پل شادروان
معنی کلمه پل شادروان در فرهنگ فارسی
معنی کلمه پل شادروان در دانشنامه آزاد فارسی
در شمال غربی شوشتر و غرب بند میزان بر دهانۀ رود شطیط (نام کارون در این محل) از دورۀ ساسانی. به پل شاپوری، پلِ بند شوشتر و سد شوشتر و بند شاهزاده نیز معروف است. در منابع نوشته شده که این پل را اسیران رومی پس از پیروزی شاپور اول بر والرین، امپراتور روم، ساخته اند. در دورۀ صفویان با ۴۴ چشمه، که احتمالاً بر چشمه های اصلی قرار گرفته بودند، بازسازی شد و تا پایان دورۀ قاجار و در ۱۳۰۳ش مورد استفاده بود. در آن سال بخش بزرگی از آن در سیل از بین رفت. ۴۷۰ متر طول و حدود یازده متر ارتفاع داشته است. امروز بقایای سد، تأسیسات آبگیری، چند دهانه و یک اتاقک سنگی که احتمالا ً برای مراقبت از سد یا نظارت بر آب بوده است، وجود دارد.
جملاتی از کاربرد کلمه پل شادروان
فردوسی در شاهنامه ساخت این پل را به دوره شاپور یکم ساسانی، توسط معمار رومی برانوش که اسیر جنگی بود، نسب میدهد، که در مقابل به برانوش وعده آزادی پس از ساخت پل را میدهد. فردوسی در شاهنامه ساخت پل شادروان را چنین آوردهاست.
از شهر شوشتر چندین بار در شاهنامه فردوسی یاد شدهاست. زمانی که شاپور اول به برانوش دستور ساخت پل شادروان را بر رودخانه کارون میدهد.
برانوش بنابر شاهنامه فردوسی مهندس، سپهدار جنگی سپاه قیصر و آلتونیه که در زمان شاپور اول پسر اردشیر بابکان فرمانده جنگی سپاه قیصر بود. در جنگ پس از اسارت بوسیله سپاه ایران شاپور اول، در ازای ساخت پل شادروان در شوشتر وعده آزادی به او داد.
پل شادُروان شوشتر یا بند قیصر قدیمیترین پل ایران، و یکی از قدیمیترین پلهای جهان و مربوط به دوران ساسانی است. این پلبند بزرگترین پل بند سنگی جهان، یکی از میراث جهانی یونسکو و یکی از بخشهای ۱۳ گانه سیستم آبی تاریخی شوشتر است. پل شادروان شوشتر دارای ۴۴ دهنه بوده که اکنون برخی دهانههای آن از بین رفتهاست. وصف ساخت پل در شاهنامه فردوسی آمدهاست. فردوسی معمار پل را برانوش سپهدار اسیر شده رومی معرفی میکند، که در ازای ساخت پل به او وعده آزادی داده میشود. و پس از ساخت آزاد میگردد.