گرگان

معنی کلمه گرگان در لغت نامه دهخدا

گرگان. [ گ ُ ] ( اِ ) دشت و بیابان. ( برهان ).
گرگان. [ گ ُ ] ( اِخ ) پهلوی آن ورکان = هیرکانیا . رک : مارکوارت. شهرستانها ص 12 ح 17: اونوالا 92. ( حاشیه برهان قاطع چ معین ). نام شهری است در دارالملک استرآباد، معرب آن جرجان است. ( برهان ). گرگان به اطلاق عام شامل ایالت استراباد است که از شمال به بحر خزر و از شرق به خراسان و از مغرب به طبرستان میکشد. ( معجم البلدان از حاشیه برهان قاطع چ معین ). شهری است که در دارالملک استراباد بود و گرگین میلاد ساخته و معنی ترکیبی گرگان آن گرگ که آن گرگ به کسر نون مفهوم آن است و معرب آن جرجان است. یکی از فصحا گفته :
ز تیغ شیرشکارت هنوز تاگرگان
بسان پیرهن یوسف است خون آلود.
هدایت گفته :
چو گرگ یوسف در من فتاده این گرگان
گناهم اینکه نه زین خطه ام ز گرگانم.
اکنون گرگان نمانده و استرآباد شهری در حوالی رود گرگان آباد است که گویند محل استران گرگین بوده است. ( آنندراج ). شهری است به دیلمان ، مر او را ناحیتی بزرگ است و سوادی خرم و کشت و برز بسیار و نعمت فراخ و سرحد میان دیلمان و خراسان و مردمانی اند درشت صورت و جنگی و پاک جامه و بامروت و میهمان دار و این شهر بدو نیم است : شهرستان است و بکرآباد و رود هرند کزطوس برود بمیان این هر دو نیمه بگذرد و مستقر پادشاه طبرستان است و از وی جامه ابریشم سیاه خیزد و وقایه و دیبا و قزین. ( حدود العالم چ تهران ص 84 ). شهرستان گرگان یکی از شهرستانهای استان دوم کشور، حدود و مشخصات آن به شرح زیر است : حدود: از طرف شمال به شهرستان گنبد قابوس ، از جنوب خطالرأس سلسله جبال البرز، از خاور دهستان مزدین از بخش میامی و شهرستان بجنورد، از باختر بخش بهشهر و چهاردانگه از شهرستان ساری.
موقعیت طبیعی شهرستان : شهرستان گرگان را میتوان در دو قسمت تشریح نمود. اول قسمت کوهستانی ، دوم قسمت دامنه ودشت :
آ - قسمت کوهستانی ، سلسله جبال البرز در جنوب شهرستان واقع در این قسمت جهت آن تقریباً خاور باختری است و خطالرأس سلسله مذکور حد طبیعی بین این شهرستان و شهرستان شاهرود است. ابتدای کوهستان و نقاط کمتر از هزار متر ارتفاع دارای هوای معتدل و مرطوب و جنگل است. از هزار متر به بالا به تدریج از انبوه جنگل و رطوبت هوا کاسته شده قلل ارتفاعات عاری از جنگل وبهترین مراتع تابستانی گوسفندداران شهرستان محسوب میگردد. مرتفعترین قلل کوههای شهرستان موسوم به شاه کوه در جنوب گرگان به ارتفاع 3767 متر و قلعه شاه در خاور تاش به ارتفاع 3910 و قله کوه ابر واقع در جنوب بخش کتول به ارتفاع 2875 متر و قله واقع در جنوب باختری خوش ییلاق 2802 متر است. رودهای کوتاه و کوهستانی متعددی از قلل سلسله جنوبی سرچشمه گرفته در دشت گرگان برخی به رودخانه گرگان و برخی به رودخانه قره سو منتهی میشوند که بترتیب از خاور عبارتند از:

معنی کلمه گرگان در فرهنگ فارسی

رودیست که از کوه آلاداغ در اطراف بجنورد سرچشمه گرفته بسمت مغرب جریان یافته و از شهر قدیم گرگان و دشت ترکمن صحرا میگذرد . سپس این رود دو شاخه شده یکی در خواجه نفس و دیگری در جنوب آن وارد گرگان میشود . طول آن ۳٠٠ کیلومتر است .

