فروتقه
معنی کلمه فروتقه در فرهنگ فارسی
معنی کلمه فروتقه در دانشنامه عمومی
علت نامگذاری این روستا به فروتقه به دوران بسیار گذشته برمیگردد که این روستا در کنار یک چشمه قنات احداث ونام اولیه آن فرورفته بوده که با گذشت زمان به فروتقه تغییر نام داده است.
فروتقه در کنار شمال فدافن و در غرب تربقان از جمله آبادی های کهن کاشمر هستند است که در روزگار حمله مغول، با مهاجمان به مبارزه پرداختند. فروتقه در آن زمان در مسیر راه زاوه به بیهق و گناباد به نیشابور قرار داشت و روستایی آباد و دارای قناتی پرآب بود. در گویش کهن آن دوره خراسان بزرگ برای حفر قنات و ایجاد گالری ( سو ) از واژه «تقه» استفاده می شد.
فروتقه را باید از روستاهای کهنسال ترشیز بزرگ و شهرستان کاشمر می باشد. وجود یخدان ۲۰۰ ساله، حمام قدیمی، مزار دو پیر، وجود چهار شیر آب، منازل قدیمی با عمری بیش از یک قرن و رواج هنر قالی بافی و رنگرزی در کنار آداب و رسوم اهالی گواهی بر قدمت دیرینه این روستاست.
فروتقه از نظر فاصله تا شهر به دلیل گسترش شهر فاصله ای ندارد و می توان قسمتی از شهر کاشمر نام برد.
• آب انبار فروتقه
• حمام قدیمی فروتقه
• یخچال فروتقه
• خانه تنسگل؛ خانه ای تاریخی مربوط به دوره پهلوی است که در شهرستان کاشمر، روستای فروتقه واقع شده است. امروزه این خانه به اقامتگاه بومگردی تغییر کاربری داده و در فضایی به مساحت ۷۰۰ متر مربع دارای قدمتی بیش از ۸۰ سال و دارای ۱۲ اتاق جهت اقامت می باشد.
جملاتی از کاربرد کلمه فروتقه
آبانبار فروتقه؛ آبانباری تاریخی مربوط به اواسط دوره قاجار است و در شهرستان کاشمر، روستای فروتقه واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۴ آبان ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۶۳۲۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. در حال حاضر این بنا به موزه مردمشناسی تغییر کاربری دادهاست.