خبیث

معنی کلمه خبیث در لغت نامه دهخدا

خبیث. [ خ َ ] ( ع ص ) پلید. ناپاک.ضد طیب. ( از منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ) ( تاج العروس ) ( متن اللغة ). ج ، خُبُث ، خُبَثاء، اَخباث ، خَبَثَه ،خَبیثون. جج ، اخابیث : قل لایستوی الخبیث والطیب ولو اعجبک کثرة الخبیث. ( قرآن 100/5 ). ماکان اﷲ لیذر المؤمنین علی ما انتم علیه حتی یمیزالخبیث من الطیب. ( قرآن 179/3 ). || آنکه یاران بدداشته باشد. ( از منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( آنندراج ). || مَرید. مارِد. ( یادداشت بخط مؤلف ). || نامرغوب. مقابل جید و سلیم. ( یادداشت بخط مؤلف ). بنابرقول تهانوی بنقل از شارح مصابیح در اول کتاب بیع خبیث برای ردیی از خواسته و مال نیزاستعمال شده آنجا که می فرماید «ولاتیمموا الخبیث منه تنفقون » یعنی مال و خواسته ای که ردیی وی است انفاق نکنید. رجوع به «کشاف اصطلاحات الفنون » شود. || هرچیز حرام مانند زنا. ( از منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ) ( تاج العروس ). در شرح مصابیح در اول کتاب بیع آمده : خبیث در اصل هر چیزی را گویند که بواسطه ردائتش آنرا مکروه و ناپسند شمارند و در حرام نیز استعمال شده بواسطه آنکه شارع آنرا ردیی و مکروه شمرده چنانچه لفظ طیب را برای حلال استعمال کرده و فرموده : ولا تتبدلوا الخبیث بالطیب. ( قرآن 2/4 ). یعنی حرام را بجای حلال بکار نبرید. ( از کشاف اصطلاحات الفنون ). || هر چیز پلید. ج ، خَبائث. ( از منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ). قبیح. زشت :
دگر پند و بندش نیاید بکار
درخت خبیث است بیخش برآر.سعدی ( بوستان ). || گربز. ( از منتهی الارب ) ( تاج العروس ) ( متن اللغة ). || هر چیزی است بدبوی و بدطعم مانند سیر و پیاز. ( از منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ). || در اصطلاح اهل درایه لفظ خبیث از الفاظ ذم وقدح است. و راوی خبیث کسی است که روایتش قابل قبول نیست. || هر چیز که عرب آنرا پلید میداند مانند عقرب و مار. ( از منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ) ( تاج العروس ). ج ، خَبائث. || سفله. فرومایه. پست. ناپاک و بی شرم :
شهنشه نیارست کردن حدیث
که بر وی چه آمد ز خبث خبیث.سعدی ( گلستان ).خبیث را چو تعهد کنی و بنوازی
بدولت تو نگه میکند به انبازی.سعدی ( گلستان ).یکی از خبیثان شهر این سخن
بحاجی رسانید و دادش جواب.سلمان ساوجی.
خبیث. [ خ ِب ْ بی ] ( ع ص ) پرخُبث. زشتکار. ( از اقرب الموارد ) ( متن اللغة ). ج ، خبیثون ، خبیثین.

معنی کلمه خبیث در فرهنگ معین

(خَ ) [ ع . ] (ص . ) ۱ - پلید، ناپاک . ۲ - بد سیرت . ج . خبثاء.

معنی کلمه خبیث در فرهنگ عمید

پلید، بدذات.

معنی کلمه خبیث در فرهنگ فارسی

( صفت ) ۱ - پلید نجس ناپاک مقابل طیب . ۲ - زشت سیرت بد فطرت بد نیت . جمع : اخباث خبثائ خبثه .

