آسیاب بادی
معنی کلمه آسیاب بادی در دانشنامه عمومی

آسیاب بادی

معنی کلمه آسیاب بادی در دانشنامه عمومی

آسیاب بادی. آسیابِ بادی یا به عبارت صحیح تر آس باد گونه ای آس است که نیروی جنبشی آن با وزش باد فراهم می گردد. در گذشته آس باد را همچون دیگر انواع «آس» برای آرد کردن یا بلغور کردن غلات و حبوبات ( بُنشَن ) به کار می بردند با این تفاوت که آس باد بسته به نیاز باد و سرعت مناسب آن برای گرداندن چرخ پره هایش رواج محدودتری از «آس آب» یا همان آسیاب داشته است. در ایران این کاربرد بیشتر محدود به منطقه سیستان بوده که از بادهای ۱۲۰ روزه با سرعت مناسب بهره مند بوده است.
وانگهی در اروپا آس باد رواج به مراتب بیشتری داشته و کاربردهای متنوع تری نیز پیدا کرده است که از آن جمله استفاده برای تلمبه آب را می توان برشمرد. اوج این رواج در سده ۱۵ میلادی بوده است. با این حال «آس باد» در ایران از دیرینگی بسیار بیشتری برخوردار بوده است. تفاوت مهمی که آس بادهای ایرانی را از نمونه اروپایی اشان متمایز می کند تفاوت در محور گردش است که در نوع ایرانی همواره عمودی و در نوع اروپایی افقی بوده است.
«آس باد» برآمده از دو بخش «آس» و «باد» است. «آس» دو سنگ گرد و پَخ برهم نهاده است که سنگ زِبَرین گردان و سنگ زیرین ایستان است و از گردش سنگ زبَرین بر روی سنگ زیرین با نیرویی دیگر که یا آب است یا باد یا چهارپا یا در نهایت نیروی برق انواع مختلف غلات چون گندم و جو و انواع مختلف حبوبات ( بُنشَن ) خُرد و آرد می شود. ازین رو «آس» به معنای بخش اصلی وسیله آردکننده است که خواه با آب به جنبش در می آید که نتیجه «آس آب» یا همان «آسیاب» است یا با نیروی باد به گردش در می آید که نتیجه «آس باد» است و همچنین گاه با نیروی دست گردانده می شود که می شود «دست آس» یا «دستاس». در حقیقت بخش افزوده شده اشاره به نیرو و انرژی ای دارد که آس را می جنباند. چنان که پیداست در زبان فارسی امروزه به همه انواع آس ها آسیاب گفته می شود که خود در واقع از نگاه کاربردی نوع خاصی از «آس» است که با آب کار می کند؛ همچنین است که برای مشخص کردن نوع «آس» جزء مشخص کننده به جای افزوده شدن به تکواژ «آس» به صورت اضافه ترکیبی به «آسیاب» افزوده می شود و واژگانی چون «آسیاب بادی» و «آسیاب دستی» و «آسیاب برقی» و حتی با شگفتی «آسیاب آبی» برمی کشد. در واقع با جابجایی ای که رخ داده «آسیاب» به عنوان زیرمجموعه ای از «آس» خود جانشین معنای کلی و کلیدی «آس» شده و اکنون تبادری که از واژه «آسیاب» به ذهن می رسد همانی است که می باید از کلید واژه «آس» برآید. در چرایی این جابجایی و انتقال معنایی می توان عمومیت کاربرد نوع آبی «آس» یا همان «آسیاب» را تنها دلیل برشمرد گو اینکه کاربرد آس باد بیشتر محدود به مناطق بادخیزی چون سیستان بوده که از منابع آبی محدودی نیز به نسبت برخوردار بوده است وانگهی در بیشتر مناطق ایران زمین به دلیل آسانی و در دسترس بودن آب به میزان بسنده کاربرد آس یاب رواج به مراتب گسترده تری داشته است.
معنی کلمه آسیاب بادی در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه آسیاب بادی

