روضه
معنی کلمه روضه در لغت نامه دهخدا

روضه

معنی کلمه روضه در لغت نامه دهخدا

( روضة ) روضة. [ رَ ض َ ] ( ع اِ ) روضه. مرغزار. ( منتهی الارب ) ( مهذب الاسماء ) ( آنندراج ) ( دهار ) ( ترجمان جرجانی چ دبیرسیاقی ص 53 ) ( ناظم الاطباء ) :
روضة ماء نهرها سلسال
دوحة سجع طیرها موزون.سعدی ( گلستان ).در بلاد عرب روضه های فراوان یافت شود. معروف شان آنها هستند که مضاف واقع شده اند که قریب صدوسی وشش کلمه است و روضة عبارتست از زمینهایی است که بواسطه سیراب شدن ، گیاه و سبزه می رویاند و وقتی که پرگیاه شد حدیقه اش نامند. ( از معجم البلدان ). || گلخانه و گلستان. ( ناظم الاطباء ). || فراهم آمدنگاه آب. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). || نیم مشک آب. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). || آب اندک. ( دهار ). آن قدر آب که تک حوض را فراز گیرد. ج ، رَوض. رِیاض. رَیضان. ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( منتهی الارب ). ج ، روضات. ( المنجد ). باقی آب که در حوض بماند. ( مهذب الاسماء ).
روضه. [ رَ ض َ / ض ِ ] ( ع اِ ) نوحه سرایی بر مصائب اهل بیت رسول ( ص ) به نثر. مأخوذ از روضةالشهداء تألیف ملاحسین واعظ کاشفی ،مقابل تعزیه که نوحه سرایی به نظم است. ( از یادداشت مؤلف ). ذکر مصیبت حضرت حسین. ملاحسین کاشفی معاصر سلطان حسین بایقرا و امیر علیشیر نوایی در قرن دهم هَ. ق. کتابی در این مورد به نام روضةالشهدا نوشت که در مجالس سوگواری آن حضرت عیناً آن کتاب را برای مردم می خواندند و خوانندگان را روضةالشهدا خوان می گفتند و کم کم روضةالشهداخوان را روضه خوان گفتندی و کلمه روضه را بر ذکر مصیبت اطلاق نمودندی. ( ناظم الاطباء ).
- روضه ماه محرم ؛ مجمعی که در ایام عاشورا در آنجا گرد آمده روضةالشهدا می خوانند و گریه می کنند و ماتم می گیرند.( آنندراج ) :
ما را که ا ز فراق بتان دیده پرنم است
گلگشت باغ روضه ماه محرم است.اشرف ( از آنندراج ). || باغ و مرغزار یعنی سبزه زار. ( غیاث اللغات ). مرغزار. ( صراح اللغة ). باغچه. ( التفهیم ). چمن. چمنزار :
گر فراز آیند و شعر اوستادم بشنوند
تا غریزی روضه بینند و طبیعی نسترن.منوچهری.رفت سرما و بهار آمد چون طاووس
بسوی روضه برون آمد هر محبوس.منوچهری.گروهی گفته اند که وی ( روی نیکو )... باران رحمت است که روضه معرفت را تازه گرداند. ( نوروزنامه ).

معنی کلمه روضه در فرهنگ معین

(رَ ض ) [ ع . روضة ] (اِ. ) ۱ - باغ ، گلزار. ج . ریاض ، روضات . ۲ - مطالب و اشعاری که هنگام عزا و سوگواری بالای منبر می خوانند.

معنی کلمه روضه در فرهنگ عمید

۱. [مجاز] مطالب و اشعاری که در سوگواری و عزاداری بالای منبر می خوانند. &delta، مٲخوذ از نام کتاب «روضةالشهدا» تٲلیف ملاحسین کاشفی، از علما و وعاظ دورۀ تیموریان که آن را در سال ۹۰۸ هجری قمری دربارۀ وقایع کربلا و شهادت حضرت امام حسین تٲلیف کرده.
٢. [مجاز] جلسه ای که برای خواندن این سوگواری برگزار می شود: رفته بودم روضه.
٣. [قدیمی] باغ، گلستان، گلزار، سبزه زار، مرغزار.
۴. [قدیمی، مجاز] قبر بزرگان دینی.
۵. [قدیمی] بهشت.
* روضهٴ رضوان: [قدیمی] باغ بهشت.

