احساس
معنی کلمه احساس در لغت نامه دهخدا

احساس

معنی کلمه احساس در لغت نامه دهخدا

احساس. [ اِ ] ( ع مص ) دریافت. درک کردن. دریافتن. ( منتهی الارب ). دیدن و یافتن. ( المصادربیهقی ). || دانستن. آگاه شدن. ( منتهی الارب ). || دیدن. ( زوزنی ). || احساس ،درک چیزی است با یکی از حواس. اگر احساس با حس ظاهری باشد آن را مشاهدات گویند و اگر با حس باطن باشد وجدانیات. ( تعریفات جرجانی ). مؤلف کشاف اصطلاحات الفنون آرد: احساس ، بکسر الهمزة هو قسم من الادراک. و هو ادراک الشی الموجود فی المادة الحاضرة عند المدرک مکنوفة بهیئآت مخصوصة من الاین و الکیف و الکم و الوضعو غیرها فلابد من ثلاثة اشیاء حضور المادة و اکتناف الهیئآت و کون المدرک جزئیاً. کذا فی شرح الاشارات. و الحاصل ان الاحساس ادراک الشی بالحواس الظاهرة علی ما یدل علیه الشروط المذکورة و ان شئت زیادة التوضیح فاسمع ان الحکماء قسموا الادراک علی ما اشار الیه شارح التجرید الی اربعة اقسام : الاحساس ، و هو ما عرفت. والتخیّل ، و هو ادراک الشی مع تلک الهیئات المذکورةفی حال غیبته بعد حضوره ای لایشترط فیه حضور المادة،بل الاکتناف بالعوارض و کون المدرک جزئیاً. و التوهم ، و هو ادراک معان جزئیة متعلقة بالمحسوسات. و التعقل ، و هو ادراک المجرد عنها کلیاً کان او جزئیاً - انتهی. و لا خفاء فی ان الحواس الظاهرة لاتدرک الاشیاء حال غیبتها عنها و لا المعانی الجزئیة المتعلقة بالمحسوسات و لا المجرد عن المادة. بل انما تدرک الاشیاء بتلک الشروط المذکورة و ان المدرک من الحواس الباطنة لیس الا الحس المشترک. فانه یدرک الصور المحسوسة بالحواس الظاهرة. و لکن لایشترط فی ادراکه حضور المادة فادراکه من قبیل التخیل لایشترط حضور المادة. و لذا قیل فی بعض حواشی شرح الاشارات ان التخیل هو ادراک الحس المشترک الصور الخیالیة لا الوهم. فانه یدرک المعانی لا الصور فادراکه من قبیل التوهم. و اما ادراک العقل فلا یکون الا من قبیل التعقل ، فانه لایدرک المادیات فثبت ان الاحساس هو ادراک الحواس الظاهرة. و التخیل هو ادراک الحس المشترک. و الوهم هو ادراک التوهم. و التعقل ،هو ادراک العقل و اﷲ تعالی اعلم. هذا! و قد یسمی الکل احساساً، لحصولها باستعمال الحواس الظاهرة او الباطنة. صرح بذلک المولوی عبدالحکیم فی حاشیة القطبی فی مبحث الکلیات. و بالجمله ، فللاحساس معنیان ، احدهما الادراک بالحواس الظاهرة و الاَّخر بالحواس الظاهرة او الباطنة. و اما التعقل فلیس احساساً بکلا المعنیین.

معنی کلمه احساس در فرهنگ معین

( اِ ) [ ع . ] (مص م . ) ۱ - دریافتن ، درک کردن . ۲ - درک چیزی با یکی از حواس .

معنی کلمه احساس در فرهنگ عمید

۱. دریافت، درک.
۲. (روان شناسی ) حس کردن چیزی به وسیلۀ یکی از حواس پنج گانه.
۳. (اسم ) عاطفه، ذوق.

