حوت

معنی کلمه حوت در لغت نامه دهخدا

حوت. [ ح َ ] ( ع مص ) حَوَتان. گرد چیزی برگشتن مرغ و وحشی. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ) ( ناظم الاطباء ).
حوت. ( ع اِ ) ماهی. ( منتهی الارب ). سمک. ( اقرب الموارد ) ( ناظم الاطباء ). ماهی بزرگ. ج ، احوات ، حَوَتَه ، حیتان. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( اقرب الموارد ) :
بهتر از حوت به آب اندر وز رنگ بکوه
تیزتر ز آب بشیب اندر و ز آتش بفراز.منوچهری. || برجی است در آسمان. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ). یکی از دو خانه و بیت مشتری است و خانه دیگر او قوس است. ( یادداشت مرحوم دهخدا از مفاتیح ). برج دوازدهم از بروج دوازده گانه فلکی. ( ناظم الاطباء ). نام صورتی از صور بروج دوازده گانه و آن برج دوازدهم باشد چون از حمل آغاز کنی و آنرا بر مثال دو ماهی توهم کنند دنبال هر دو بهم پیوسته و کواکب آن سی و چهار است و بیرون از صورت چهار کوکب. ( از جهان دانش ).
- حوت جنوبی ؛ نام صورتی از صور فلکیه از ناحیه جنوبی و آنرا بر مثال ماهیی بزرگ توهم کنند و کواکب آن یازده است و بیرون صورت شش کوکب و از کواکب این صورت فم الحوت جنوبی است کوکبی روشن از قدر اول. ( از جهان دانش ).
- حوت شمالی ؛ یکی از حوتین که سرش بسوی مراق کشیده و آنرا حوت مقدم نیز نامند. ( جهان دانش ).
- حوت غربی ؛ یکی از حوتین که موازی ضلع جنوبی مربع فرس است. ( جهان دانش ).
- حوت گردون ؛ برج حوت. ( ناظم الاطباء ).
- حوت مقدم ؛ حوت شمالی.
حوة. [ ح ُوْ وَ ] ( ع اِ )سرخی که بسیاهی زند. سیاهی مایل به سبزی و سرخی مایل به سیاهی. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ). || رنگ سمره لب. ( اقرب الموارد ). || حوةالوادی ؛ جانب وادی. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ).

معنی کلمه حوت در فرهنگ معین

[ ع . ] (اِ. ) ۱ - ماهی . ج . احوات . ۲ - یکی از صورت های فلکی که دوازدهمین بُرج از بروج دوازده گانة منطقة البروج می باشد. در اسفندماه خورشید در این برج دیده می شود.

معنی کلمه حوت در فرهنگ عمید

۱. (نجوم ) دوازدهمین صورت فلکی منطقة البروج که در نیمکرۀ شمالی قرار دارد.
۲. دوازدهمین برج از برج های دوازده گانه، برابر با اسفند، ماهی.
۳. (زیست شناسی ) [قدیمی] ماهی.
* حوت جنوبی:
۱. (نجوم ) از صورت های فلکی جنوبی، ستارۀ درخشان فم الحوت جزء آن است.
۲. [قدیمی] ماهی جنوبی.

معنی کلمه حوت در فرهنگ فارسی

۱ - یکی از صور فلکی منطقه البروج بشکل ماهی . ۲ - دوازدهمین برج از برج دوازده گانه .
ماهی، ماهی بزرگ، یکی ازصورفلکی درمنطقه البروج
( اسم ) ۱ - ماهی ماهی بزرگ . ۲ - احوات حیتان . ۳ - برج دوازدهم از بروج دوازده گانه معادل اسفند ماه .
حوتان گرد چیزی برگشتن مرغ و وحشی .

معنی کلمه حوت در فرهنگستان زبان و ادب

{Pisces , Psc, Fishes} [نجوم] صورت فلکی منطقه البروج بین دو صورت حمل و دلو که به شکل دو ماهیِ به بندبسته تصور می شود

معنی کلمه حوت در دانشنامه آزاد فارسی

حوت (Pisces)
(یا: ماهی) صورت فلکی نه چندان چشمگیر منطقةُ البروجی (بُرجگاهی). بیشتر آن در نیمکرۀ شمالی آسمان، بین حَمَل و دلو (صورت فلکی)، در نزدیکی اسب بالدار (پگاسوس) قرار گرفته است. این صورت به شکل دو ماهی به نظر می رسد که از دُم به یکدیگر بسته شده اند. حلقۀ ظریفی، متشکل از چند ستاره، سرِ ماهیِ غربی را مشخص می سازد. این صورت فلکی دربرگیرندۀ اعتدال بهاری یا نقطه ای است که محل برخورد مسیر حرکت ظاهری خورشید در آسمان (دایرة البروج) با استوای آسمانی شمرده می شود (← کرۀ آسمانی) اکنون نقطه اعتدال ربیعی (اول فروردین ماه) در این صورت واقع است. خورشیداز اواسط اسفند ماه تا اوایل اردیبهشت از صورت فلکی حوت گذر می کند. در احکام نجوم، یکم تا بیست ونهم یا سی اُم اسفند روزهای حوت اند. نیز ← حرکت_تقدیمی

معنی کلمه حوت در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی حُوتَ: ماهی
تکرار در قرآن: ۵(بار)
ماهی. جمع آن حیتان است آنگاه که ماهی‏هایشات روز استراحت آشکارا می‏آمد در قصّه حضرت موسی و عالم هست: . ناگفته نماند از موارد استعمال آن در قرآن بدست می‏آید که حوت بر ماهی بزرک و کوچک هر دو گفته می‏شود مثل ماهی یونس و ماهی یونس و ماهی موسی و جوانش. راجع به ماهی یونس در «یونس» انشاءاللّه بحث خواهد شد در اقرب الموارد می‏گوید: اغلب استعمال حوت در ماهی بزرگ است.