معنی کلمه روضه در فرهنگ فارسی

باغ وگلستان، گل ار، سبزه زار، مرغزار، بهشت
( اسم ) ۱ - باغ گلزار جمع ریاض روضات . یا روضه باغ رفیع بهشت . ۲ - قبر گور. یا روضه ترکیب قالب مردم جسم آدم . یا روضه حور بهشت . یا روضه دوزخ باز شمشیر آبدار . یا روضه رضوان بهشت . یا روضه فیروزه رنگ آسمان . خطبهای که در مراسم عزاداری بالای منبر خوانند و آن شامل حمد خدا و درود بر پیغمبر اسلام و ائمه اطهار و مسایل دینی و اخلاقی و شرح بخشی از وقایع کربلاست . توضیح : این کلمه از نام [[ روضه الشهدائ ]] ماخوذ است . ۴ - مجالسی که در آن روضه منعقد است .
میان منبر و مقبره حضرت رسول ( ص ) مکانی است که نام آنرا روضه گویند .

معنی کلمه روضه در دانشنامه عمومی

روضه یا روضه خوانی نوعی مراسم مذهبی است که شیعیان در یادبود امامان و بزرگان شیعه، به ویژه حسین بن علی، سومین امام شیعیان که در نبرد کربلا شهیدشد، برگزار می کنند. روضه خوان کسی است که اشعار و نقل هایی را در رابطه با نبرد کربلا یا نحوه کشته شدن بزرگان شیعه، با صدای بلند و به حالتی حزن گونه و برای تحت تأثیر قراردادن جمعیت عزادار می خواند.
معانی روضه در لغتنامه دهخدا: بهشت، باغ، بستان، گلزار است
اصطلاحات «روضه» و «روضه خوانی» برگرفته از حدیث نبوی است که: در باغ های بهشت گردش کنید؛ وقتی سؤال شد: چگونه؟ گفت: مجالس ذکر ما ( پیامبر و اهل بیتش ) باغی از باغ های بهشت ( روضه من ریاض الجنه ) است. و نیز گفته اند: از نام کتاب روضة الشهداء اثر کمال الدین حسین بیهقی کاشفی سبزواری گرفته شده است. وی این کتاب را در سده هشتم و نهم هجری در شهر هرات نوشت. این کتاب «ده باب» داشت و به تدریج خواندن ده باب آن در ده روز اول ماه محرم رایج شد و این گونه بود که سنتی پدیدار شد، با ابعاد و شاخه ها و تأثیرگذاری های بسیار، که اکنون به عنوان «روضه خوانی» شناخته شده است.
در ایران روضه ها بیشتر در ماه های محرم و صفر برگزار می شوند. معمولاً هر مجلس روضه از دو بخش زنانه و مردانه تشکیل می شود. برخی روضه ها ممکن است کاملاً زنانه باشند و گاه کاملاً مردانه. مجلس روضه ممکن است در خانه تشکیل شود یا در تکیه ها، مساجد و حسینیه ها برپا شود. در همین راستا، در ابتدای مجلس قرائت قرآن، کتاب آسمانی مسلمانان توسط قاریان انجام می شود. سپس تعدادی از روحانیون شیعه به سخنرانی و سپس به ذکر مصیبت می پردازند. بعد از خواندن ذکر مصیبت، مداح به جلسه وارد شده و پس از مناجات دعای فرج، به روضه خوانی می پردازد.
در ایران، چای روضه هم مشهور هست و به چایی گفته می شود که در مراسم روضه به مهمانان داده می شود. مردم عادی چای روضه را شفا بخش و متبرک می دانند و سعی می کنند تا آن را برای طلب برکت بخورند. شاعران درباره چای روضه شعرها گفته اند.
به این گونه از اشعار مذهبی در ادبیات اردو سوز می گویند که به بیان مصائب حسین بن علی و یارانش در کربلا می پردازد. میر ببر علی انیس از مشهورترین سرایندگان این گونه در ادبیات اردو است.
روضه (سوریه). الروضة ( به عربی: الروضة ) یک منطقهٔ مسکونی در سوریه است که در استان طرطوس واقع شده است. الروضة ۳٬۱۳۱ نفر جمعیت دارد.
روضه (کویت). روضه ( به عربی: الروضة ) یک منطقهٔ مسکونی در کویت است که در استان عاصمه واقع شده است. روضه ۴۰٬۲۱۵ نفر جمعیت دارد و ۲۳ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده است.
معنی کلمه روضه در فرهنگ معین
معنی کلمه روضه در فرهنگ عمید