معنی کلمه احساس در فرهنگ فارسی

حس کردن، دریافتن، درک کردن ، دریافت
۱ - ( مصدر ) در یافتن درک کردن دانستن آگاه شدن دیدن . ۲ - درک چیزی با یکی از حواس . ۳ - انعکاس ذهنی تائ ثر بدنی و آن پایه و مای. هم. ادراکات است و آن ابتدائی و اصیل است باین معنی که مسبوق بهیچ امر نفسانی دیگر نیست و قدم اولی است که پس از بیرون شدن از قلمرو بدن و ماده در عالم مجرد نفسانی برداشته میشود و دیگر نفسانیات از تغییر و ترکیب آن صورت میپذیرند .احساس همواره بامور مادی و بدنی که مقدمات آن هستند مقارن و همراه است . توضیح آنکه عوامل خارجی روی بدن تائ ثیراتی کرده بان تغییراتی میدهند و این تغییرات بدنی در نفس انعکاس که احساس نام دارد . بنابراین هر احساسی دو تحریک خارجی . ب - تائ ثر عضوی . یا احساس المی . حس درد جسمانی . یا احساس بصری . حس بینایی . یا احساس تعادلی . حس تعادل و جهت یابی . یا احساس ذوقی . حس چشایی . یا احساس داخلی . حس درونی . یا احساس سردی و گرمی . حس گرما و سرما . یا احساس سمعی . حس شنوایی . یا احساس شمی . حس بویایی . یا احساس لمسی . حس بساوایی . یا احساس وضعی و عضنی . حس حرکت .

معنی کلمه احساس در فرهنگ اسم ها

اسم: احساس (دختر) (فارسی) (تلفظ: 'ehsās) (فارسی: اِحساس) (انگلیسی: ehsas)
معنی: عاطفه، ذوق

معنی کلمه احساس در فرهنگستان زبان و ادب

{feeling} [روان شناسی] حالتی که در هر زمان و مکان ممکن است عارض شود و ذهن را موقتاً اشغال کند، بی آنکه لزوماً تظاهری داشته باشد و نیز ممکن است در تصمیم گیری دخالت داشته باشد و منشأ عمل یا حرکتی شود

معنی کلمه احساس در دانشنامه عمومی

احساس یا سُهِش ( به انگلیسی: Feeling ) در لغت، به معنی دریافتن، آگاه شدن و درک چیزی با یکی از حواس و در روان شناسی، بازتاب ذهنی تأثیرات مادی ( فیزیکی ) است که شالودهٔ همهٔ ادراک ها به شمار می رود.
این کلمه برای اولین بار در زبان انگلیسی برای توصیف احساس فیزیکی لمس یا از طریق تجربه یا ادراک مورد استفاده قرار گرفت. به طور کلی در لاتین احساس به معنای احساس شنیدن یا بوییدن است. در روان شناسی این کلمه معمولاً برای آگاهی ذهنی تجربه از احساسات به کار می رود.
احساسات، تجربه های پدیداری خودکفای ذهنی هستند. بر اساس فرهنگ لغت روان شناسی APA، یک احساس «یک تجربه پدیدار مستقل» است و احساسات «ذهنی، ارزشی و مستقل از احساسات، افکار یا تصاویری هستند که آنها را برمی انگیزند». اصطلاح احساس ارتباط نزدیکی با هیجان دارد اما دقیقاً یکسان نیست. برای مثال، «احساس» ممکن است به تجربه ذهنی آگاهانه هیجان ها اشاره داشته باشد. مطالعه تجربه های ذهنی به عنوان پدیدارشناسی شناخته می شود. رشته روان درمانی به طور کلی شامل یک درمانگر است که به مراجع کمک می کند تا احساسات خود را به طور مؤثر تنظیم کند و در نهایت مسئولیت تجربه خود را از جهان بپذیرد. گاهی احساسات از ویژگی های آگاهی تجسم یافته در نظر گرفته می شوند.
اسم انگلیسی احساسات ممکن است به طور کلی به هر درجه ای از ذهنیت در ادراک یا احساس اشاره کند. با این حال، احساسات اغلب به احساس رفاه فردی ( شاید کامل بودن، امنیت یا دوست داشته شدن ) اشاره دارد. احساسات دارای یک میدان معنایی است که از فردی و معنوی تا اجتماعی و سیاسی را دربر می گیرد. کلمه احساس ممکن است به هر یک از تعدادی از ویژگی های روان شناختی تجربه اشاره داشته باشد یا حتی کل زندگی درونی فرد را منعکس کند ( نگاه کنید به خلق وخو ) . به عنوان تجارب پدیداری مستقل، که توسط احساسات و ادراکات برانگیخته می شوند، ممکن است انتظار داشته باشیم که احساسات به شدت بر شخصیت واقعیت ذهنی تأثیر بگذارد. و در واقع احساسات ممکن است گاهی دیده شود که سوگیری دارند یا به نوعی ادراک واقعی را مخدوش می کنند، به ویژه از طریق فرافکنی، آرزواندیشی، در میان بسیاری از اثرهای دیگر.
احساس ممکن است حواس را نیز توصیف کند، با یک مورد مثال احساس فیزیکی لامسه.
احساس (شعر). «احساس» از مشهورترین اشعار هوشنگ ابتهاج است. این شعر در یک بند و چهار سطر سروده شده و شامل دو جمله است. این شعر را که با عبارت «بسترم صدف خالی یک تنهایی است» آغاز می شود، از موفق ترین شعرهای کوتاه نیمایی می دانند.
احساس (فیلم ۱۹۵۴). احساس ( به ایتالیایی: Senso ) فیلمی ایتالیایی به کارگردانی لوکینو ویسکونتی در سال ۱۹۵۴ است. فیلم نامهٔ این فیلم از رمان احساس کامیلو بویتو اقتباس شده است. داستان این فیلم در حدود سال ۱۸۶۶ در زمان جنگ اتحاد ایتالیا و اتریش اتفاق می افتد.
احساس (فیلم ۲۰۱۵). احساس ( به هندی: Jazbaa ) فیلمی است محصول سال ۲۰۱۵ و به کارگردانی سانجی گوپتا است. در این فیلم بازیگرانی همچون آیشواریا رای، عرفان خان، شبانه اعظمی، سارا آرجون، جکی شروف ایفای نقش کرده اند.
معنی کلمه احساس در فرهنگ معین

