الدین
معنی کلمه الدین در دانشنامه عمومی

الدین

معنی کلمه الدین در دانشنامه عمومی

الدین ( به ایتالیایی: Aldein ) یک سکونتگاه مسکونی در ایتالیا است که در التو آدیجه واقع شده است.
الدین ۶۳٫۲ کیلومترمربع مساحت و ۱٬۶۶۴ نفر جمعیت دارد و ۱٬۲۲۵ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده است.

معنی کلمه الدین در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی وَاصِبٌ: دائمی و شدید - واجب و لازم (کلمه وصب در اصل به معنای بیماری مزمن و غیر قابل علاج است وصب وصوبا یعنی دایم شد دایم شدنی ، و وصب الدین یعنی دین ، واجب و لازم شد ، و مفازة واصبة یعنی بیابانی دور ، به حدی که آخر ندارد )
ریشه کلمه:
دین (۱۰۱ بار)
«دِین» در لغت در اصل، به معنای جزا و پاداش است، و به معنای اطاعت و پیروی از فرمان نیز آمده است، و در اصطلاح مذهبی، عبارت از مجموعه قواعد و قوانین و آدابی است که انسان در سایه آنها می تواند به خدا نزدیک شود و به سعادت دو جهان برسد و از نظر اخلاقی و تربیتی در مسیر صحیح گام بردارد.(23)
به کسر اوّل جزا. طاعت. این دو معنی از جمله معنای دین است که در صحاح و قاموس و مجمع و مفردات نقل شده و در مجمع از امام باقر علیه السلام روایت کرده که دین به معنی حساب است «مالِکِ یَوْم الدّین» یعنی صاحب روز حساب و جزا دهمده گفته است راغب می‏گوید: شریعت را به اعتبار طاعت و فرمانبری دین گویند و آن مانند ملّت و طریقه است لیکن انقیاد و طاعت در آن ملحوظ می‏باشد طبرسی در ذیل آیه 19 آل عمران می‏گوید: طاعت و انقیاد را دین گفته‏اند زیرا که طاعت برای جز است (یعنی خداوند به طاعت پاداش خواهد داد) قول طبرسی در وجه تسمیه از قول راغب بهتر است. علی هذا شریعت را از آن جهت دین گفته‏اند که در آن طاعت و پاداش هست. ناگفته نماند این کلمه در قرآن مجید به معنی جزا و شریعت و طاعت آمده است و از آن ملّت نیز تعبیر شده است مثلاً در آیه به شریعت اسلام دین و ملّت هر دو گفته شده است. همچنین است آیه . جاهائی که «دین» به معنی جزا آمده مثل . . . . . در این گونه موارد می‏توان دین را به معنی حساب نیز دانست و آن با جزا متقارب است. و مواردی که دین به معنی قاندن و شریعت است مثل . . و جاهائی که به معنی طاعت و بندگی آمده مثل - عنکبوت:65 - لقمان:32 - دین در اینگونه موارد به معنی اطاعت و بندگی است و آیه اخیر در این معنی کاملاً روشن است و کلمه اعبد قرینه آن می‏باشد. * منظور از آیه چنان که گفته‏اند فقط دین اسلام نیست بلکه تمام ادیانی است که بوسیله پیامبران عرضه شده یعنی یعنی همه ادیان یکی است و یک سخن گفته‏اند و آن تسلیم شدن به حق و خداست و اختلاف مختصری که ادیان داشته‏اند در اثر اختلاف زمان و اختلاف رشد و استعداد بشر است و گرنه همه تسلیم به حق را گفته‏اند. فرق میان دین و شریعت در «شرع» دیده شود. * یعنی یوسف نمی‏توانست در قانون پادشاه مصر برادر خویش را بگیرد و پیش خود نگاه دارد.

