پتنه
معنی کلمه پتنه در فرهنگ فارسی

پتنه

معنی کلمه پتنه در فرهنگ فارسی

شهری در هندوستان بر ساحل گنگ دارای ۱۲٠٠٠٠ سکنه . ذوب فلز قالی بافی تریاک .

معنی کلمه پتنه در دانشنامه عمومی

پَتنه ( به هندی: पटना ) ( به اردو: پٹنہ ) یا پتنا بزرگترین شهر و مرکز ایالت بیهار در کشور هندوستان و یکی از کهن ترین شهرهای جهان است. این شهر امروزه در کرانهٔ جنوبی رود گنگ جای دارد.
طبق گزارش سازمان ملل متحد، در سال ۲۰۱۸، پتنه ۲/۳۵ میلیون نفر جمعیت داشته است، که آن را نوزدهمین شهر بزرگ هند می کند. تراکم شهری آن با ۲۵۰ کیلومتر مربع ( ۹۷ مایل مربع ) و بیش از ۲/۵ میلیون نفر، هجدهمین تراکم بزرگ در هند است.
در گذشته به این شهر «عظیم آباد» می گفتند و نام کهن آن «پَتلیپوترا» و پایتخت دودمان های ناندا، مئوریه، سونگا، گوپتا و پالا بوده است.
معنی کلمه پتنه در دانشنامه عمومی
معنی کلمه پتنه در دانشنامه اسلامی
جملاتی از کاربرد کلمه پتنه

معنی کلمه پتنه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پَتْنه، شهر و ناحیه ای تاریخی و مرکز ایالت بهار (بیهار) در شمال شرقی هند می باشد.
پتنه در هند باستان با نام های سنسکریت پاتلی پوترا۱، کوسوم پورا۲و پوشپاپورا۳ به معنی شهر گل ها خوانده می شده است. این شهر در دورۀ حکمرانی گورکانیان به عظیم آباد نیز شهرت یافت.
موقعیت جغرافیایی
پتنه و توابع آن حدود ۲۰۲‘۳ کم ۲ وسعت دارد و شهر پتنه در °۲۵ و´۳۷ عرض شمالی و °۸۵ و´۱۳طول شرقی، در ارتفاع ۵۳ متری از سطح دریا، در محل تلاقی رود گنگ و رودخانۀ سون۶ واقع شده، و حدود ۱۹ کم در جنوب ساحل رود گنگ امتداد یافته است. میزان دمای آن در تابستان حداکثر °۴۳+ و در زمستان حداقل به °۶+ می رسد.
بنای شهر
روایات افسانه ای بنیاد این شهر را به شاه زاده پوتراکا نسبت می دهند؛ بنابراین روایات او با چوب دستی جادویی خود شهر را پدید آورد و نام همسرش ملکه پاتَلی را برآن نهاد. بر اساس منابع تاریخی، این شهر توسط آجاتاشاتْرو امپراتور سلسلۀ مگدها۸ در سدۀ ۵ق م بنیان نهاده شد و پس از او پسرش اودَیا (اودایین یا اودایی بهادا) این شهر را به پایتختی برگزید. پاتلی پوترا موقعیت خود را به عنوان پایتخت در دورۀ چاندارگوپتا مؤسس سلسلۀ موریا در ۳۲۱ق م نیز حفظ کرد.
گزارش مگاستنس از شهر
...

جملاتی از کاربرد کلمه پتنه

این امپراتوری در اساس از پادشاهی ماگادها در جلگه‌های هند و گنگ (ایالت کنونی }بیهار، شرق اوتار پرادش و بنگال) پدید آمده بود که در شرق شبه قاره هند واقع بود. مرکز این امپراتوری، شهر کهن پاتالی پوترا بود که امروزه شهر پتنه نامیده می‌شود. این امپراتوری در ۳۲۲ سال پیش از میلاد مسیح توسط چاندراگوپتا مائوریا تأسیس شد. وی با سرنگون کردن سلسله ناندا به سرعت قدرت خود را به سوی غرب گسترش داد و با بیرون کردن نیروهای یونانی و ایرانی از خاک هند، دولت مستقل و مقتدر و فراگیری پدیدآورد. در ۳۲۰ پیش از میلاد این امپراتوری سراسر نیمه شمالی هند را در اختیار داشت و ساتراپ‌هایی را که قبلاً در اختیار سربازان اسکندر بود به تصرف درآورد.
بیهار یا بهار (به هندی: बिहार، به اردو: بهار) از ایالت‌های کشور هند است و در شرق این کشور واقع شده‌است. ایالت بهاردومین ایالت بزرگ هند است. مرکز این ایلات شهر پتنه و جمعیت آن ۱۰۵ میلیون نفر است. نام بیهار از واژهٔ سانسکریت ویهارا (विहार) آمده و به معنی «اقامتگاه» است.
یکی از زرتشتیان فارس، به نام آذر کیوان، در زمان سلطنت اکبر وارد شهر پتنه در هند شد. او تحت تأثیر آثار شهاب‌الدین یحیی سهروردی (معروف به شیخ اشراق) بود و در دین زرتشت مکتب جدیدی بنیان نهاد. این هماهنگی و ارتباط میان اسلام و زرتشت در نتیجهٔ اصلاحات مذهبی اکبرشاه انجام شد. آذرکیوانیان به وحدت ادیان و یکی بودن سرچشمهٔ آن‌ها معتقد بودند. در آثار سهروردی شخصیت‌های زرتشتی، مانند فریدون و کیخسرو، با پیامبران قرآن و عهدین منطبق شمرده می‌شدند. آذرکیوانیان چنین می‌پنداشتند که داستان‌های اساطیری و باستانی به وقوع نپیوسته و انعکاسی از رخدادهای دنیایی میانی، که اشراقیان به آن «عالم مثال» می‌گفتند، است.