ترس و لرز
معنی کلمه ترس و لرز در لغت نامه دهخدا

ترس و لرز

معنی کلمه ترس و لرز در لغت نامه دهخدا

ترس و لرز. [ ت َ س ُ ل َ ] ( ترکیب عطفی ، اِ مرکب ) خوف و هراس. اضطراب و بیم : با هزار ترس و لرز آن شب را در مقابل گلوله توپ دشمن صبح کردیم. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ).

معنی کلمه ترس و لرز در فرهنگ فارسی

خوف و هراس اضطراب و بیم با هزار ترس و لرز آن شب را در مقابل گلوله توپ دشمن صبح کردیم .

معنی کلمه ترس و لرز در دانشنامه عمومی

ترس و لرز ( به دانمارکی: Frygt og Bæven ) یکی از آثار برجسته سورن کی یرکگور است. نام کتاب برگرفته از انجیل نامهٔ پولُس به فیلیپیان، آیه 2:12 است : «نه تنها هنگام حضورم، بلکه حال در غیابم، با رغبت بسیار بیشتر همچنان تلاش کنید که نجات خود را با ترس و لرز به انجام رسانید». در این اثر کی یرکگور تلاش میکند تا وحشت و اضطراب ابراهیم را دریابد آنگاه که خداوند به او فرمان میدهد که پسرش اسحاق برای قربانی کردن به سرزمین موریا ببرد.
کییرکگور ترس و لرز را بهترین کتاب خود می دانست؛ او می گفت این کتاب برای جاودانه کردن ِ نام ِ من کافی است. دیالکتیک تغزلی او، هنر او در وادارساختن ِ ما به حس کردن خصلت های ویژهٔ این قلمرو مذهب در بالای ما که خود او وانمود می کرد پایین تر از آن مانده است، هرگز چنین ژرف بر ما تاثیر ننهاده است و نیز هرگز –و این را خود او نمی گوید - روایتش تا این حد با شخصی ترین جدال هایش در پیوند نبوده است. اما همیشه نمی توان به آسانی اندیشهٔ کیرکگارد را در ورایی اندیشهٔ یوهانس دو سیلنتیو ( ظاهراً سورن کی یرکگور با این نام مستعار می نوشته. ) ، که این اثر را به او نسبت می دهد و البته خود اوست اما نه به تمامی، به چنگ آورد. به گفتهٔ هیرش، «این دشوارترین اثر کییرکگور است که در آن بیش از هر اثر دیگر به هر وسیله در سرگردان کردن خواننده کوشیده است. »
این کتاب را محسن فاطمی ( در سال ۱۳۷۳ ) و عبدالکریم رشیدیان ( در سال ۱۳۷۸ ) به فارسی ترجمه کرده اند.
ترس و لرز (فیلم). «ترس و لرز» ( انگلیسی: Fear and Trembling ( film ) ) یک فیلم به کارگردانی آلن کورنو است که در سال ۲۰۰۳ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به سیلوی تستود اشاره کرد. این فیلم که در ژانر درام، کمدی و فانتزی است در رابطه با دختری بلژیکی است که بعد از شروع به کار در یک شرکت ژاپنی با چالش های تفاوت فرهنگی و اجتماعی شدیدی روبرو می شود.

معنی کلمه ترس و لرز در دانشنامه آزاد فارسی

ترس و لرز (اخلاق). تَرس و لَرْز (۱)(Fear and Trembling)
کتابی در فلسفۀ اخلاق مسیحی، نوشتۀ سورن کی یرکگور، به زبان دانمارکی، منتشرشده در ۱۸۴۳. مؤلف در این کتاب کوشیده است با نظرانداختن به زندگی شخصی خود بدین پرسش پاسخ دهد که آیا فرارفتن از اخلاق ممکن است؟ کی یرکگور، که نامزدش رگینا را برای رسیدن به حقیقتی والاتر وانهاد، در این کتاب که گویی نامه ای است به نامزدش، درصدد توجیه عمل خود برآمده است. مؤلف قصۀ توراتی ابراهیم را مطرح می کند و بر آن است که فرمان خداوند مبنی بر کشتن اسحاق به دست پدرش ابراهیم، با دید زمینی فرمانی ظالمانه و غیراخلاقی است، اما ابراهیم فرمان خداوند را لبیک می گوید و به فراتر از اخلاق نظر می اندازد. توجیه کی یرکگور درست از آب درنیامد؛ ابراهیم با نفی اسحاق او را به دست آورد و این نبود مگر بنابر ایمانی راسخ، اما کی یرکگور معشوق خود را به دست نیاورد و این نیست مگر بدین توجیه که آنچه او ایمان خود می پنداشت به واقع تسلیم او بود. ترس و لرز اثری بسیار مهم بوده و آرا و طرز بیان آن تأثیری قاطع بر اندیشمندان اگزیستانسیالیسم نهاده است.
ترس و لرز (ادبیات). تَرْس وَ لَرْز (۲)
نوشتۀ غلامحسین ساعدی، مجموعه ای از داستان های کوتاه، به فارسی، در ۱۳۴۶ش. نویسنده را به اعتبار نوشتن این اثر می توان آغازگر رئالیسم جادویی در ادبیات ایران دانست. او به زندگی روزمرۀ ساحل نشینان جنوب ابعادی راز آمیز می دهد، تا بدویت فرهنگی ـ اجتماعیِ سرزمینی پرت افتاده از جهان امروز را نمایش دهد. این کتاب، همچون اهل هوا (۱۳۴۵)، دیگر اثر نویسنده، حاصل سفر او به جنوب ایران، برای مطالعه دربارۀ بیماری روانی زار است.

