پاتالی پوترا
معنی کلمه پاتالی پوترا در فرهنگ فارسی
شهری در هندوستان پایتخت سلسله ماگادها و از قرن سوم پیش از میلاد مسیح تا قرن پنجم میلادی کرسی مذهبی پیروان بودا بود و امروز آن را پاتنا گویند و آن شهری بسیار قدیم است
معنی کلمه پاتالی پوترا در دانشنامه عمومی
کاخ آشوکا در پاتالی پوترا که در حوالی شهر پتنا در ایالت بهار و در شمال شرق هند قراردارد، وستون های یاد بود او در سراسر هند کاملاً شبیه به کاخ های هخامنشیان و ستون های تخت جمشید ساخته شده است، این کاخ درپاتالی پوترا ( Pataliputra ) که در حوالی شهر پتنا در ایالت بهار در شرق هند قرار دارد، وضوحاً به تقلید از کاخ هخامنشیان در تخت جمشید ساخته شده بود. کاخ آشوکا در پاتالی پوترا و ستون های یاد بود او در سراسر هند کاملاً به تقلید از کاخ های هخامنشیان و ستون های تخت جمشید ساخته شده است. چنان که مگاستنس، سفیر یونان در دربار آشوکا، گزارش درخشانی دربارهٔ کاخ پاتالی پوترا آشوکا از خود برجای گذاشته است. امروزه فقط پی های ساختمان ها و بقایای یک نرده آن در روی زمین دیده می شود، ولی با بررسی یک سلسله ستون های یادبودی و مقدسی که آشوکا در شمال هند بر پا داشت می توان تصوری از جزئیات معماری آن به دست آورد.
اسمیت متخصص تاریخ قدیم هند معتقد است امپرتوری چاندرا گوپتا پدربزرگ آشوکا یک ساتراپ پارسی بود که سال ها با دستگاه عظیم امپراتوری هخامنشی آشنایی و مراوده داشت و تحت تأثیر این امپراتوری چنین حکومتی را تأسیس نمود؛ بنابراین او از بومیان هند نبود بلکه چاندرا گوپتا یک پارسی و یک ایرانی بود. از نوشته های مگاستنس پی می بریم که آشوکا جانشین چاندرا گوپتا راهی را که جدش گشوده بود، ادامه داد.
معنی کلمه پاتالی پوترا در دانشنامه آزاد فارسی
شهر باستانی شمال هند، تأسیس حدود ۴۹۰پ م به صورت قلعۀ کوچکی (پاتالیگراما) نزدیک رود گنگ در کشور پادشاهی ماگادا جاناپادا. این شهر پایتخت سلسلۀ موریا در زمان چاندرا گوپتا و بعداً، پایتخت امپراتوری گوپتا بود. در دوران سلطنت امپراتور آشوکا در قرن ۳پ م، پاتالیپوترا بزرگ ترین شهر جهان با ۱۵۰ هزار تا ۳۰۰ هزار نفر جمعیت بود. این شهر امروزه با نام پاتنا، همچنان از مراکز مهم منطقه ای هند است. نیز ← پاتنا
جملاتی از کاربرد کلمه پاتالی پوترا
این امپراتوری در اساس از پادشاهی ماگادها در جلگههای هند و گنگ (ایالت کنونی بیهار، شرق اوتار پرادش و بنگال) پدید آمده بود که در شرق شبه قاره هند واقع بود. مرکز این امپراتوری، شهر کهن پاتالی پوترا بود که امروزه شهر پتنه نامیده میشود. این امپراتوری در ۳۲۲ سال پیش از میلاد مسیح توسط چاندراگوپتا مائوریا تأسیس شد. وی با سرنگون کردن سلسله ناندا به سرعت قدرت خود را به سوی غرب گسترش داد و با بیرون کردن نیروهای یونانی و ایرانی از خاک هند، دولت مستقل و مقتدر و فراگیری پدیدآورد. در ۳۲۰ پیش از میلاد این امپراتوری سراسر نیمه شمالی هند را در اختیار داشت و ساتراپهایی را که قبلاً در اختیار سربازان اسکندر بود به تصرف درآورد.
چاندراگوپتا توانست دولتی متمرکز و قدرتمند پدید بیاورد که به قول مگاستنس، مرکزیتش در پاتالی پوترا «در حصاری از دیوارهای چوبین با شصت و چهار دروازه و پانصد و هفتاد برج بود و با قصرهای ایرانی معاصرش در شوش و اکباتانا رقابت میکرد.»
در عصر آشوکا، امپراتوری هند به چهار استان بزرگ تقسیم میشد. پایتخت کشور، شهر باستانی پاتالی پوترا بود. در کتبیههای آشوکا، نام این چهار ایالت چنین آمدهاست: توسالی در شرق، اوجائین در غرب، سووارناگیری در جنوب و تاکسیلا در شمال. مدیر کل این تقسیمات استانی، فردی به نام کومارا (شاهزاده سلطنتی) بود که نماینده شاهنشاه در ایالات بود. کومارا توسط ماهاماتیاس و شورای وزیران یاری میشد.