معنی کلمه روضه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] به فاصله میان قبر شریف پیامبر اسلام و منبرشان و نیز در معنایی وسیع تر به حرم همه امامان روضه اطلاق می شود.از این عنوان در باب حج سخن گفته اند.
روضه به معنای اوّل به قسمتی از مسجد النبی صلّی اللَّه علیه وآله، یعنی حدّ فاصل بین قبر مقدس و منبر رسول خدا صلّی اللَّه علیه وآله اطلاق می شود.بنابر دیدگاه علمای شیعه، روضه از دیوار محراب در جنوب- که امروزه بانرده های فلزّی مشخص است- آغاز و در شمال به چهارمین ستون منتهی می گردد (یک ستون علاوه بر آن چه اهل سنت می گویند).حدّ دوم آن در شرق داخل حجره شریف پیامبر صلّی اللَّه علیه وآله و بیت فاطمه زهرا علیها السّلام است و در سمت غرب برابر منبر شریف می باشد.
فضیلت روضه پیامبر
از اماکن بسیار با فضیلتِ مسجد النبی صلّی اللَّه علیه وآله روضه شریف است. در روایتی معروف از پیامبر صلّی اللَّه علیه وآله نقل شده که بین بیت و منبر من باغی از باغهای بهشت است.
قبر حضرت فاطمه در روضه
بنابه نقلی قبر شریف حضرت فاطمه علیها السّلام در همین مکان مقدس قرار دارد؛(بین بیت پیامبر صلی الله علیه وآله و بیت فاطمه زهرا سلام الله علیها) از این رو، زیارت آن حضرت در این مکان مستحب است.
← حکم خواندن نماز در روضه
...
[ویکی الکتاب] معنی رَوْضَةٍ: باغ و بستانی که حسن منظر و خوشبویی آن به نهایت رسیده باشد
ریشه کلمه:
روض (۲ بار)
«رَوْضَة» چنان که گذشت به معنای محلی است که آب و درخت فراوان دارد، لذا به باغ های خرم و سرسبز «روضة» اطلاق می شود، و اگر می بینیم در سوره، «روم» این کلمه به صورت نکره آمده است، برای تعظیم و بزرگداشت آن است، یعنی در بهترین و برترین باغ های زیبا و سرورانگیز بهشت غرق نعمت، خواهند بود.
روضه باغ و بستانی است که با اب همراه باشد (مفردات) در اقرب گوید: روضه نگویند مگر آنکه با آن یا در کنار آن آب باشد . و جمع آن روضات است . مراد از هر دو آیه روضه‏های بهشتی است اللهم لرزقنا بمحمد ئ اله صلواتک علیهم اجمعین.
[ویکی شیعه] روضه (ابهام زدایی). روضه می تواند به موارد زیر اشاره داشته باشد:

معنی کلمه روضه در ویکی واژه

روضة
باغ، گلزار.
ریاض، روضات.
مطالب و اشعاری که هنگام عزا و سوگواری بالای منبر می‌خوانند.

