ابن بطریق

معنی کلمه ابن بطریق در لغت نامه دهخدا

ابن بطریق. [ اِ ن ُ ب ِ ] ( اِخ ) ابوالحسن یا ابوالحسین بن حسن بن حسین بن علی بن محمدبن یحیی بطریق الحلی. محدث و عالم شیعی بمائه ششم هجری. او راست : کتاب خصایص در مناقب امیرالمؤمنین علی علیه السلام و به طبع رسیده. کتاب العمدة فی عیون صحاح الأخیار فی مناقب الامام علی بن ابی طالب. کتاب اتفاق صحاح الاثر فی امامة الائمة الاثنَی ْعشر. کتاب الرد علی اهل النظر فی تصفح ادلة القضاءو القدر. کتاب نهج العلوم الی نفی المعدوم معروف بسؤال اهل حلب. کتاب تصفح الصحیحین فی تحلیل المتعتین.
ابن بطریق. [ اِ ن ُ ب ِ ] ( اِخ ) اوطوقیوس یا افتیخوس سعیدبن بطریق فسطاطی مسیحی ( 263-328 هَ.ق. ). از اطبای مشهور زمان خویش و بطریق اسکندریه. او راست کتبی چند در طب و نیز تاریخی به نام نظم الجوهر در تاریخ سلاطین و خلفا و نصرانیت و بطارقه و اعیاد نصاری ، یحیی بن بطریق یکی از خویشاوندان او را بر این کتاب ذیلی است. ابن بطریق را برادری بوده موسوم بعیسی و او به مصر طبیب بوده است.

معنی کلمه ابن بطریق در فرهنگ فارسی

از اطبای مشهور زمان خویش و بطریق اسکندریه

جملاتی از کاربرد کلمه ابن بطریق

ارسطو در کتاب «تاریخ جانوران‌» مطالبی نیز درباره باز دارد. ابن بطریق این اثر را با عنوان الحیوان به عربی درآورده که نسخه‌هایی از آن نیز بر جا مانده است‌. ابن بطریق در مقدمهٔ این اثر از تألیف کتابی درباره مرغان شکاری و فن بازداری برای اسکندر مقدونی سخن گفته‌است؛ اسکندر مقدونی از دانشمندان دربار خود خواسته بود که سرشت باز و بیماریهای آن و نشانه‌های آن بیماری‌ها و شیوهٔ درمان آنها را برای او شرح دهند و این کتاب حاصل آن گفت و گوها بوده‌است.
کتابی نوشته یحی ابن بطریق در قرن نهم میلادی كه به اندرزهای ارسطو به اسکندر مقدونی معروف بود و ترجمه آن در اروپا از قرن ۱۳ تا ۱۶ میلادی جزو پرخواننده ترین کتابها بود. موضوع کتاب اندرزهایی در زمینه کشورداری ، اخلاق ، علم النفس (روانشناسی) ، طالع بینی ، کیمیاگری ، جادو و پزشکی است.