معنی کلمه احساس در دانشنامه آزاد فارسی

اِحساس
در اصطلاح فلسفی، ادراک چیزی با یکی از حواس پنج گانه ظاهری و باطنی. در اصطلاح خاص تر، به ادراک ظاهری، مشاهده، و به ادراک حواس باطنی، وجدان گویند. در ادراک حواس ظاهری سه امر شرط است: جزئی بودن محسوس، عوارض داشتن محسوس، حضور محسوس نزد حس و به اعتبار دیگر ارتباط حس کننده با محسوس.

معنی کلمه احساس در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] احساس در لغت، به معنی دریافتن، آگاه شدن و درک چیزی با یکی از حواس است.
احساس در لغت، به معنی دریافتن، آگاه شدن و درک چیزی با یکی از حواس است.
احساس در روان شناسی
احساس در روان شناسی، بازتاب ذهنی تأثیرات مادی (فیزیکی) است که شالوده ی همه ی ادراکات به شمار می رود.
مؤلفه ها
احساس، نخستین گامی است که باید پس از بیرون آمدن از قلمرو جسم (بدن) و ماده در عالم مجرد نفسانی برداشت. دیگر نفسانیات از دگرگونی احساس یا آمیختگی با آن پدید می آیند. احساس همواره با مادیات و عوامل جسمانی که عملا پیش نیاز آن به شمار می روند، سر و کار دارد. بنابراین هر احساس، نیازمند دو مؤلفه است: یکی تحریک بیرونی و دیگری اثرپذیری جسمی (عضوی).
همگانی بودن
...
[ویکی فقه] احساس (ادبیات فارسی). احساس در لغت، به معنی دریافتن، آگاه شدن و درک چیزی با یکی از حواس است.
احساس در لغت، به معنی دریافتن، آگاه شدن و درک چیزی با یکی از حواس است.
احساس در روان شناسی
احساس در روان شناسی، بازتاب ذهنی تأثیرات مادی (فیزیکی) است که شالوده ی همه ی ادراکات به شمار می رود.
مؤلفه ها
احساس، نخستین گامی است که باید پس از بیرون آمدن از قلمرو جسم (بدن) و ماده در عالم مجرد نفسانی برداشت. دیگر نفسانیات از دگرگونی احساس یا آمیختگی با آن پدید می آیند. احساس همواره با مادیات و عوامل جسمانی که عملا پیش نیاز آن به شمار می روند، سر و کار دارد. بنابراین هر احساس، نیازمند دو مؤلفه است: یکی تحریک بیرونی و دیگری اثرپذیری جسمی (عضوی).
فرهنگ نامه ادبی فارسی، انوشه، حسن؛ تهران، انتشارات سازمان چاپ و انتشارات، ۱۳۷۶، چاپ اول، ص ۲۶.
...