جملاتی از کاربرد کلمه روضه

در گوش ساکنان در روضه بهشت چون حلقه زر است کلام چهار یار
حسن رشدیه در سال ۱۲۴۸ خورشیدی (۱۸ سالگی) به عنوان پیشنماز مسجد امامزادهٔ چرنداب انتخاب شده بود. همچنین تا اوایل سدهٔ ۱۴ خورشیدی، امامزادهٔ چرنداب شاهد حضور زائران بسیاری، به خصوص در روزهای دوشنبه و پنجشنبه بوده و روضه‌خوانی و شمع‌فروشی در آن صورت می‌پذیرفته‌است.
این روستا در دهستان روضه‌چای قرار داشته و بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن برابر با ۵۳۲۰ نفر (۱۰۷۵ خانوار) بوده‌است.
در شهرهای مذهبی ایران مانند قم و مشهد، در منزل و حسینیهٔ علما و مراجع تقلید نیز مراسم روضه‌خوانی برپا می‌شود.
از نسبت آب و گل بریده در روضه جان و دل چریده
برخی معتقدند که در زمان عثمان، هیئتی برای تبلیغ دین اسلام وارد چین شده و با امپراتور سلسله تانگ نیز ملاقات کرده‌است. ابی وقاص در صدر اسلام با یک گروه ۴۰ نفره از مسلمانان از طریق دریا وارد جنوب چین در شهر کانتون شده و مجموعاً سه بار بین ایران و چین مسافرت کرده‌است. ابی وقاص به همراه ۴۰ تن از پیروان خود هنگام نماز کشته شدند. بعدها مسجد ابی وقاص که جزو قدیمی‌ترین مساجد چین است که در مرکز شهر کانتون واقع شده در همین محل ساخته شد و در حال حاضر به نام «روضه ابی وقاص» خوانده می‌شود.
بشایر فتوح تو همه از آنجاست که امیرالمؤمنین را صحت آن معلوم نمی‌شود. چرا که طبرستان را که روضه‌ایست در میان بلاد اسلام، فتح نمی‌کنی.
یا رسول مدنی چشم شفاعت بگشا از در روضه به خاک سر کویت بنگر
روضه روضه همه ره باغ منور بینند برکه برکه همه جا آب مصفا شنوند
الروضه (صنعاء) (به عربی: الروضة) یک منطقهٔ مسکونی در یمن است که در صنعا واقع شده‌است.
در روضهٔ عدل توام زمانه امروز دلی شاد کام داده
شهنشهی که چو باد بهار بستان را نسیم عاطفتش روضه جهان آراست
تو عنبرین نفس به سر روضهٔ رسول وز یاد تو ملائکه مشکین دهان شده
هنگام بهار است و نهال اکنون بالد زیبد که در آن روضه فرخنده ببالی
12. مداحی یا روضه‌خوانی یکی از هنرهای نمایشی ملی و مذهبی ایرانیان است. این مراسم غالباً در زادروز و وفات امامان شیعه برگزار می‌شود.
گفتم ای بخت بهشتست سواد ترمد گفت راضی مشو از روضهٔ رضوان به گیاه
۱۹ ساحهٔ تاریخی در کندز ثبت شده‌است، که شامل بالاحصار کوچک و بزرگ، کله مناره، تپه چهل دختران، مسجد حاجی شهید، مسجد ساقی بای، زیارت خواجه مشهد، روضهٔ امام صاحب، قلعه مهرنگار امام صاحب، تپه متصل دوره کندز، تپهٔ جرگذر، گل تپه، زیارت حضرت سلطان بابا، تپهٔ ژوبین در ولسوالی علی‌آباد، تپهٔ مرچ، مگس تپه، کهنه قلعهٔ خان آباد، قلعهٔ زال وغیره می‌باشد.
الروضه (به عربی: الروضة) یک منطقهٔ مسکونی در سوریه است که در استان ریف دمشق واقع شده‌است. الروضه ۴٬۵۳۶ نفر جمعیت دارد.
روضه ی رضوان من خاک سر کوی دوست خاک سر کوی دوست روضه ی رضوان من