منتهی الامال

معنی کلمه منتهی الامال در فرهنگ فارسی

کتابی است در تاریخ حضرت محمد ( ص ) پیغمبر اسلام و خاندان او در دو جلد در سال ۱۳۵٠ ه.ق . تالیف حاج شیخ عباس قمی .

معنی کلمه منتهی الامال در دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] منتهی الآمال. حاج شیخ عباس قمی (م 1359 ه‍ـ.ق)
این کتاب به زبان فارسی و درباره تاریخ چهارده معصوم علیهم السلام از مشهورترین کتاب ها می باشد که مورد استفاده عموم بوده و در بین مردم و علماء از جایگاه والائی برخوردار است. مؤلف در این کتاب به هر معصوم فصلی را اختصاص داده و به تفصیل بحث می کند.
در زندگی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به ذکر معجزات، ایام جوانی، اوصاف و فضائل و وقایع بعد از پیامبری و هجرت آن حضرت به ترتیب سال هجری به حوادث هر سال اشاره می کند. ذکر دقیق اولاد احوال، نحوه شهادت و زندگانی ائمه علیهم السلام و حوادث دوران هر امام علیه السلام، از امتیازات این کتاب می باشد.
کتاب یاد شده دو جلد بوده و در جلد اول از پیامبر شروع و تا زندگی امام حسین علیه السلام بحث می کند. در دوره امام حسین علیه السلام واقعه عاشورا را به طور دقیق با ذکر شهدای کربلا بحث می نماید و در جلد دوم به ذکر احوال سایر معصومان می پردازد.
این کتاب به جهت شهرتی که در بین مردم دارد، چاپهای متعدد دارد. یکی از چاپها در سال 1412 ه‍ـ.ق، در دو جلد به زبان فارسی از انتشارات هجرت منتشر شده است. همچنین این کتاب به زبان عربی و اردو نیز ترجمه شده و به وسیله ناصر باقری بیدهندی تحقیق و توسط انتشارات دلیل ما به چاپ رسیده است.
نیز به وسیله آقای رضا استادی تلخیص و در چند جلد رقعی به چاپ رسیده است. به وسیله آقای امیر مراد حاصل نیز بازنویسی، ساده نویسی و نقاشی شده است.
[ویکی نور] منتهی الآمال. منتهی الآمال فی ذکر تواریخ النبی و الآل یکی از آثار مرحوم شیخ عباس قمی است که در زمان خود از کتب ارزشمند درباره زندگی چهارده معصوم علیهم السلام بوده و همچنان ارزش خود را حفظ کرده است؛ زیرا مؤلف به تفصیل از زندگی آن بزرگواران سخن گفته و مطالب خود را بر اساس منابع معتبر و فراوان تدوین نموده است.
منتهی الآمال از چهارده باب تشکیل شده که هر یک به زندگی یکی از معصومین پرداخته است. هر باب هم فصل هایی دارد که به ترتیب از احوال شخصی، مختصری از مناقب و فضائل، حوادث خاص مربوط به هر امام، فرزندان و خانواده، روات و اصحاب می پردازد. چنانکه انتظار می رود زندگی پیامبر، امیرمؤمنان و بخصوص امام حسین علیهم السلام بخش بیشتری از این کتاب را به خود اختصاص داده است.
محدث قمی، در بیان مطالب غالباً منابع خود را نام برده و در چاپ اخیر که به همت آقای باقری بیدهندی تصحیح شده، این منابع با ذکر جلد و صفحه، استخراج و در پاورقی ارائه شده است. سعی وی بر آن است که روایت های مختلف در باره یک واقعه را ذکر کند. از جمله مآخذ این کتاب می توان به کتب شیخ مفید بخصوص الارشاد، کتب شیخ صدوق مانند عیون الاخبار و امالی، کتب شیخ طوسی و کتاب کافی، اعلام الوری، اثبات الوصیة، کتب ابن طاووس، الخرائج و الجرائح، مناقب ابن شهر آشوب، تذکرة الخواص، کتب تاریخ عمومی مانند تاریخ طبری و یعقوبی و مروج الذهب، کتب تاریخ محلی و رجال مانند تاریخ قم و تاریخ بغداد و دمشق و رجال نجاشی اشاره کرد.
مؤلف همچنین در لابلای مطالب با عبارت «مؤلف می گوید» به توضیحات یا اظهار نظرهایی درباره اخبار و گزارش های نقل شده هم پرداخته و بر ارزش کتاب افزوده است. با آنکه بیان مؤلف، فارسی و البته به سبک دوران مؤلف است، عبارات عربی مانند سخنان معصومین و متن دعاها و اشعار نیز فراوان نقل شده و غالباً ترجمه شده است.
منتهی الآمال فی تواریخ النبی و الآل
[ویکی فقه] منتهی الآمال (ابهام زدایی). منتهی الآمال ممکن است عنوان برای کتاب های ذیل باشد: • منتهی الآمال فی تاریخ النبی و الآل، اثر شیخ عباس قمی (م ۱۳۵۹ ه . .ق)، درباره زندگانی معصومین (علیهم السلام)• منتهی الآمال فی تتمیم زبدةالمقال، تألیف علیاری تبریزی، ملاعلی (۱۲۳۶ - ۱۳۲۷ ق)، تکمیل کتاب زبدةالمقال آیت الله بروجردی
...

جملاتی از کاربرد کلمه منتهی الامال

محدث شیخ عباس قمی در کتاب منتهی الامال به تفصیل واقعه ازدواج او با حسین بن علی را نوشته و در آنجا متذکر شده‌است که وی پس از به دنیا آمدن سجاد درگذشت و در بقیع دفن شد. از آن پس نگهداری سجاد به یک کنیز سپرده شد که تا آخر عمر سجاد وی را مادر خطاب می‌کرد.