معنی کلمه حوت در ویکی واژه

ماهی.
احوات.
یکی از صورت‌های فلکی که دوازدهمین بُرج از بروج دوازده گانة منطقة البروج می‌باشد. در اسفندماه خورشید در این برج دیده می‌شود.

جملاتی از کاربرد کلمه حوت

کشور ایجاد را از ماه تا ماهی گرفت بر حمل از حوت شد تا سایه گستر آفتاب
در اختربینی، برج حوت برپایهٔ صورت فلکی ماهی است. البته یک صورت فلکی ماهی دیگر هم هست که ماهی جنوبی نام دارد.
حوت و سرطان است جای مشتری وان برکه هست مشتری صفوت که در وی حوت و سرطان دیده‌اند
۵. دولت آلمان در ماه حوت سال ۱۳۸۵خ. مبلغ ۲۹٫۶ میلیون دلار را معاف نمود.
این ستاره ضفدع ثانی به معنی قورباغه دوم نام دارد و غورباقه اول، ستاره فم‌الحوت است. نام ذنب قیطس که برای این ستاره به‌کار می‌رود را نباید با نام‌های ذنب قیطس جنوبی (اتا نهنگ) و ذنب قیطس شمالی (آیوتا نهنگ) اشتباه گرفت.
بهتر از حوت به آب اندر، وز رنگ به کوه تیزتر ز آب به شیب اندر وز آتش به فراز
دام زلفش هست شست حوت جان دل به تنگ آید از آن شستم نه هی
به حوت یونس مه را رسانده کردی امن ز حادثاتش هر چند بود رنج و عنا
ابوذر غزنوی (زاده ۱۳۳۶ جاغوری - غزنی - درگذشته ۲۲ حوت ۱۳۷۳ کابل) فرمانده نظامی حزب وحدت اسلامی افغانستان در جنگ‌های داخلی افغانستان بود. در ۲۲ حوت ۱۳۷۳ پس از ورود طالبان به کابل و زمانی که حزب وحدت از طرف دولت ربانی و طالبان در محاصره قرار گرفته بود، به دست طالبان به همراه عبدالعلی مزاری اسیر و پس از شکنجه کشته شدند.
«بدان جهت این ماه را اسفندارمذ نامیده‌اند که اسفند به زبان پهلوی به معنی میوه است، یعنی اندر این ماه، شکوفه‌های میوه‌ها و گیاهان به روییدن و آماده شدن برای رُستن آماده شوند و اندر این ماه، آفتاب، اندر برج حوت باشد.»
برج فلکی اسپندماه برج حوت (ماهی) است که دوازدهمین برج فلکی از دایرةالبروج است. نماد برج اسپند، دوماهی نامیده می‌شود. عنصر این برج آب است.
اسلام قلعه در ماه های (دلو)(حوت)و(حمل) دارای فارم های نهال فروشی و گل فروشی است که از جمله معروف ترین و با سابقه ترین این فارم ها :فارم نهال فروشی خانی : یا فارم نهال فروشی ماما شاه محمد است که فروشنده بهترین نهال های سیاوشان است .
همان باب در کتاب بیان فارسی چنین شرح داده شده‌است: «خداوند عالم خلق فرموده کل سنین را به امر خود و از ظهور بیان قرار داده عدد هر سنین را عدد کلشیئ (۳۶۱ روز) و آن را نوزده شهر [ماه] قرار داده و هر شهر را نوزده روز فرموده تا آن‌که کل از نقطهٔ تحویل حمل تا منتهی‌الیه سیر او که به حوت منتهی می‌گردد در نوزده مراتب حروف واحد سیر نمایند».
آنکس که بدستش از دل حوت ذوالنون بشد رها، علی بود
مدام تا ز شبستان برج حوت نهد قدم به بیت شرف آفتاب نورانی
تا روی به فضل حق نیاری در دام بلا چو حوت شستی
نه یوسفم ز چه محتاج یاری دلوم نه یونسم ز چه در قید سینهٔ حوتم
خاتون رشا ز ناقه‌داری با بطن‌الحوت در عماری
هرات در سده بیستم سرنوشتی غم‌انگیزتر از سدهٔ قبل داشت. از ۱۵ تا ۲۰ مارس ۱۹۷۹ (۲۴–۲۹ حوت ۱۳۵۷) اولین قیام تحت نام قیام بیست و چهار حوت افسران و سربازان حکومتی و مردم هرات علیه حکومت تحت حمایت شوروی نورمحمد تره‌کی با شعارهای مذهبی سر بلند کرد که به سرکوب خونین هراتی‌ها منجر شد.
با ظهور طالبان و رسیدن آنان به دروازه‌های کابل حزب اسلامی در محاصره نیروهای دولت ربانی و طالبان قرار داشت. ابوذر غزنوی در اواخر اداره قول اردو را بر عهده داشت و سرانجام هنگامی که به همراه عبدالعلی مزاری در اسارت طالبان قرار داشت در ۲۲ حوت/اسفند ۱۳۷۳ به دست آنان کشته شد. وی بعدها در سنگ‌ماشه جاغوری دفن شد.