قراگوزلو

معنی کلمه قراگوزلو در لغت نامه دهخدا

قراگوزلو. [ ق َ گُزْ ] ( اِخ ) نام طایفه و ایلی است که در اطراف همدان و بین فراهان و قزوین ساکن اند. ( از تاریخ زندیه غفاری ).
قراگوزلو. [ ق َ گُزْ ] ( اِخ ) ایلی است از ایلات متفرقه فارس. ( جغرافیای سیاسی کیهان ص 90 ).
قراگوزلو. [ ق َ گُزْ ] ( اِخ ) شمس آباد قرق. رجوع به شمس آباد شود. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ).

معنی کلمه قراگوزلو در فرهنگ فارسی

( میرزا ) یحیی( خان ) ملقب به اعتماد الدوله از رجال اوایل دوره پهلوی . وی بین سالهای ۱۳٠۹ - ۱۲ وزیر معارف بوده و در سال ۱۳۱۶ فوت کرده است .
شمس آباد قرق

معنی کلمه قراگوزلو در دانشنامه آزاد فارسی

قَراگوزلو
طایفۀ ترک ایران، از طوایف بزرگ شاملو، ساکن ولایت همدان، مرکب از ده ها تیرۀ کوچک و بزرگ. مشهورترین آن ها عبارت اند از ازبکلو، حاجیلو، خدابنده لو، و عاشقلو. تمام قراگوزلوها یک جانشین اند. نام این مردم نخستین بار ضمن حوادث سال اول سلطنت شاه عباس دوم (۱۰۵۲ق) به میان آمده است. دورمیش خان قراگوزلو، ایشیک آقاسی دربار و حامل فرمان اعدام رستم خان سپهسالار برای قرچقای خان، حاکم مشهد، بود. سرافرازبیگ خدابنده لوی قراگوزلو، از فرماندهان سپاه نادر، پس از انتشار خبر قتل او، حکومت همدان را دراختیار گرفت و پس از هفت ماه از سوی خوانین قراگوزلو برافتاد و به قتل رسید. رضاعلی خان و نصرالله خان قراگوزلو در جنگ های صادق خان زند با مخالفان او شرکت داشتند. نصرالله خان و بسیاری دیگر از قراگوزلوها پس از مدتی به آقا محمدخان پیوستند. خوانین قراگوزلو در دورۀ قاجار به مناصب بزرگ اداری و نظامی دست یافتند. بعضی از آنان به ویژه در نیمۀ دوم عصر قاجار، از ملاکان بزرگ ایران بودند. مشهورترین آنان، ابوالقاسم خان ناصرالملک است. او از ۱۳۲۷ تا ۱۳۳۳ق نایب السلطنۀ احمدشاه قاجار بود.

جملاتی از کاربرد کلمه قراگوزلو

حسنعلی خان قراگوزلو پسر امیرتومان حسینعلی خان (ضیاءالملک دوم) پسر سرتیپ حسین‌قلی خان (ضیاءالملک اول) پسر حاج امان‌الله خان بهاءالملک بود که مالکان بیشتر روستاهای همدان و خوانین طایفه قراگزلو بودند. پدرش او را در سال ۱۲۸۴ خورشیدی برای تحصیل (احتمالا در رشته کشاورزی) به سویس فرستاد.
مشهورترین اثر متز کتاب تاریخ تمدن اسلام در قرن ۴ هجری است که به چند زبان از جمله فارسی هم ترجمه شده‌است. این کتاب توسط علیرضا ذکاوتی قراگوزلو از عربی به فارسی ترجمه شده‌است. همچنین این کتاب توسط دکتر ابوریده از انگلیسی یه غربی ترجمه شده‌است.
حسین خان پسر سرتیپ علی‌خان نصرت‌الملک قراگوزلو سرابندی و زبیده خانم دختر عارف و شاعر فتحعلی‌شاه قاجار بود. حسین‌خان در ذی‌القعده سال ۱۲۹۸ قمری نشان و حمایل امیرتومانی گرفت. در سال ۱۳۰۱ قمری از جانب مسعود میرزا ظل‌السلطان پسر ناصرالدین‌شاه قاجار که حکومت نیمی از ایران را داشت، نایب‌الحکومه کرمانشاه شد. در سال ۱۳۰۵ قمری ناصرالدین‌شاه یک شبه ظل‌السلطان را از تمام مناصبش، جز حکومت اصفهان، خلع کرد. پس از آن حسام‌الملک از طرف شاه مستقلاً حاکم کرمانشاه شد و حکومت کردستان نیز به او تعلق گرفت. او در صفر ۱۳۰۷ قمری در حالی که همچنان حاکم کرمانشاه بود، در آن شهر درگذشت.
با صدور قرار بازداشت دانشجوها، سها مرتضایی، کامیار ذوقی، سعید احمدزاده، ابوالفضل نژادفتح، محمد بابایی از دانشگاه تهران بازداشت شدند، ملیکا قراگوزلو و علی نانوایی از دانشگاه علامه طباطبائی و یاشار دارالشفا هم از دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی بازداشت شدند.
حسینقلی خان امیرنظام قراگوزلو (درگذشته ۱۳۳۱ خورشیدی در فرانسه) که لقب ساعدالسلطنه نیز داشت و نام خانوادگی امیری قراگوزلو برگزید، از خوانین همدان و نظامیان و درباریان دوران قاجار و پهلوی بود.
کلیات طرح تأسیس دانشگاه تهران را از سال ۱۳۰۷ محمود حسابی به وزیر معارف وقت اعتمادالدوله قراگوزلو پیشنهاد داد. اما این طرح تا رسیدن علی اصغر حکمت به سمت وزارت معارف دنبال نشد. دربارهٔ این پیشنهاد، علی اصغر حکمت کفیل (سرپرست) وقت وزارت معارف و مسئول اجرای طرح تأسیس دانشگاه تهران و نخستین رئیس این دانشگاه، در کتاب خاطراتش چنین نوشته‌است:
در ژوئیه ۱۸۶۱ شورش شدید در رشت شکل گرفت که بیش از ۴۰۰ کشته برجای گذاشت. شورش از جنگ سالیانه حیدری نعمتی در جریان عزاداری شهادت امام حسین آغاز شد. خانه‌های بسیاری آتش گرفت و زنانی مورد تعدی قرار گرفتند. در اوت، محمودخان قراگوزلو ناصرالملک به حکومت منصوب شد.
سال بعد که احمد قوام نخست‌وزیر شد، عامری را در اول شهریور به عنوان وزیر کشور به مجلس معرفی کرد. پس از حادثه هفدهم آذر که شماری از وزیران کابینه قوام، از جمله بهاءالملک قراگوزلو وزیر دادگستری‌اش استعفا دادند، وزارت دادگستری را به عامری سپرد که تصدی او بر این وزارت‌خانه به دوازده روز نکشید و همراه با بیشتر اعضای کابینهٔ قوام‌السلطنه استعفا داد.
پس از بازگشت، ابتدا به رسیدگی به املاک و فوج همدان پرداخت که هر دو همچون لقب ضیاءالملک از پدر به او رسید. سپس حسب‌الامر دایی و پدرزنش ابوالقاسم خان ناصرالملک قراگوزلو که نایب‌السلطنه احمد شاه قاجار بود، به مدت یک سال و نیم متصدی گارد نیابت سلطنت شد.