اجنادین. [ اَ دَ / اَ ] ( اِخ ) موضعی است به شام از نواحی فلسطین. در کتاب ابوحذیفة اسحاق بن بشر بخط ابوعامر العبدری آمده است که اجنادین از رملة از کوره بیت جبرین است که در آن مسلمین را با رومیان وقعه ای است. ( معجم البلدان ). و این جنگ در خلافت عمر روی داد. مؤلف مجمل التواریخ و القصص در ص 273 آرد: چون سال پانزدهم [ هجرت ] بود ابوعبیده حمص بگشاد و قِنسرین و قِیساریّه و اجنادین جمله در این تاریخ بر مسلمانان گشاده گشت ، و پنج یک غنیمتها بجانب مدینه فرستاد. و رجوع به حبط ج 1 صص 158 - 161 شود. اجنادین. [ اَدَ / اَ ] ( اِخ ) ( وقعه ٔ... ) رجوع به اجنادین شود.
معنی کلمه اجنادین در دانشنامه آزاد فارسی
اَجْنادین نام ناحیه ای باستانی در فلسطین قدیم، در شرق رَملَه (شهری نزدیک تل آویو) و ظاهراً بین این شهر و بیت جبرین (بیت جبریل). در ۱۳ق/۶۳۴م در این محل بین لشکریان امپراتوری روم شرقی و سپاه مسلمانان (گویا به فرماندهی خالدبن ولید) نبردی سخت روی داد که به شکست رومیان و عقب نشینی آنان به دمشق انجامید. روایت دیگر حاکی از تصرف اجنادین به دست عمرو بن عاص در آغاز خلافت عمر بن خطاب است.
جملاتی از کاربرد کلمه اجنادین
نخستین وقایعنگاری محلی قابل استناد گزارش از درگیری نظامی مستقیم بین مسلمانان و رومیان در ماه فوریه سال ۶۳۴ میلادی در مکانی به نام داثِن در ۲۰ کیلومتری شرق غزه میکند. جزئیات چندانی از نبرد داثن نقل نشدهاست اما گفته میشود پس از «گریز» رومیها، ۴۰۰۰ هزار غیرنظامی توسط اعراب قتلعام شدهاند. منابع اسلامی مدعی به قتل رسیدن سردار رومی در این نبرد هستند. با ادامه دستاندازی اعراب به سرحدات بیزانس و نزدیک شدن آنها به سکونتگاههای بزرگ، فرماندار رومی فلسطین خود را مکلف به مداخله دید. نیرویی گرد آورد و از قیصزیه به سمت بیت جبرین در جنوب رفت. سپاه بیزانس در راه در کمین مسلمانان افتاد و متحمل شکست سختی در نبرد اجنادین در ماه ژوئیه سال ۶۳۴ میلادی شد.
متعاقباً خالد علیه قبایل عمدتاً عرب مسیحی و پادگانهای ایران ساسانی دره فرات در عراق حرکت کرد. او توسط ابوبکر به فرماندهی ارتش مسلمانان در سوریه منصوب شد. او افراد خود را در یک راهپیمایی غیرمتعارف در طول مسیر طولانی و بی آب از بیابان شام رهبری کرد که شهرت او را به عنوان یک استراتژیست نظامی افزایش داد. در نتیجه پیروزیهای قاطع به رهبری خالد علیه بیزانس در اجنادین (۶۳۴م. /۱۳ه.ق)، فحل (۶۳۴م. یا۶۳۵م. /۱۳ه.ق یا۱۴ه.ق)، دمشق (۶۳۴م. –۶۳۵م. /۱۳ه. ق–۱۴ه.ق)، و یرموک (۶۳۶م. /۱۵ه.ق)، ارتش راشدین بیشتر شام را فتح کرد.
پس از فوت ابوبکر و شروع خلافت عمر بن خطاب، خالد توسط عمر از فرماندهی لشکر مسلمانان در ایران برکنار شد. پس از آن، او به فرماندهی سپاه اسلام در جنگ علیه امپراتوری بیزانس گماشته شد. خالد در فتح شام، نبرد اجنادین، نبرد فحل، محاصره دمشق، نبرد یرموک و چندین نبرد دیگر نقش فرماندهی را برعهده داشته و در تمامی این نبردها پیروز جنگ بود. این درگیریهای پی در پی بهطور جمعی باعث عقبنشینی نیروهای بیزانسی از شام تحت فرمان هراکلیوس شد. خالد در مدینه یا حمص در سال ۶۴۲ درگذشت. مقبرهای منسوب به او در مسجد خالد بن ولید در شهر حمص در سوریه قرار دارد.