معنی کلمه احساس در ویکی واژه

sensazione
sentimento
دریافتن، درک کردن.
درک چیزی با یکی از حواس.

جملاتی از کاربرد کلمه احساس

ادل لوری بلو ادکینز در ۵ مه ۱۹۸۸ و در تاتنهام، لندن به دنیا آمد. مادرش وی را در سن ۱۸ سالگی به دنیا آورد. ادل مادرش را بهترین دوست و مشوق خود می‌داند و در سخنرانی اشک بارش در مراسم گرمی ۲۰۱۲ نسبت به مادرش احساساتی شده و گفت: «فقط می‌خواهم بگویم، مادر، دخترت کارش را خوب انجام داد.»
در یک خوانش زندگی، کیسی «زندگی‌های گذشته» فرض شدهٔ یک مشتری را شرح می‌داد. این خوانش‌ها شرایط جسمی، احساسی و روحی مشتری را در دوره‌های تجارب زندگی گذشتهٔ او شرح می‌داد. کیسی در شرح دادن گذشته در موارد بالا با مشتریانش مانند افراد خانوادهٔ سلطنتی، افراد مشهور یا افراد روحانی، چاپلوس نبود.
«یا بَنِیَّ اذْهَبُوا» مفسران گفتند پسران یعقوب احوال ملک با بنیامین با پدر بگفتند که او را اوّل چون طلب کرد، و پس بخلوت با وی چون نشست، و با وی طعام چون خورد، و چه گفت، و انگه قصّه دزدیدن صواع و آن ماجرا همه با یعقوب بگفتند، یعقوب آن گه گفت: «یا بَنِیَّ اذْهَبُوا فَتَحَسَّسُوا مِنْ یُوسُفَ وَ أَخِیهِ» فانّی ارجو و اظنّ انّه یوسف. قال ابن عباس: التجسس فی الخیر و التحسّس فی الشرّ و هو طلب الاحساس مرّة بعد اخری، و الاحساس الادراک و الحسّ الاسم کالطاعة من اطاع، «وَ لا تَیْأَسُوا مِنْ رَوْحِ اللَّهِ» ای لا تقنطوا من رحمة اللَّه و فرجه، و الروح الاستراحة، «إِنَّهُ لا یَیْأَسُ» ای انّ الامر و الشأن لا ییأس، «مِنْ رَوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْکافِرُونَ» ای الایمان باللّه و بصفاته و یوجب للمؤمن رجاء ثوابه من غیر قنوط من رحمته. قال عبد اللَّه بن مسعود: اکبر الکبائر ثلاثة: الایاس من روح اللَّه و قرأ «إِنَّهُ لا یَیْأَسُ مِنْ رَوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْکافِرُونَ» و القنوط من رحمة اللَّه و قرأ «وَ مَنْ یَقْنَطُ مِنْ رَحْمَةِ رَبِّهِ إِلَّا الضَّالُّونَ» و الامن من مکر اللَّه و قرأ «فَلا یَأْمَنُ مَکْرَ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْخاسِرُونَ». و قال الجنید: تحقّق رجاء الرّاجین عند تواتر المحن.
ابوسلیمان داروانی گفت: من هر گاه لقمه ای بدهان دوست خویش نهم، مزه اش را در دهان خویش احساس کنم.
بصد جانش خریدم کی روا باشد که بفروشم بتحسین تنگ فهمان و احساس لئیمانش
قال احمد بن ابی الحواری٭: اللهم انی اشکوا الیک قلة معرفتی سئل الشبلی٭ متی یکون العارف بمشهد من الحق؟ فقال: اذا بداء الشاهدون فنی الشواهد و ذهب الحواس واضمحل الاحساس.
عوامل روانی: شامل رهایی عاطفی از پریشانی و حواس پرتی از کسالت است. برخی از افراد تمایل دارند از تلویزیون برای کاهش احساسات منفی مانند استرس، اضطراب یا تنهایی استفاده کنند. مردم همچنین می‌توانند به راحتی به رسانه مراجعه کنند تا حواس خود را از کسالت و نگرانی‌های دیگر دور کنند.