معنی کلمه خبیث در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خبیث هم معنی پلید است. از عنوان یاد شده در باب اطعمه و اشربه سخن گفته اند.
در قرآن کریم خبیث در مقابل «طیب» به کار رفته است.
دیدگاههای مختلف در مورد خبیث
در اینکه مراد از خبیث چیست، دیدگاهها مختلف است.بعضی گفته اند: در شرع برای خبیث تعریفی ارائه نشده و آنچه در لغت درباره معنای آن آمده است، مراد شارع مقدس نیست. نگاه عرف نیز به این مفهوم منضبط نیست. با این حال ممکن است گفته شود:خبیث عبارت است از آنچه که طبع بیشتر شهروندان- و نه بادیه نشینان- از آن نفرت دارد. برخی آن را این گونه تعریف کرده اند: آنچه انسان در ذات و طبع سالم خود از آن متنفر است؛ خواه شهرنشین باشد یا بادیه نشین؛ عرب باشد یا عجم؛ در دوران فراوانی و فراخی باشد یا قحطی. بنابر این، اختلاف زمانها، مکانها و انسانها در آن تأثیر گذار نیست، مانند مدفوع انسان و حیوانات حرام گوشت و نیز چرک بدن و آنچه با استفراغ از مجرای دهان بیرون می ریزد.
احکام خبیث
خوردن و نوشیدن خبائث حرام است. چنانچه خبیث بودن چیزی مشکوک باشد اصل حلیت و اباحه در آن جاری و حکم به حلال بودن خوردن یا آشامیدنش می شود.
[ویکی فقه] خبیث (ابهام زدایی). واژه خبیث ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • خبیث (فقه)، یکی از اصطلاحات به کار رفته در فقه، در مقابل «طیب» و هم معنی پلید• خبیث (حدیث)، از اصطلاحات بکار رفته در علم حدیث و از الفاظ ذمّ راوی
...
[ویکی فقه] خبیث (حدیث). خبیث، از اصطلاحات بکار رفته در علم حدیث بوده و از الفاظ ذمّ راوی به شمار می آید.
یکی از الفاظ ذم، اصطلاح "خبیث" است که برخی مفید ذم مؤکد و عده ای دیگر مفید عدم اعتبار، بلکه جرح می دانند.
کنی، ملاعلی، توضیح المقال، ص۲۰۹.
۱. ↑ کنی، ملاعلی، توضیح المقال، ص۲۰۹.
پایگاه مدیریت اطلاعات علوم اسلامی، برگرفته از مقاله «خبیث»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۹/۸.
...
[ویکی فقه] خبیث (فقه). خبیث هم معنی پلید است. از عنوان یاد شده در باب اطعمه و اشربه سخن گفته اند.
در قرآن کریم خبیث در مقابل «طیب» به کار رفته است.
آل عمران/سوره۲، آیه۱۷۹.
در اینکه مراد از خبیث چیست، دیدگاهها مختلف است.بعضى گفته اند: در شرع براى خبیث تعریفى ارائه نشده و آنچه در لغت درباره معناى آن آمده است، مراد شارع مقدس نیست. نگاه عرف نیز به این مفهوم منضبط نیست. با این حال ممکن است گفته شود:خبیث عبارت است از آنچه که طبع بیشتر شهروندان- و نه بادیه نشینان- از آن نفرت دارد. برخى آن را این گونه تعریف کرده اند: آنچه انسان در ذات و طبع سالم خود از آن متنفر است؛ خواه شهرنشین باشد یا بادیه نشین؛ عرب باشد یا عجم؛ در دوران فراوانى و فراخی باشد یا قحطی. بنابر این، اختلاف زمانها، مکانها و انسانها در آن تأثیر گذار نیست، مانند مدفوع انسان و حیوانات حرام گوشت و نیز چرک بدن و آنچه با استفراغ از مجراى دهان بیرون مى ریزد.
جواهر الکلام، ج۳۶، ص۲۳۸-۲۳۹.
خوردن و نوشیدن خبائث حرام است.
مفاتیح الشرائع، ج۲، ص۲۱۷.
...

معنی کلمه خبیث در ویکی واژه

پلید، ناپاک.
بد سیرت.
خبثاء.

