تیری. ( حامص ) راستی و خوش برشی و خوبی. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ) : گروکان خوهی سرخ و مرغولرومه بسختی چو خاره به تیری چو خاده.سوزنی ( از یادداشت ایضاً ). تیری. ( ص نسبی ، اِ ) شکل تیر. شکل عمودی. شکل بئری. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ): اگر دو راست باشد و سوم بزرگتر [یعنی از سه عدد که در هم ضرب شود] آنچه گرد آید او را تیری خوانند زیرا که ماننده تیربود که به بام خانه بکار برند. ( التفهیم بیرونی ). تیری. ( اِخ ) از پادشاهان اشکانی است که 21 سال سلطنت کرد. او پسرجوذرز بود. رجوع به ایران باستان ج 3 ص 2571 شود. تیری. [ تی ی ِ ] ( اِخ ) نام چند فرمانروا درنواحی فعلی کشور فرانسه است : تیری اول ، پسر کلوویس که در حدود 486م. متولد شد و در سالهای 511-534 م. فرمانروای استرازی بود. تیری دوم ، پسر شیلدبرت دوم که در سال 587 م. متولد شد و از سالهای 595 تا 613 م. فرمانروای بورگونی و اورلئان بود و در سالهای 611 و 613 م. فرمانروائی استرازی را نیز در دست داشت. تیری سوم ، پسر کلوویس دوم و فرمانروای نوستری و بورگونی بود و در سال 673 م. بدست شیلدریک دوم از سلطنت برکنار گردید ولی در سال 673 م. مجدداً به فرمانروائی رسید. تیری چهارم ، پسر داگوبرت سوم است که در سال 721 م. به فرمانروائی نوستری رسید. ( از لاروس ). تیری. [ تی ی ِ ] ( اِخ ) تاریخ دان فرانسوی است که در سال 1795 م. در بلوا متولد شد ودر سال 1856 م. درگذشت وی در شرح حوادث تاریخی استاد بود. او ابتدا حوادث و مسائل و مدارک تاریخی را مورد انتقاد روشن فکرانه خود قرار میداد و پس از یک بررسی دقیق علمی به شرح حوادث می پرداخت و آثارش شهرت بسزائی یافت. ( از لاروس ).
معنی کلمه تیری در فرهنگ فارسی
تاریخ دان فرانسوی است که در سال ۱۷۹۵ در بلوا متولد شد و در سال ۱۸۵۶ میلادی درگذشت وی در شرح حوادث و مسائل و مدارک تاریخی را مورد انتقاد روشن فکرانه خود قرار میداد و پس از یک بررسی دقیق علمی به شرح حوادث می پرداخت و آثارش شهرت بسزائی یافت
معنی کلمه تیری در دانشنامه عمومی
تیری (بازیکن فوتبال). تیری ( انگلیسی: Tiri؛ زادهٔ ۱۴ ژوئیهٔ ۱۹۹۱ ) بازیکن فوتبال اهل اسپانیا است. از باشگاه هایی که در آن بازی کرده است می توان به باشگاه فوتبال کادیس و باشگاه فوتبال اتلتیکو مادرید بی اشاره کرد.
معنی کلمه تیری در ویکی واژه
به زبان فارسی منسوب به تیر است اما اصطلاح باستانی آن به معنی گفت به زبان عیلامی است.
جملاتی از کاربرد کلمه تیری
این فیلم در ۲۲ اکتبر ۲۰۲۱ با کارگردانی پییر مورل و بازیگر جان سینا معرفی شد. خوان پابلو رابا، آلیس ایو، مارتون چوکاش، و کریستین اسلیتر به بازیگران پیوستند. فیلمبرداری در ۱۷ ژانویه ۲۰۲۲ در کلمبیا با فیلمبرداری تیری آربوگاس آغاز شد.
به امّیدی سپر کردیم سینه که با ما هم رسد ز آن غمزه تیری
زنان بختیاری نانهای بسیار نازکی میپزند که نان تیری نامیده میشوند.
۲۵ اکتبر: شورای الروند. آراگورن تکههای نارسیل را به نمایش میگذارد و مقصودش را رفتن به میناس تیریت اعلام میدارد.
یا بود تیری گذشته از کمان منزل و آماجگاهش لامکان
خمش کن قصه عمری به روزی کی توان گفتن کجا آید ز یک خشتک گریبانی و تیریزی
شصتی دارم که قوتش نه تیری دارم که کارگر نیست
ناجسته ز فکرتت روانتر تیری ز کمان آفرینش
گروه در ۸ مارس وارد مسیر مردگان شد؛ و آراگورن به عنوان وارث ایزیلدور پیمان شکنانی را که عهدشان را با ایزیلدور مبنی بر مبارزه با سایرون شکسته بودند به نشانهٔ سنگ ارخ فراخواند و به کمک آنها سپاه دزدان دریایی را در پله گیر که از بیش از ۵۰ کشتی جنگی ساخته شده بود شکست داد و پس از آن مردگان را آزاد کرد. او در آنجا ارتشی بیش از ۴۰۰۰ نفر تهیه کرد و به رهبری آنگبور، از لامدون به سمت میناس تیریت فرستاد.
بختیاریها بنا بر یک سنت قدیمیدر آخرین پنجشنبهٔ هر سال، برای شادی روح درگذشتگانشان الفه میپزند. اَلِـفِـه بهطور خاص نوعی حلوا است که با خرما تهیه میشود. ابتدا زنان به اندازهٔ کافی نان (نان تیری) پخته و سپس حلوا را میپزند که بنا بر همان عادت قدیمی، اَلِفِه حتماً باید با روغن محلی تهیه شود. پس از آن مقداری حلوا را در بین دو یا سه عدد نان گذاشته و بین همسایگان و آشنایان پخش میکنند. افراد هم پس از خوردن الفه، برای شادی روح درگذشتگان دعا میکنند.
کشیده هر غلام از غمزه تیری گشاده رخنه در جان اسیری
الکساندر یکم یا الکساندر اوبرینوویچ (۱۴ اوت ۱۸۷۶ – ۱۱ ژوئن ۱۹۰۳) شاه صربستان از ۱۸۸۹ تا ۱۹۰۳ میلادی بود. او و همسرش، ملکه دراگا، در ۱۱ ژوئن ۱۹۰۳ توسط گروهی از افسران ارتش به فرماندهی دراگوتین دیمتیریویچ با همکاری گروه دست سیاه (که بعدها آرشیدوک فرانتس فردیناند ولیعهد اتریش-مجارستان را ترور کردند) به قتل رسید.
فرس میراند نوشروان چو تیری بره در چون کمانی دید پیری
به وقت پویه، نماید دو گوش بر سر او چنان که بر سر تیری علامت سوفار
کو بگفتت در کمان تیری بنه کی بگفتندت که اندر کش تو زه
با آنکه خصم با تو کمان خطا کشید تیری خطا نرفت و همه کارگر فتاد
فرهنگ مازندرانی پیشینهای باستانی دارد و نفوذ آن با قهرمانانی چون آرش کمانگیر حتی در اساطیر ایرانی یافت میشود. روایت کلی این است که در نبرد ایران و توران، توافق بر این شد که یکی از ایرانیان، تیری بیندازد و جای فرود تیر، مرز دو طرف شود. آرش، از فراز البرز تیری انداخت و جان خود را همراه آن گذاشت تا پیکارها پایان یابد.
مزار بی نشان تو، چو تیری بر دلم بنشست
در داستان کاموسکشانی (جنگ کاموس) افراسیاب او را به کمک پیران ویسه فرستاد. رستم پیاده با او رزم کرد و با تیری او را کشت.