معنی کلمه الجامع در دانشنامه اسلامی
این کلمه که از مشتقات ریشه "ج م ع" به معنای گردهم آوردن است،
واژه الجامع در قرآن
به عنوان نام خدا در قرآن به کار نرفته اما به صورت اسم فاعل برای خدا در دو آیه آمده است. در این دو آیه و در بسیاری از آیات دیگری که مشتقات جم ع در آن ها به کار رفته است، به گردهم آوردن مردم در روز قیامت اشاره شده، چنانکه این روز، به همین سبب، یوم الجمع نامیده شده است.
واژه الجامع در روایات و دعا
الجامع به عنوان نام خدا، علاوه بر احادیثی که نامهای خدا در آن ها اِحصا شده، در بند نهمِ دعای جوشن کبیر نیز آمده است.
اقوال علما در باره معنای الجامع
...
[ویکی نور] الجامع «جامع شمل اعلام المهاجرین المنتسبین الی الیمن و قبائلهم». الجامع، «جامع شمل أعلام المهاجرین المنتسبین إلی الیمن و قبائلهم»، اثر محمد عبدالقادر بامطرف، حاوی ترجمه افراد سرشناس منتسب به یمن میباشد که به زبان عربی و در سال 1397ق/1977م، نوشته شده است.
نویسنده، انگیزه خویش را از اختصاص دادن این کتاب به ترجمه سرشناسان عرب منتسب به یمن، این دانسته که چنین تخصیصی، باعث مساعدت فراوانی بر آسان شدن و نزدیک گردیدن شناخت و رجوع به تنها منبع و مصدر ترجمههای مزبور برای پژوهشگران متخصص و دسترسی آسان برای دانشجو و معلم و نویسنده و... میشود .
کتاب با مقدمه نویسنده آغاز و اسامی اعلام در چهار جلد، بهترتیب حروف الفبا، دربردارنده شرح حال اعلام یمن، از ابتدای اسلام تا زمان مؤلف بوده و آخرین فرد مذکور، حسین بن علی کثیری، متوفی 1396ق/1976م، میباشد.
در مقدمه، ضمن توضیح موضوع کتاب و انگیزه نگارش آن، به برخی ویژگیهای آن اشاره شده است.
اسامی اعلام، بهترتیب حروف الفبا ذکر گردیده، ولذا از حرف «الف» تا «ح» در جلد اول، از «خ» تا «عین» در جلد دوم، ادامه حرف «عین» تا «میم» در جلد سوم و ادامه حرف «میم» تا «ی» در جلد آخر جای گرفته است.
نویسنده در نگارش تراجم کتاب، به منابع و مراجع زیادی مراجعه نموده و مطالب پراکنده را از میان آنها، جمعآوری کرده است و به همین دلیل، نام کتاب را «الجامع» گذاشته است.