نیابت خاص

معنی کلمه نیابت خاص در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نیابت خاص، رهبری جامعه از سوی امام غایب در غیبت صغرا می باشد.
با توجه به ویژگی های دوران غیبت صغرا، یکی از مباحث مهم در این دوران، بحث نیابت خاص است.در دورۀ غیبت صغرا، حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) به واسطۀ چهار نفر نایبان خاص خود با شیعیان در رابطه بود و امور آنان را سروسامان می داد. این امور، افزون بر مسائل مالی، شامل مسائل عقیدتی و فقهی نیز می شد.رابطان میان آن حضرت و شیعیان، چهار نفر از اصحاب باسابقه و مورد اعتماد امامان پیشین بودند که یکی پس از دیگری این وظیفه مهم را بر عهده داشتند. آنان، به نواب خاص آن حضرت معروف اند. این افراد، با وکیلان حضرت در دورترین نقاط شهرهای اسلامی در تماس بوده و نامه ها و خواسته های شیعیان را به محضر مقدس او می رساندند و در پاسخ، توقیعاتی از طرف آن حضرت صادر می شد.
چگونگی نیابت خاص
نیابت خاص، بدان سان بود که امام، شخص معین و مشخصی را نایب خود قرار دهد و به اسم و خصوصیات، او را معرفی کند؛ همان گونه که پیش از آن امام حسن عسکری (علیه السلام) این کار را انجام داده و فرمود:عمری و پسرش (- عثمان بن سعید، نایب اول و محمد بن عثمان، نایب دوم) مورد اعتماد هستند؛ هر چه آنان به تو برسانند، از من می رسانند و آنچه به تو بگویند، از جانب من می گویند. و در جای دیگر فرمود:گواه و شاهد باشید که عثمان بن سعید عمری (- نایب اول) وکیل من و فرزندش محمد بن عثمان (- نایب دوم) وکیل فرزند من، مهدی شماست. امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، نایبان پس از عثمان بن سعید (نایب اول) را به وسیلۀ نایب پیش از او معین و به مردم معرفی می کرد.
ویژگی های نایبان خاص
نیابت و سفارت حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در دوران غیبت صغرا، از مسئولیت های خطیری است که فقط برازندۀ کسانی است که ویژگی ها و ارزش های خاصی داشته باشند. برخی از این ویژگی ها چنین است: - ایمانی استوار و خلل ناپذیر؛- امانت داری به مفهوم واقعی آن؛- تقواپیشگی و پرهیزکاری؛- رازداری و پوشیده داشتن اموری که باید نهان بماند؛- دخالت ندادن رأی و نظر شخصی خویش در امور مخصوص به آن حضرت؛- اجرای دستورهای امام... .
مهم ترین ویژگی
...

جملاتی از کاربرد کلمه نیابت خاص

صوفیان معتقدند که هر صوفی، باید بتواند از عهده اثبات سلسله برآید؛ یعنی سلسله خود را بدون انقطاع به ائمه برساند[نیازمند منبع]، چون مدعی هستند که قطبیت ادامه امامت یا حداقل نیابت خاص است.[نیازمند منبع]
چامید دارم و دانم که نیست دور از کار که جز نیابت خاص خودم نفرماید