معنی کلمه آسیاب بادی در ویکی واژه

آسیاب‌بادی
آسیای بادی. چون بال‌های آسیاب‌های بادی ... به حرکت در می‌آورد.‌«جمال‌زاده»

جملاتی از کاربرد کلمه آسیاب بادی

مورخان متعددی که آثار آن‌ها خود مستند مورخان علم معاصر است، به وجود آسیابهای بادی در سیستان اشاره کرده‌اند. از جمله مسعودی (سده چهارم هجری) در مروج الذهب، درباره‌ی سرزمین آسیاب بادی می‌گوید: «سیستان دیار باد و ریگ است و همان شهر است که گویند باد آن‌جا آسیاب‌ها را می‌گرداند و آب را از چاه می‌کشد، باغ‌ها را سیراب می‌کند و در همه دنیا شهری نیست که بیشتر از آن‌جا از باد سود برد و خدا داناتر است»
آسبادهای همندیا آسیاب بادی همند مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان نهبندان، روستای همند واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۱ دی ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۵۷۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
ساعت آبی و آسیاب آبی -آسیاب بادی در ایران از قدمت تاریخی کهنی برخوردار است اما تحقیق مستقلی در این موضوع نشده است. بعضی اعتقاد دارند آسیاب بادی نخستین بار در ایران بکار گرفته شده‌است امروزه هنوز بقایای چندین آسیاب بادی در شهر کوچک نشتیفان خواف خراسان وجود دارد و تا چند سال قبل از انقلاب فعال بود.
برخی از معروف‌ترین نقاشی‌های آرخیپوف عبارتند از: «آسیاب بادی»، «نوازندگان نابینا» و «یک مهمانی چای روسی». او همچنین مضامین مذهبی و کتاب مقدسی، از جمله تصاویر قدیسان و شمایل‌های مذهبی را به تصویر می‌کشید.
آسیاب بادی مچی سیستان یکی از مهم‌ترین آسیاب‌‌های بادی سیستان است که در نزدیکی تعدادی از مهم‌ترین جاهای دیدنی سیستان، نظیر قلعه رستم و قلعه مچی قرار دارد. هرچند از قدمت آن اطلاعات دقیقی در دست نیست؛ معماری آن بی‌گمان نشان از عمر بسیارش دارد.
یکی دیگر از وجه تسمیه های آذرآباد که به (آدربا) معروف شده است وزش همیشگی باد در این منطقه میباشد( در لفظ محلی آدربا یا همان آدر باد ) که آثار آسیاب بادی در کوه مشرف به آدربا( کوه حاج قارا) موجود میباشد.
آسبادهای میغانیا آسیاب بادی میغان مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان نهبندان، بخش مرکزی، روستای میغان واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ مرداد ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۳۱۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آسبادهای خوانشرفیا آسیاب بادی خوانشرف مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان نهبندان، روستای خوانشرف واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۶۸۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آسیاب‌های بادی (آسباد) نوعی از دستگاه‌های مکانیکی هستند که انرژی جنبشی در حال حرکت (باد) را به اشکال دیگر انرژی تبدیل می‌کند؛ بنابراین می‌توان گفت آسیاب بادی موتوری است که توسط نیروی باد به حرکت در می‌آید تا انرژی باد را به شکل مورد نظر تبدیل کند. (رحیمی، ۹٬۱۳۸۶)
انسان موظف است اعتراف کند که ادراک و آنچه وابسته به آن است، بر اساس اصول مکانیکی، یعنی با اشکال و حرکات قابل توضیح نیست. با تصور اینکه ماشینی وجود دارد که ساختش آن را قادر می‌سازد فکر کند، حس کند و ادراک داشته باشد، می‌توان آن را بزرگ‌تر در حالی که همان نسبت‌ها را حفظ کرد، تصور کرد، به طوری که می‌توان وارد آن شد، درست مانند یک آسیاب بادی. با فرض این، هنگام بازدید از آن، باید فقط بخش‌هایی را بیابد که یکدیگر را هل می‌دهند، و هرگز چیزی را برای توضیح یک ادراک.