جملاتی از کاربرد کلمه ترس و لرز

دور باش ناز او از بس غیور افتاده است سایه می آید به ترس و لرز از دنبال او!
میردامادی در نوشته‌ای دیگر، دوزخرفات را در کنار آثاری نظیر ترس و لرز نوشته سورن کی‌یرکگور و فیه ما فیه مولوی و نامه‌های عین القضات همدانی به «خاطر حال و هوای باطنی و در عین حال سنجشگرانه» اش تحسین کرده.
دلهاى كوچك با ترس و لرز از خيمه ها بيرون مى ريزند؛ مانند پرندگانى كه از كشتىهاى غرق شده در نقاط دوردست به پرواز درآمده اند.
سورن کی‌یرکگور در کتاب ترس و لرز به ابراهیم و داستان ذبح اسحاق پرداخته‌است. او در این کتاب ضمن مقایسه قربانی‌شدن اسحاق با داستان‌های مشابه، تلاش می‌کند ایمان ابراهیم به خدا را درک کند و «وارد ذهن کسی شود که حتی حاضر بود پسر خودش را هم قربانی کند.» او می‌گوید «ابراهیم ایمان داشت که خدا اسحاق را از او طلب نخواهد کرد اما همچنین حاضر بود در صورتی که خدا اسحاق را طلب کرد، این کار را انجام دهد.» کی‌یرکگور دربارهٔ احساس ابراهیم در لحظه بالا بردن چاقو می‌نویسد که او می‌بایست به‌طور قطع آگاه باشد که درحال قربانی‌کردن اسحاق است و اگر نمی‌دانست در جایگاه پایین‌تری قرار می‌گیرد.
در کمرگاهی شدند آنجا مقیم با هزاران ترس و لرز و خوف و بیم
چگونه پای تو بوسم، که آفتاب ترا به ترس و لرز لب بام می دهد بوسه
خلاصه با اصرار مربی و با ترس و لرز و دلهره رفتم درون دروازه. آن روز برای من یک روز بیاد ماندنی و خاطره‌انگیز است. خودم هم باورم نمی‌شد که چرا با وجود آن‌که برای اولین بار درون دروازه ایستاده بودم اینقدر خوب توپ می‌گرفتم. بازی که تمام شد همه تماشاگرانی که برای دیدن مسابقه آماده بودن تشویقم کردند.
(حتى ياءتى اللّه بامره )، در همان گذشته نزديك گفتيم : اين جمله خود اشاره داردبر اينكه بزودى حكم عفو و گذشت نسخ خواهد شد و حكم ديگرى در حق كفار تشريعميشود و نظير اين جريان در چهار آيه بعد كه مى فرمايد: (اولئك ما كان لهم ان يدخلوهاالا خائفين ) جريان دارد چون مى فرمايد: كفار قريش با ترس و لرز مى توانندداخل مسجدالحرام شوند، و ليكن در آيه : (انما المشركون نجس فلا يقربوا المسجدالحرامبعد عامهم هذا)، (مشركين نجسند و ديگر بعد ازامسال نبايد داخل مسجدالحرام شوند)، آن حكم نسخ شد، و ورود مشركين بمسجدالحرام بكلىممنوع اعلام گرديد، اما كلمه (امر)، انشاءاللّه در تفسير آيه : (ويساءلونك عن الروحقل الروح من امر ربى )، گفتار در معنايش خواهد آمد.

و بنا بر اين ، معناى كلمه (و ملائهم ) روبراه مى شود به اينكه ضمير را به ذريه برگردانيم ، و كلام چنين معنا دهد كه كسى به موسى ايمان نياورد مگر ذريه اى از قوم موسى كه با ترس و لرز از فرعون و از اقوياى بنى اسرائيل ايمان آوردند، و در نتيجه كلام اين معنا را افاده كند كه : ضعفاى از بنى اسرائيل در ايمان آوردن هم از فرعون ترس داشتند و هم از اشراف قوم خود، زيرا چه بساكه اشراف ، آنان را از ايمان آوردن منع مى كردند،حال يا به خاطر اينكه خودشان ايمان نداشتند و يا به خاطر اينكه پيش فرعون تظاهركنند كه ما هوادار توايم ، و به اين وسيله او را دلخوش سازند تا او هم بر اينان تنگ نگيرد و يا حد اقل كمى از شدت آزار و اذيتشان بكاهد.

واقف نه‌ای ز لذت عشق نهان ما یک گل به ترس و لرز ز گلشن نچیده‌ای
حالات ترس و لرز شديدى به او دست داد و گفت نپرس كه گفتنى نيست . چون از گفتنحالاتش ماءيوس شدم ، گفتم پس چيزى را كه در اين عالم فهميدى برايم بگو تا من همبدانم .
پس در حاليكه شبى در دامن هارون به خواب رفته بود، باحالت ترس و لرز و وحشت ازخواب بيدار شد، هارون به او گفت : جانم به فدايت ترا چه شده ؟

خيابانى با اين سخنان هم اولتيماتوم را رد و محكوم كرد و هم ترس و لرز احتمالىنمايندگان ديگر را ريخت ! پس از او بود كه ديگر نمايندگان نيز در رد و محكوم كردن اين اولتيماتوم سخنانى اظهار كردند. بدين گونه ، حركت مردانه و هوشيارانه خيابانى، موجب شد كه مجلس شورا با سرافرازى تمام ، اولتيماتوم روسيه را رد كند. از آن روز نام و آوازه شجاعت و هوشيارى و غيرت خيابانى در تمام هشرهاى ايران بر سر زبان ها افتاد و ملت او را خوب شناختند حتى دشمنان ايران نيز بيش از پيش به عظمت و نفوذ كلام اين روحانى آزاده پى بردند.