تغزل

معنی کلمه تغزل در لغت نامه دهخدا

تغزل. [ ت َ غ َزْ زُ ] ( ع مص ) عشق نمودن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( زوزنی ). بتکلف مغازلت نمودن و عشق کردن. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || ( اِ ) تغزل بر قسمت اول قصیده ای اطلاق شود که در آن مضامین غزلی و عشقی باشد و سپس شاعر به مدح یا موضوع دیگری گریز بزند و غزل 5 تا 13 یا 15 بیت است که همه مضامین آن عاشقانه باشد. قسمت نخست همچون تغرلات فرخی و انوری و عنصری و جز آنان که بویژه فرخی در تغزل سرایی سرآمد همگان است و قسمت دوم همچون غزلیات سعدی و حافظ و دیگران و رجوع به غزل شود.

معنی کلمه تغزل در فرهنگ معین

(تَ غَ زُّ ) [ ع . ] ۱ - (مص ل . ) غزل سرایی کردن ، شعری عاشقانه گفتن . ۲ - عشق ورزیدن . ۳ - (اِمص . ) غزل سرایی .

معنی کلمه تغزل در فرهنگ عمید

۱. غزل سرایی کردن.
۲. شعر عاشقانه.

معنی کلمه تغزل در فرهنگ فارسی

غزل سرایی کردن، اشعارعاشقانه سرودن، عشقبازی
۱ -( مصدر ) غزل سرایی کردن شعر عاشقانه گفتن . ۲ - عشق ورزیدن . ۳ - ( اسم ) غزل سرایی . ۴ - عشق ورزی . جمع : تغزلات .

معنی کلمه تغزل در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تغزل به ابیاتی گویند که در آغاز قصیده قرار میگیرد و در آن از حالات عشق، وصف معشوق و یا توصیف طبیعت سخن گفته می شود.
تَغَزُّل، در لغت به معنیِ عشق ورزیدن و اصرار و پافشاری بر آن اما در اصطلاح ادبی به ابیاتی گویند، در شکل و معنای غزل که به طور معمول به تعدادِ ۵ تا ۱۵ بیت، در آغاز شعر مدحی (قصیده) قرار می گیرد و در آن از حالات عشق، وصف معشوق و یا توصیف طبیعت سخن گفته می شود.
شباهت موضوعی
از نظر موضوعی، تغزل شباهت بسیار با دو جزء از اجزاء قصیده یعنی «تشبیب» و «نسیب» دارد. شمس قیس رازی بی آنکه از تغزل سخنی در میان آورد، «تشبیب» و «نسیب» را همپایه غزل آورده است، با این وجود، بسیاری بر این باورند که تفاوت چندانی میان تغزل و دو جزء یاد شده ــ که می توان ازآن دو به ترفندها و شیوه های هنرمندانه در قصیـده سرایی تعبیر کرد ــ وجود ندارد
دلیل و محل استفاده
استفاده از تغزل بدین منظور صورت می گرفت که شعر مدحی، مانند غزل لطافت یابد و ممدوح به شنیدن آن اشتیاق بیشتری پیدا کند. از این رو ست که به باور محققانی مانندِ مؤتمن، شاعران پارسی گوی متقدم، تغزل را غزل می نامیدند. تغزل در میان انواعِ شعر فارسی، بخشی از قصیده و مسمط به شمار می آید. تغزل بیش تر در ابتدا و گاه در انتهای قصیده جای می گیرد. از بابِ مثال، زمانی که تغزل در ابتدای یک قصیده جای می گیرد، به طور معمول با یک یا دو بیت به نام «تخلص» به بدنه اصلی قصیده اتصال می یابد. تغزل گاهی هم در پایان یک قصیده می آید. بدین شکل، پیش از آن که شاعر به دعای ممدوح بپردازد، غزلی با مطلعِ مصرّع تضمین می کند تا شنونده از خستگی و کسالت به درآید و تأثیری نیکو در وی باقی گذارد.
تغزل در شعر فارسی
...
[ویکی اهل البیت] تغزل (شعر). تغزل در شعر به ابیاتی می گویند که به تعداد ۵ تا ۱۵ بیت، در آغاز شعر مدحی (قصیده) قرار می گیرد و در آن از حالات عشق، وصف معشوق و یا توصیف طبیعت سخن گفته می شود. استفاده از تغزل بدین منظور صورت می گرفت که شعر مدحی، مانند غزل لطافت یابد و ممدوح به شنیدن آن اشتیاق بیشتری پیدا کند.

معنی کلمه تغزل در ویکی واژه

غزل سرایی کردن، شعری عاشقانه گفتن.
عشق ورزیدن.
غزل سرایی.

جملاتی از کاربرد کلمه تغزل

منم که شعر و تغزل پناهگاه من است چنانکه قول و غزل نیز در پناه من است
ز گردش آسمان چه گویم، که بستۀ دام مکر اویم نه دل که راه قصیده پویم، نه طبع را حالت تغزل
ولی تغزل باز از پوشان اولی است به مدح آصف جم مرتبت حسینقلی