جملاتی از کاربرد کلمه الدین

یکی از مشخصه‌های نقاشی مکتب تبریز دوران صفوی وجود علامت یا شکلی شبیه میله کوچک قرمزی است که بر روی عمامه‌ها نقش شده‌است. این علامت و عمامه‌های دوازده ترکی از نشانه‌های شیعیاندوازده امامی طرفدار شیخ صفی الدین اردبیلی بود که در ابتدای دوران صفوی متدوال گردید ولی بعد از وفات شاه طهماسب دیگر در تصاویر دیده نشد.
مطربا بهر خدا تو غیر شمس الدین مگو بر تن و جان وصف او بنواز تن تن تن تنن
ای لقب گشته فلان الدین والدنیا ترا ننگ دنیایی و از نام تو دارد عار دین
بخاک پای رکن الدین اگر چه مرا پیوسته او بی برگ دارد
شاعرانی چون میرزا محمود خان آغاز، میرزا مصطفی خان انجام، ناصر الدین خان سالار، سکینه آغازی ارسنجانی و دکتر مهدی حمیدی شیرازی از شاعران کهن ارسنجان هستند.
شرف الدین محمد حسنی فخرآل رسول و تاج تبار
ای عاجز خویش رو به تبریز در شمس الدین گریز باری
شهرت این تیره بخاطر وجود اسطوره های نامی مثل میرچاکر و میرگوهرام هستش و لاشار و رند فرزندان میرجلال خان و همچنین سردارانی مثل سردار علی و میر حالع بن سیف الدین که جد اکثریت بلوچهای منطقه به اینان باز می گردد.
کلیم طور مکارم اجل بهاء الدین که مدح اوست مسیحای جان بیمارم
به مناسبت درگذشت فيلسوف پر آوازه ايران استاد "سید جلال الدین آشتیانی" روز چهارشنبه از سوي سيد محمد خاتمی رييس جمهوري اسلامي ايران پيام تسليتي صادر شد.
گفت پس آهسته چشمان بر زمین منکه سهم الدین نبودم پیش ازین
یکی از قدیمی‌ترین محله‌های تبریز است. این محله از باغ‌شهرهای غرب تبریز بوده است. بنای محله خطیب به خطیب تبریزی معروف به صدرالدین برادر تاج الدین تبریزی منسوب است.
شهر گریت همچنین دارای دژ مستحکمی بود که مشرف بر شهر و راه‌های اطراف بوده و امروزه نیز آثار آن بر روی کوهی به نام (سر تنگ) به چشم می‌خورد. همانگونه که در منابع تاریخ سیاسی اتابکان گفته شد عزالدین گرشاسفو همسرش ملکه خاتون برای خلاصی از دست حسام الدین خلیل به این دژ پناه بردند.
تویله [آوا: تَوِلِ] شهر کوچکی در عراق است که در استان حلبچه واقع شده‌است. شهر تویله از قدیم مرکز علم و عرفان بوده و اکثر طلاب در سراسر کردستان برای کسب تحصیل و سیر و سلوک به این شهر می آمدند. آرامگاه قطب العارفین شیخ عثمان سراج الدین و پسرش شیخ بهاء الدین در این شهر قرار دارد.
داوود ورزیده، ۱ بهمن سال ۱۳۴۸ در تهران متولد شد. وی فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی رشتهٔ فیزیک از دانشگاه تهران است. او فراگیری ساز «نی» را از سال ۱۳۶۸ با شرکت در کلاس‌های شبانهٔ هنرستان موسیقی، نزد «حسن ناهید» آغاز کرد و دوره‌های مقدماتی، عالی و ردیف موسیقی ایرانی را از او آموخت. وی با آهنگسازان و خوانندگان سرشناسی همچون: فرامرز پایور، اسماعیل تهرانی، شهرام ناظری، احمد ابراهیمی، علی رستمیان، علیرضا افتخاری، حسام الدین سراج، علیرضا قربانی، سالار عقیلی و … همکاری داشته‌است.

علامه سید جلال الدین آشتیانی در جای دیگری این گونه نقل می‌کنند

کجاست پادشه پیلتن صلاح الدین که تاخت بر سپه شیردل چو ضبغم نر
این جایزه دو شنبه شب در شهر زوریخ سوئیس به کرام الدین کرام، رئیس فدراسیون فوتبال افغانستان اهداء گردید. این نخستین بار در تاریخ فوتبال افغانستان است که به این جایزه دست می‌یابد.
گر روی این ره نظام الدین شوی یا شوی حلاج و هم حق بین شوی
ساقیا جامی دگر پر کن بده یاد شمس الدین مظفر کن بده