رسانه‌ها حمایتشان از کاکر را بیشتر کردند. کاکر در مصاحبه‌ای با یک شبکهٔ تلویزیونی انگلیسی گفت: «من از حرکات او بر روی صحنه بدم آمد و حس کردم که اطرافیانم هم همین احساس را دارند. فکر کردم که باید کاری انجام دهم. بلند شدم و روی صحنه رفتم. نمی‌دانستم چه بکنم. فکر کردم شاید بهتر باشد ادای او را در بیاورم. دور صحنه بدوم و از وسایل روی صحنه بالا بروم و مانند او خم بشوم».
وابستگی به بنزودیازپین‌ها یا اعتیاد به بنزودیازپین‌ها، بر اساس تعریف دی‌اس‌ام ۴ وقتی ایجاد می‌شود که سه حالت یا بیشتر از موارد زیر در فرد ایجاد می‌شود: مقاومت، سندرم علایم ترک، تهیه و مصرف مکرر و مداوم دارو، ادامه مصرف دارو علی‌رغم بروز عوارض، الگوهای سازگارانه نادرست. تداوم استفاده بنزودیازپین‌ها در حالت وابستگی بیشتر ناشی از احساس ناخوشایند علایم ترک است تا احساس خوشایند ناشی از مصرف دارو.
از اواخر قرن نوزدهم میلادی نیاز به وجود نشریات ارمنی زبان در جامعه کم جمعیت ارمنیان آن روز تهران احساس می‌شد. بر این اساس، نخستین نشریه ارمنی زبان چاپ ایران، یعنی هفته‌نامه شاویق (معنی کوره راه)، به مدت سه سال از ۱۸۹۴–۱۸۹۷ میلادی / ۱۲۷۳–۱۲۷۶ش، در تهران به چاپ رسید.
هرکسی که موجی از اضطراب به او برخورد می‌کند و تپش قلب، کف دست‌های عرق کرده، و قفسه سینه سفت شده را تجربه کرده‌است، می‌داند که چه تجربه سختی است؛ بنابراین، هنگامی که افراد مشهوری مانند کلوئی کارداشیان در مورد استفاده از مسدودکننده بتا – دارویی که معمولاً برای درمان نارسایی قلبی تجویز می‌شود – صحبت می‌کنند، وقتی احساس اضطراب می‌کنید، به فکر می‌روید که از این داروها استفاده کنید
«فَأَذاقَهُمُ اللَّهُ الْخِزْیَ» ای العذاب و الهوان، «فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا» یعنی: احسّوا به احساس الذّائق المطعوم، «وَ لَعَذابُ الْآخِرَةِ» المعدّ لهم «أَکْبَرُ لَوْ کانُوا یَعْلَمُونَ» المعنی: لو علموا شدّة العذاب ما عصوا اللَّه و رسوله.
یغیشه مبارزه قهرمانانه ارمنیان را علیه ساسانی را با تمام جزئیات حماسی اش توصیف می‌کند. او با احساسات شایان توجه، قهرمانان این مبارات را مورد ستایش قرار داده و از خائنین و حاکمان مستبد با تنفر و انزجار شدید یاد می‌کند.
از فیلم‌ها یا برنامه‌های تلویزیونی که وی در آن نقش داشته‌است می‌توان به احساس مالکیت اشاره کرد.
به پایمردی طبع تو می‌کند احساس نتیجه در رحم خویشتن قیاس عقیم
احساس مبدل شد و محسوس همان است صد شمع فزون سوخته، فانوس همان است
ورنه می‌دانم در احساساتِ این بی‌حس‌نژاد گفته‌های من نه چیزی کم، نه افزون می‌کند!
وفاتش به سال صد و نود و سه بود و طبعی لطیف، احساسی دقیق و صورت و منظری زیبا داشت. و سخنانی دلنشین و بدیع.
وَ أَنَّهُ هُوَ أَماتَ وَ أَحْیا ای امات فی الدنیا و احیی للبعث: و قیل امات فی الدنیا و احیی فی القبر امّا للراحة و امّا للاحساس بالعقوبة. و قیل امات الآباء و احیی الأبناء.
· عنصر احساسی را در نظر گرفته و ببنید در جایگاه مشتری چه حسی می‌توانید داشته باشید.