بساوایی

معنی کلمه بساوایی در لغت نامه دهخدا

بساوایی. [ ب ِ / ب َیی ] ( حامص ) لامسه. ( واژه های نو فرهنگستان ایران ).

معنی کلمه بساوایی در فرهنگ معین

(بِ ) (حامص . ) لمس .

معنی کلمه بساوایی در فرهنگ عمید

از حواس پنج گانۀ انسان که سردی، گرمی، زبری، و نرمی اشیا را به وسیلۀ پوست درمی یابد، لامسه.

معنی کلمه بساوایی در فرهنگ فارسی

یکی از حواس پنجگانه انسان که سردی وگرمی، وزبری و نرمی اشیائ را دریابد
۱- لمس . ۲- ( اسم ) لامسه .

معنی کلمه بساوایی در دانشنامه آزاد فارسی

بَساوایی (touch)
(یا: لامسه) حسی که پایانه های عصبی ویژه در پوست تولید می کنند. برخی از این پایانه ها به فشار کم و برخی به فشار زیاد پاسخ می دهند. تشخیص دما نیز ممکن است با حس کلی بساوایی صورت گیرد. جانوران فراوانی، ازجمله انواع جانوران شب فعال، بیش از انسان به حس بساوایی متکی اند. برخی جانوران نیز اندام های حسی ویژه ای برای حس بساوایی دارند که از بدن بیرون می زند. سبیل و شاخک از آن جمله اند.

معنی کلمه بساوایی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بساوایی به معنای قوه ی لامسه است واز این عنوان، در باب دیات سخن رفته است.
همان گونه که از بین بردن عضوی از بدن مسلمان، موجب ثبوت دیه است، از بین بردن منافع اعضای او، همچون حسّ بویایی یا بینایی نیز موجب ثبوت دیه است؛ لیکن برای بعضی منافع مثل قوه ی لامسه، در شرع، دیه ای ذکر نشده است؛ ازاین رو اختلاف شده که آیا قاعده ی کلّی «هرچه در انسان یکی باشد، اگر شخصی آن را از بین ببرد، دیه ی کامل ثابت می شود» شامل منافع نیز می شود یا تنها اعضا را دربر می گیرد؟
حکم از بین بردن قوه لامسه
از بین بردن قوه ی لامسه:
الف) بنابر قول اوّل، موجب ثبوت دیه ی کامل است.
ب) بنابر قول دوم، موجب ثبوت ارش، بر عهده ی جنایتکار خواهد بود. بسیاری از فقها قائل به قول دوم هستند.

معنی کلمه بساوایی در ویکی واژه

لمس.

جملاتی از کاربرد کلمه بساوایی

نواحی بدن هم از نظر تراکم گیرنده لمسی و هم از نظر نمای قشری بساوایی متفاوت هستند. به‌طور معمول، فرد باید بتواند دو نقطه با فاصلهٔ بین ۲ تا ۸ میلی‌متر را روی انگشتان دست تشخیص دهد.. روی لب‌ها این فاصله ۲ تا ۴ میلی‌متر، و در کف دست، ۸ تا ۱۲ میلی‌متر و در ساق‌ها یا کمر، ۳۰–۴۰ میلی‌متر است (با فرض اینکه نقاط در یک درماتوم قرار بگیرند).: 632 
دستاورد بزرگ ریگل در تاریخ هنر، که در کتاب «صناعت هنر رومی متاخر» آمده‌ است تمایز میان دو گونۀ بازنمایی بساوایی یا لامسه‌ای و مرایایی بود
از آنجایی که این بیماری تنها به اعصاب حرکتی آسیب می‌رساند، بنابراین هیچ اختلالی در بینایی، بساوایی، شنوایی، چشایی و بویایی فرد به وجود نخواهد آمد و جالب این که اعصاب حرکتی مؤثر در حرکت چشم‌ها و مثانه برای مدت‌های طولانی از حمله عامل بیماری مصون خواهند ماند.
از نمونه‌های دیگر حس‌آمیزی درهم‌آمیختن سه حس شنوایی، بینایی و بساوایی در این شعر شفیعی کدکنی است: