظام های اقتصادی - اجتماعی، ردگیری می کند.
خشکسالی هیدرولوژیکی ( آب شناسی )
هیدرولوژی ( یا آب شناسی ) شاخه ای از علم است که به بررسی و شناخت چرخش، توزیع و کیفیت آب در بالا، بر رو و در زیر سطح کرهٔ زمین می پردازد؛ بنابراین، این قسمت از خشکسالی با پیامدهای کمبود دوره ای ریزش های جوی بر منابع و ذخایر آبی روزمینی و زیرزمینی از قبیل جریان های رودخانه ای، سطح آب دریاچه ها، آب های زیرزمینی و … مرتبط است. تواتر و شدت خشکسالی هیدرولوژیکی عموماً در مقیاس حوضهٔ آبریز تعریف می شود. اگرچه تمام کم آبی ها به نحوی در نتیجهٔ کمبود ریزش های جوی پدید می آیند، هیدرولوژیست ها توجه ویژه ای به این موضوع دارند که چگونه این کمبود در یک سامانهٔ هیدرولوژیکی ایفای نقش می کند. این گونه از خشکسالی ها به طور معمول خارج از دورهٔ کم آبی های آب وهوایی و زراعتی بوده یا نسبت به آن ها دارای تأخیر فاز زمانی هستند. اثرات کمبود بارندگی بر مؤلفه های مختلف سیستم هیدرولوژیکی از قبیل رطوبت خاک، جریان های آبی و سطح آب های زیرزمینی و دیگر ذخایر آبی به طور آنی قابل مشاهده نیست به این دلیل که این دسته پیامدها با اثرات کمبود بارندگی بر دیگر بخش های اقتصادی هم دوره نیستند. به عنوان مثال، یک دورهٔ کمبود بارندگی می تواند موجب کاهش فوری رطوبت خاک شود که این امر طبعاً در بخش کشاورزی به سرعت تشخیص داده می شود. حال آنکه تأثیر این دورهٔ کمبود بر سطح ذخایر آبی ممکن است تولید نیروی برق - آبی را تا ماه ها تحت الشعاع قرار ندهد. به علاوه اینکه آب موجود در سیستم های ذخیرهٔ هیدرولوژیکی ( مانند ذخایر آبی و رودخانه ها ) عموماً برای مصارف مختلف ( از قبیل کنترل سیلاب، آبیاری، تفریحات، کشتیرانی، برق - آبی، محیط زیست ) در رقابت و تعارض هستند؛ این امر موجب پیچیده تر شدن سلسله مراتب و سنجش این پیامدهای بارش کمتر می شود.
معنی کلمه خشکسالی در دانشنامه اسلامی
حالت بی بارانی یا کم بارندگی سال و یا سال قحطی و گرانی را می گویند.
خشکسالی در اصطلاح
عبارت است از وضع و حالت خشکسال بودن که بر اثر نباریدن باران یا کاهش بارش از زمین چیزی نروید، در نتیجه کم یابی و یا نایابی غلات و در نهایت قحطی و یا گرانی پیش آید.
منشأ خشکسالی
در روایات، شیوع و گسترش معصیت در میان مردم، ناسپاسی در برابر نعمتهای الٰهی، ظلم و بیدادگری، کم فروشی، خودداری از ادای زکات، قضاوت و فتوای به ناحق و ترک امر به معروف و نهی از منکر، از اسباب بروز خشکسالی ذکر شده است.
وظایف مردم هنگام خشکسالی
...
[ویکی فقه] خشکسالی (قرآن). خشکسالی به نبود یا اندک بودن باران در یک دورهٔ طولانی گفته می شود که باعث عدم توازن در میزان آب و در نتیجهٔ آن کمبود آب، نابودی گیاهان، کم شدن شدّت جریان آب (برای نیروگاه های برق آبی)، کاهش عمق آب های سطحی و خاک مرطوب می شود.
این اتّفاق زمانی رخ می دهد که تبخیر سطحی و تبخیر آب از گیاهان از حدّ معمول در مدّت معیّن بیشتر شود. خشک سالی جدّی ترین معضل فیزیکی برای کشاورزی در همهٔ جای دنیا است. برای مقابله با این پدیده بارور کردن ابرها روشی مؤثر ولی کوتاه مدت است.در این مدخل از واژه های «سنین»، «جوع» و جمله هایی مانند «یرسل السماء علیکم مدرارا» و «فی یوم ذی مسغبة» که بر خشکسالی و قحطی دلالت می کنند، استفاده شده است.
آثار خشکسالی
باتوجه به آیات قرآن کریم، کمبود محصولات، از بارزترین آثار خشکسالی شمرده شده است، آنجاکه می فرماید:«وَلَقَدْ أَخَذْنَا آلَ فِرْعَونَ بِالسِّنِینَ وَنَقْصٍ مِّن الثَّمَرَاتِ لَعَلَّهُمْ یَذَّکَّرُونَ؛ و در حقیقت ما فرعونیان را به خشکسالی و کمبود محصولات دچار کردیم باشد که عبرت گیرند.»
← تفسیر آیه مذکور
۱. ↑ اعراف/سوره۷، آیه۱۳۰.
...
معنی کلمه خشکسالی در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه خشکسالی
گل از خار سر دیوار می چیند نگاه من بهار خویش می دانم خزان خشکسالی را
در این هنگام در تبریز بیماری وبا پخش شد و کسروی هم دچار این بیماری شد. همچنین تبریز دچار خشکسالی نیز شد. در این شرایط دولت به مردم آرد میداد و دموکراتها نیز میانجی پخش آرد میان مردم بودند. کسروی هم در هکماوار در این کار به کوشش پرداخت.