جملاتی از کاربرد کلمه خبیث

دررمید از ننگ ایشان و خبیثی‌ها و مکر از وظیفه مدح یارم این دل هشیار من
پری دریایی خبیث، پری دریایی یا فرشته. بر اساس عقاید بومی، پاریک روح نیک مؤنث است و اغلب در هیبت زن ظاهر می‌شود. آن‌ها پری‌های دریایی بودند که معمولاً در مکان‌های زیبا در طبیعت می‌رقصیدند.
«آیا من خبیث هستم؟» زمانی مورد توجه قرار گرفت که گروه آمریکایی متالیکا آن را بازخوانی کردند. نسخهٔ متالیکا اولین بار به‌عنوان بی ساید تک‌آهنگ «مرگ تدریجی» (۱۹۸۴) منتشر شد و در سال ۱۹۹۸ به همراه ۳ ترانهٔ دیگر دایموند هد در کاور آلبوم گاراژ اینک. بازنشر شد.
این فیلم دنباله فیلم‌های ارواح خبیثه و ارواح خبیثه ۲ محسوب می‌شود.
در افسانه‌ها و داستان‌های ارمنی روح خبیث است. مؤسس خورناتسی ویشاپ را به شکل مارماهی می‌داند که به نظر می‌رسد قدیمی‌ترین نمونه کامل ویشاپ بوده‌است. مؤسس خورناتسی نسل «آژداهاک»، پادشاه ماد را «ویشاپازوننر» یعنی «اژدهانژدان» می‌نامد.
صد کس از گرگین همه گرگین شوند خاصه این گر خبیث ناپسند
این فیلم دنباله فیلم ارواح خبیثه محسوب می‌شود و ارواح خبیثه ۳ دنباله آن است.
اسطوره‌شناسی عرب شناختِ اعتقادات باستانی در عربستان پیش از اسلام در مردم عرب است. پیش از اسلام کعبه در مکه از نمادهای بی‌شمارِ نشاندهندهٔ شیاطین همچون روح خبیث، جن، نیمه خدایان، خدایان و در کل، خدایان قبیله‌ای -که قادر به انجام هر کاری بودند- و نماینده فرهنگِ چندخدایی در عربستان پیش از اسلام بودند پوشیده شده بود.
خبیثی ددی از بزرگان شام که بد دشمن آل خیرالانام
این سخن حسن را برگفتند. گفت: بدان ماند که این خبیث به طراری، آخرت نیز بخواهد برد.
اول اینکه میل نفس او به برطرف شدن نعمت دیگری باشد، اگرچه از زوال آن، نفعی به حاسد نرسد و این خبیث ترین مراتب حسد است.
در ابتدای دههٔ ۸۰ میلادی لارس اولریک که از ستایش‌کنندگان موسیقی دایموند هد بود بر آن شد تعدادی از آثار آن‌ها را با گروه تازه‌تاسیس و گمنام متالیکا بازآفرینی کند. متالیکا در آغاز کارشان عمدتاً از آثار دایموند هد بهره گرفتند و ترانهٔ «آیا من خبیث هستم؟» دایموند هد را به‌عنوان بی‌ساید «مرگ تدریجی» (۱۹۸۴) ضبط و منتشر کردند. آن‌ها در بازخوانی ترانه (حتی در سولوهای گیتار) کاملاً به نسخهٔ اصلی وفادار بودند و تنها تفاوت اجرای‌شان با دایموند هد، سنگین‌تر بودن و پرخاشگری صداها بود. «آیا من خبیث هستم؟» نشانگر تأثیر بسیار زیاد دایموند هد بر سبک آهنگسازی و صدای اختصاصی متالیکا در آثار بعدی‌شان است.
ماجرای پوزیدون (۱۹۷۲، رونالد نیم)، معشوقه (۱۹۹۲، با بازی رابرت دنیرو)، رد (۲۰۱۰، با بازی بروس ویلیس)، سه سری نا موفق از فیلم دوازده مرد خبیث در سال‌های (۱۹۸۵، ۱۹۸۷ و ۱۹۸۸) و سریال تلویزیونی گرگ آسمان و بخش فوریت‌های پزشکی دیگر کارهای وی در دنیای سینما و تلویزیون است.
باد عاجز چو صعوه و روباه آن خبیث از شباب تا بهرم
فیلم‌های ارواح خبیثه ۲ و ارواح خبیثه ۳ دنباله این فیلم محسوب می‌شود.
پنجمین گردنش بزن که خبیث به قضای بد آرزومند است
خام و خر و خبیث گروهی از زر پخته کرده اوانی
شارب خمرست و سالوس و خبیث مر مریدان را کجا باشد مغیث
پس از فیلم مارتی، بورگناین در آثار متعددی ایفای نقش کرد که از جمله آن‌ها می‌توان به سه مرد شجاع (۱۹۵۶، به همراه ری میلند)، جوبال (۱۹۵۶، دلمر دیوز)، بهترین چیز در زندگی آزادیه (۱۹۵۶، مایکل کورتیز)، وایکینگ‌ها (۱۹۵۸، به همراه کرک داگلاس و تونی کرتیس)، باراباس (۱۹۶۱، ریچارد فلایشر)، پرواز ققنوس (۱۹۶۵، رابرت آلدریچ)، دوازده مرد خبیث (۱۹۶۷، رابرت آلدریچ) اشاره کرد.