میان سنگی
معنی کلمه میان سنگی در دانشنامه عمومی
شروع زمانی مشخصی نمی توان برای دوره پارینه سنگی میانی بیان کرد، اما می توان شروع آن را بعد از 200 هزار سال پیش دانست. انسان دوره پارینه سنگی میانی همچنان به شکار و جمع آوری مواد غذایی گیاهی می پرداخت. در این دوره انسان نئاندرتال پدید آمد و تکنیک ساخت ابزار موستری ظهور کرد. تا پیش از این بشر تنها از قلوه سنگ استفاده می کرد، اما در دوره پارینه سنگی میانی، ابزار تراشنده و خراشنده درست شدند که معمولا بدون دسته بودند. اولین نشانه های ساخت پناهگاه های ساده با شاخ و برگ درختان و همچنین اولین نشانه های تدفین از این دوره دیده شده است. انسان های این دوره در غار، تنه درختان و پناهگاه های ساده ساخته شده با شاخ و برگ درختان زندگی می کردند. در این دوره بشر از پوست حیوانات برای گرم کردن خود استفاده می کرد.
اصطلاح میان سنگی را معمولاً منحصراً در مورد اروپای پیش ازتاریخ به کار می برند و مربوط به زمانی می دانند که با عقب نشینی یخچال های عصر یخ بندان و تغییرات اقلیمی ناشی از آن در حدود ۱۰ هزار سال پیش آغاز می شود. برای اشاره به دوران میان سنگی مناطق بیرون از اروپا به ویژه برای اشاره به خاور نزدیک در این دوران اصطلاح فراپارینه سنگی ( Epipaleolithic ) به کار می رود.
شکار، ماهیگیری و گردآوری شیوه های گذران زندگی مردم در فرهنگ های میان سنگی بود. ایجاد سکونتگاه در این دوران کم پیش آمده و موقتی بوده است. یافته های این دوران نشان می دهد که فنون ابزارسازی سنگی نسبت به پارینه سنگی پیشرفت داشته و بسامد پرداختن به آیین های دینی و جادوباوری بیشتر شده است. شبیه سازی از انسان در این عصر یعنی میان سنگی میان جوامع بشری آغاز شد.
در دوره میان سنگی انسان با امکان ذخیره مواد غذایی گیاهی و جانوری آشنا می شود. در این دوره، کنترل مواد غذایی جانوری با شکار نکردن بچه حیوانات و ماده های آبستن آغاز می شود. سپس محافظت از آن حیوانات از بیم فرار نکردن، موجب آغاز روند اهلی شدن حیوانات می گردد. مهم ترین ویژگی سنگ ابزارهای دوره میان سنگی ترکیبی بودن آنهاست که ظهور این ویژگی به بارزترین وجه در اختراع داس با استفاده از ریزتیغه ها دیده می شود که در دسته های استخوانی جاسازی می شوند ( اشاره به داس نشانگر کشت غلات در این دوره نیست، بلکه از داس برای بریدن گیاهان وحشی استفاده می شود ) . تعداد زیاد سنگ ساب های پیدا شده، از رسیدن انسان مرحله آماده سازی غذا آگاهی می دهند. سه عامل: اهلی کردن حیوانات، آغاز کشاورزی و آماده سازی غذا، موجب می شود تا انسان به زمین و سرزمین وابستگی و تعلق خاطر پیدا کند و به مرحله یکجانشینی برسد.
معنی کلمه میان سنگی در دانشنامه آزاد فارسی
فرهنگ های انسانی پیش از کاربرد خط. مطالعه دربارۀ دوران پیش از تاریخ عمدتاً در حوزۀ باستان شناسی قرارمی گیرد. تعیین خط فاصلِ زمانیِ دوران های پیش از تاریخ به سادگی امکان پذیر نیست، زیرا جماعت های انسانی با سرعت های متفاوتی پدید آمده اند. نظام تقسیم تاریخ و پیش از تاریخ، مبتنی بر موادی که انسان اولیه برای ساختن ابزار از آن بهره می برده است، به سه عصر تقسیم می شود: عصر حجر، عصر مفرغ، و عصر آهن. دوران پیش از تاریخِ انسان با ظهور اولین انسان نماهای جدید آغاز می شود. انسان ابزارساز یا انسان ماهر (هومو هابیلیس) که نخستین استفاده کننده از ابزار بود، در حدود ۲میلیون سال پیش وجود داشت و در نقاطی چون کوبی فورا، در کنیا و درۀ اولدووایی، در تانزانیا، یافت شده اند. تغییرات مهمی در اقلیم بخش بزرگی از سطح کرۀ زمین در سرتاسر دوران پیش از تاریخ رخ داده اند و تأثیرات زیادی بر گیاهان گذاشته اند. برخی از مطالعاتی که بر این گونه تغییرات متمرکز بوده اند عبارت اند از درخت ـ گاه شماری، که در آن از طریق شمردن حلقه های قابل مشاهده در بُرش ساقۀ درخت به سن یابی مطلق می رسند؛ و تحلیل گرده، که در سن یابی نسبی و در بازسازی دیرین محیط زیست شناسی و دیرین اقلیمی به کار برده می شود. گرده هایی که در گنداب های زغال سنگِ بریتانیا، اسکاندیناوی، در کوه های آلپ و سایر نقاط اروپای مرکزی یافت شده اند، بازتابی از تاریخچۀ جنگل و گیاهان در دورۀ هولوسن (دورۀ پس از عصر یخ بندان و متأخرترین دوره) است. در این دوره سه مرحلۀ عمده وجود دارد که در یکی از نام گذاری ها ماقبل شمالی، شمالی، و آتلانتیک و در نام گذاری های دیگر از طریق سلسله ای از شماره ها شناخته می شوند. تحلیل گرده امکان داده است که لایه های گنداب زغال سنگی به صورت دقیقی در فاصله های یک قرنی تقسیم شوند. در بریتانیا این روش نتایج بسیار خوبی در مرداب های کیمبریج داشته است.
جملاتی از کاربرد کلمه میان سنگی
در بین اینها به خصوص در سطح ارمنستان در حوالی قله آرتنی، آرگونی، «تپههای هاراو» (به معنی جنوبی) در حوالی آرزنی و در جاهای دیگر، مجموعه ابزارهای بهدست آمده حائز اهمیت میباشد. این اشیاء نشان دهنده این هستند که فلات ارمنستان در زمره مناطق قدیمی مسکونی قرار دارد؛ و فعالیت انسان بهطور مداوم در هر سه مرحله عصر حجر یعنی پارینه سنگی و میان سنگی و عصر سنگ ادامه داشتهاست.
از دورهٔ میان سنگی (۸۰۰۰ تا ۶۰۰۰ سال قبل از میلاد) بشر به بیرون از غار آمده و غار را بهجای خانه، به عنوان پناه گاه استفاده کرد.
تپه یونی قجل مربوط به دوران پارینهسنگی تا میان سنگی است و در شهرستان بیلهسوار، بخش قشلاق دشت، دهستان قشلاق شرقی، روستای خور خور واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۲ شهریور ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۳۷۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تاریخ آبخازیا از زمان استقرار قبل از تاریخ آن توسط شکارچیان دوره پارینهسنگی زیرین در دورههای میان سنگی و نوسنگی تا وضعیت جنگ پس از ۱۹۹۲–۱۹۹۳ اشاره دارد.
کجا دو مرغ را خانه بهم ساخت که باز اندر میان سنگی نینداخت