احداث باغات پسته از اواسط دههٔ ۱۳۷۰ در کرمانشاه آغاز شد. اگرچه مافیای پسته در ایران اجازهٔ کاشت این محصول را در دیگر نقاط ایران نمیداد، اما به دلیل وقوع خشکسالی در مناطق اصلی کاشت پسته در ایران، مافیای پسته به کاشت این محصول در مناطق پرآب مانند کرمانشاه روی آورد. در شهریور ۱۴۰۰ مجموعاً ۲۳۴ هکتار باغ پسته در استان کرمانشاه وجود داشت که عمدتاً زیر کشت دو رقم پستهٔ اکبری و احمدآقایی قرار داشت. در همهٔ شهرستانهای استان کرمانشاه کشت پسته وجود دارد، اما بیشترین میزان باغات پسته مربوط به دو شهرستان اسلامآباد غرب و گیلانغرب است.
بر اساس گزارش بانک جهانی که در آوریل ۲۰۱۹ منتشر شد، اقتصاد افغانستان از عواقب خشکسالی شدید که تولید کشاورزی را تحت تأثیر قرار داد در سال ۲۰۱۸ رنج بردهاست. در حالی که تولید گندم ۲۴ درصد کاهش یافته و تولید شیر ۳۰ درصد کاهش یافت.
نخستین مأموریت کینو رهبری سفر اکتشافی آتوندو به شبهجزیره باخا کالیفرنیا در ولایت لاس کالیفرنیاس، اسپانیای نو بود. او پایگاه تبلیغ مذهبی سان برونو را در ۱۶۸۳ میلادی تأسیس کرد. پس از خشکسالی درازمدت در سال ۱۶۸۵ میلادی، کینو و سایر مبلغان مذهبی یسوعی مجبور گردیدند تا پایگاه تبلیغ مذهبی را رها نموده و به پایتخت نایبالسلطنه در مکزیکو سیتی بازگرداند.
فشاندم تخم مهرت را به کشت سینهٔ محزون چه غم از خشکسالیها که چشمم شب نمیدارد
کشد میزان گردون خشکسالی شده خورشید و مه را پله خالی
ز تأثیر هوای برشکالی اثر باقی نماند از خشکسالی
هم در سال ۲۰۰۵ و هم در سال ۲۰۱۰ میلادی جنگلهای آمازون دچار خشکسالی شدید شدند که نابودی گیاهی بزرگی را در مناطق گوناگون رقم زد. یک پژوهش تازه نشان میدهد که در صورت افزایش سه درجهای میانگین دمای جهان، نزدیک به ۷۵ درصد از جنگلهای آمازون نابود خواهند شد.
پس از شمشی-ادد چهارم، پسرش آشور-ناصیر-پال یکم به پادشاهی رسید. دوران پادشاهی آشور-ناصیر-پال یکم (۱۰۴۰–۱۰۳۲ پ. م)، دوران خشکسالی و جنگ با صحرانشینانی بود که از باختر آشور به آن سرزمین حمله میبردند.
از جاذبههای گردشگری و منحصر به فرد این منطقه میتوان به دو چشمه آبی اشاره نمود که از زیر بقعه امامزاده میگذرند و باور مردم منطقه این است که با توجه به خشکسالیهای اخیر، وجود مبارک این امامزاده در خاک آن جا باعث دوام و جریان این چشمهها بودهاست.
نگردد مه و سال، تر دیدهات مگر خشکسالیست در دیدهات؟
محصول کشاورزی عمده در این روستا، گردو است که در چندی سال گذشته به دلیل خشکسالیهای طولانی و عدم حمایتهای دولتی از کشاورزی منطقه رو به نابودی میرود.
بنی اسرائیل را هفت سال خشکسالی پیش آمد. موسی که بر پیامبر ما و وی درود بادا، برای طلب باران با هفتاد هزار تن بیرون شد.
ز خشکسالی خوشیده بود کشت سخن دوباره طبع تو آبی بهروی کار آورد
صدمت آشوب و جنگ وخشکسالی و تگرگ ویژه برکرد از دیار طوس افغان و حنین
گوگوریو در طول سلطنت آنوون از بلایای طبیعی زیادی متحمل شد، مانند سیل در جنوب پادشاهی خود، زلزله، رعد و برق و یک بیماری همه گیر شدید، یک خشکسالی شدید (در سال ششم سلطنتش. او به دلیل این حادثه به مردم کمک کرده بود). طاعون ملخ با این حال، او در هفتمین سال سلطنت خود در بهار تلاش کرد تا مردم گرسنه را از گرسنگی نجات دهد.
دبی رودخانه قره آغاج را در ایستگاه تنگه کارزین اندازهگیری میشود. حداقل دبی برای رود قرهآغاج ۵/۳ و حداکثر ۴۳ متر مکعب در ثانیه ذکر میشود. البته این میزان گاه در حالت سیلابی به ۶۰۰۰ متر مکعب در ثانیه هم میرسد. در دهه اخیر به علت برداشتهای غیرمجاز از آب این رودخانه از طریق زهکشیهای متعدد، حفر چاه در حریم رود، مسدود کردن چشمههای متصل به رود و خشکسالیهای پیاپی، میزان آب رودخانه قره آغاج کاهش یافتهاست. البته با بارشهای سال ۹۸، بخشی از کاهش دبی این رود جبران شد.
خشکسالیست کشت آدم را فتح بابش تویی پر از نم کن
طینت ما را ز گرد خشکسالی ساختند می خورد برهم وجود ما ز باران چون سراب