جملاتی از کاربرد کلمه گرگان

پس از مرگ اسکندر، دیودوتوس، حاکم یونانی بلخ راه استقلال در پیش گرفت و پارت و گرگان استقلال یافتند.
جرجان نام قدیم منطقه گنبدکاووس تا آزادشهر بود و نام قدیم گرگان کنونی استرآباد بود و جرجان ربطی به گرگان کنونی ندارد
از آن پس تنانشان همه پاره کرد بدین سان ز گرگان برآورد گرد
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت بخش مرکزی شهرستان گرگان در سال ۱۳۸۵ برابر با ۳۴۵٬۸۱۳ نفر بوده‌است.
چو گرگان که دیوان مازندران خروشان زمین را به دندان کنان
اسدالله معطوفی محقق، نویسنده و پژوهشگر در سال ۱۳۳۵ در محله سبزه مشهد (میدان شور) گرگان به دنیا آمد پدرش رجب معطوفی و مادرش مهرانگیز مرشدی بودند مدتی را به سبب شغل پدر در آق قلا زندگی کرد.
استخوان و پشم آن گرگان عیان بنگرید و پند گیرید ای مهان
شکیبا به سالِ ۱۳۲۸ در محلّهٔ باغشاه گرگان به دنیا آمد. پدرش، میرزا محمود، عکاس بود و در حدود سال‌های ۱۳۲۰ اولین عکاسی الکتریکی را در شهر گرگان تأسیس کرده بود. میرزا محمود دستی هم در نقاشی داشت. به این ترتیب بود که حجت‌الله از کودکی با نقاشی و عکاسی آشنا شد.
گرایند زی دشت آوردگاه کنند اندر آن تند گرگان نگاه
ظاهراً خلبان هواپیما خطوط هوایی آسمان که قرار بود دادمان (وزیر راه وقت) و نمایندگان مجلس استان گلستان را به گرگان ببرد با دریافت گزارش هواشناسی از پرواز انصراف می‌دهد و هواپیمای هیئت تغییر می‌کند و در شرایط بد جوی کردینیتور هواپیمایی فراز قشم اعلام می‌کند آمادگی پرواز به سمت گرگان را دارد.
ز جان‌ گرگین‌ گرگان همی خورد تشویر که آب دیلم بردی و رونق زوبین
از پس آن‌، دوره به ترکان رسید نوبت این گله به گرگان رسید
سفال‌های متعلق به شش دورهٔ تاریخی در این محوطه کشف شده‌است که عبارت‌اند از: دورهٔ ساسانی، اوایل اسلام تا اواخر دورهٔ سامانی، دورهٔ سلجوقی، خوارزمشاهی، ایلخانی، و تیموری تا صفوی. تنوع طرح و نقش و رنگ و لعاب، حاکی از تکامل هنر سفال‌سازی گرگان در این دوره‌ها و نشان‌دهندهٔ مناسباتِ این مرکز با مراکزی مانند ساری، آمل، نیشابور و سمرقند است. زیباترین و بزرگ‌ترین گروه سفالینه‌های کشف شده در جرجان که به اشیای زرین‌فام معروف و با ظروف زرین‌فام کاشان و ری قابل مقایسه‌اند، مشخصاً به قرن ششم و هفتم تعلق دارند.
به رزم اندرون شیده برگشت از اوی سوی شهر گرگان نهادست روی
نوکنده یک باستان شناس میدانی با تجربه ای است که در بسیاری از سایت های تاریخی از جمله خوزستان، دشت مهران در استان ایلام، در ساحل خزر گیلان و استان گلستان است که در پروژه دیوار گرگان به بررسی و کاوش پرداخته است.
یکسوز جفا کاری گرگان جفا کار غلطیده به خون، یوسف گل پیرهنی چند
سال اسد و ماه اسد شیر خدا از بیشه برون آید و گرگان بدرند
حمداللّه مستوفی بنای شهر را به نبیره سلطان ملکشاه نسبت می‌دهد، اما ظاهراً شهر در دورهٔ سلجوقی بازسازی شده‌است. همچنین به نوشتهٔ حمدالله مستوفی (نیمه اول قرن هشتم)، جمعیت شهر گرگان در زمان آل بویه (۳۲۰–۴۵۴) بر اثر وبا و جنگ، نقصان فاحش یافت و در عهد مغول، مردم آن قتل‌عام شدند. به گفتهٔ وی، مردم گرگان اندک و شیعه مذهب بودند. وی دور باروی آن را هفت هزار گام می‌نویسد و از مزار اکابر آنجا از تربت محمد بن جعفر صادق، مشهور به گور سرخ، نام می‌برد. به نوشتهٔ یعقوبی در اواخر قرن سوم، خراج ولایت گرگان به ده میلیون درهم می‌رسید. جرجان به تصرف طغرل، سلطان سلجوقیان، درآمد.
به وقت مرگ با صد داغ حرمان ز گرگان رفت باید سوی کرمان
از جمله مراکز اقامتی شهر گرگان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: