ادرار آور

ادرار آور

معنی کلمه ادرار آور در دانشنامه عمومی

ادرارآور. پیشاب زا، ادرارآور یا دیورتیک ( به انگلیسی: Diuretic ) موادی هستند که با اثر بر روی کلیه با افزایش جریان ادرار باعث افزایش حجم ادرار انسان می شوند. میوه های حاوی آب فراوان مانند هندوانه، گیاهان دارویی مانند بابونه، ریشه شیرین بیان، سنبل خطائی و داروهای مدر یا دیورتیک ها مانند فورزماید از جمله مواد مُدِر ( ادرارآور ) هستند.
دیورتیک ها بر اساس اینکه بر کدام بخش از توبول های کلیوی ( مانند دیستال، پروکزیمال یا قوس هنله یا با مکانیسم اسمز ) اثر کنند دارای ویژگی های متفاوتی هستند. به عنوان مثال تیازیدها ( هیدروکلرتیازید ) بر قسمت دیستال توبول اثر نموده موجب مهار پمپ سدیم و کلر می شوند. دیورتیک های قوس هنله مانند فورزماید موجب مهار بازجذب سدیم در کلیه می شوند. مدرهایی مانند استازولامید با مهار آنزیم کربنیک انیدراز عمل می کنند.
• دیورتیک های قوس هنله مانند فورزماید و اتاکرینیک اسید
• تیازیدها مانند هیدروکلرتیازید
• مهارکننده آنزیم کربنیک انیدراز مانند استازولامید
• دیورتیک های نگهدارنده پتاسیم که دو گروهند آنتاگونیست های آلدوسترون مانند آلداکتون اسپیرنولاکتون و بلوک کننده های کانال سدیم مانند تریامترن
• دیورتیک های نگهدارنده کلسیم مانند تیازیدها
داروهای مدر کاربردهای فراوانی دارند ولی شایعترین مورد استفاده از آن ها کنترل افزایش فشار خون است. سایر کاربردها مانند خیز، نارسایی قلب، سیروز، بیماری های کلیوی و مسمومیت با داروهایی که دفع کلیوی دارند مانند آسپرین می باشد. مدرها به صورت غیرعلمی برای کاهش وزن نیز ممکن است مصرف شوند.

معنی کلمه ادرار آور در ویکی واژه

diuretico

جملاتی از کاربرد کلمه ادرار آور

خورش گزنه توسط ساکنان بریتانیا و ایرلند در عصر برنز، ۳۰۰۰ سال پیش، خورده می‌شد. مصرف گزنه جوان در اروپای قرون وسطی عمدتاً به عنوان ادرار آور و برای درمان درد مفاصل و آرتریت، دیابت، آکنه، کم خونی، تب یونجه و به عنوان تصفیه کننده خون مورد استفاده قرار می‌گرفت. قبایل مختلف بومیان آمریکا قرن‌ها از گزنه استفاده می‌کردند، از جمله لاکوتا که از ریشه آن برای معده درد استفاده می‌کرد، اوجیبوا از برگ‌های خورش‌شده برای مشکلات پوستی استفاده می‌کرد و از آن برای مبارزه با اسهال خونی استفاده می‌کرد، پوتاواتومی از ریشه برای کاهش تب و وینباگو استفاده می‌کرد. گزنه برای علائم آلرژی