گاوزن

معنی کلمه گاوزن در لغت نامه دهخدا

گاوزن. [ وْزَ ] ( اِ مرکب ) حجرالبقر است که قزاونه گاوزن خوانند و در زهره گاو میباشد بصمغ درخت مانند است. اگر چه در میان زهره است طعمش تلخ نباشد. آن را با شهدانج و دندان سا به مصروع دهند شفا یابد. ( نزهةالقلوب ).
گاوزن. [ وَ ] ( اِ ) رجوع به گوزن شود.

معنی کلمه گاوزن در فرهنگ فارسی

(اسم ) پستانداریست از راست. سم داران از دست. زوج سمان از گروه نشخوار کنندگان و از تیر. پرشاخان که درازیش ۲ تا ۲/۵ متر و بلندیش تا ۱/۵ متر هم میرسد . معمولا جنس نر حیوان دارای شاخ است . این شاخ هر سال می افتد و سال بعد با یک شاخ. اضافی میروید . گوزنها در تمام نقاط اروپا و آسیا و آمریکا و شمال افریقا وجود دارند و بانواع مختلف تقسیم میشوند گاو گوزن ج . گوزنان گوزنها . یاترکیبات اسمی : شاخ گوزن . ۱ - سروی گوزن ۲ - کمان قوس : چون ز شاخ گوزن حمله برد زهر. شیر آسمان بدرد . ( هنرنام. یمنی . عثمان مختاری ) ۳ - از نقشهای عمد. قالی ایران است که بصورت استیلیز. کامل میباشد . یا گوزن ختایی ( خطایی ) . گوزن ختن . یا گوزن ختن ( ختنی ) . گونه ای گوزن که در چین میزید و فاقد شاخ است ولی جنس نر این حیوان دارای دو دندان نیش فوقانی طویل است و بعلاوه در محل فوق شرمگاهی خود در زیر شکم دارای غده ایست که ماد. بسیار معطر و خوشبویی بنام مشک ترشح میکند گوزن ختایی . یا گوزن شمالی . یا گوزن قطبی . گونه ای گوزن که منحصرا متعلق بنواحی قطب شمال زمین است . درازی این گوزن در حدود ۲ متر و ارتفاعش تا ۱/۲ متر میرسد . ساقهایش تا حدی کوتاه است و حیوان در حرکت سنگین بنظر میاید . سمهایش پهن و ضخیم میباشد . اسکیمو ها که در حوالی قطب میزیند از این حیوان جهت بار کشی و حمل سورتمه های خود استفاده میکنند . از مختصات دیگر گوزن قطبی آنست که شاخ در هر دو جنس ( نر و ماده ) وجود دارد . در ابتدای دوران چهارم زمین شناسی گوزن قطبی در نواحی اروپا و آسیا فراوان بوده و حتی در سراسر جنوب و مرکز اروپا و مرکز آسیا بفراوانی وجود داشته است . از این رو ته نشستهای ابتدای دوران چهارم بنام دور. گوزن موسوم است گوزن شمالی .
( اسم ) ۱ - گاو دارو ۲ - ( صفت ) ترسنده جبان بزدل : گر بود زان می چو زهر. گاو خاطر گاو زهره شیر شکار ... . ( خاقانی )

جملاتی از کاربرد کلمه گاوزن

رود پنجم از روستای آقبلاغ (مرکز دهستان طغامین) و چطاق-گل تپه سرچشمه دارد و از روستای اوچ گنبد و داداش کندی عبور نموده و در روستای خرابهٔ کنگرلو بر رود گاو زن وارد می‌شود. رود ششم از روستاهای کوتانلر در حدود ۳۰ کیلومتری یاسوکند از طرف شهرستان تکاب شروع و از طریق روستای قزل بلاغ و جعفرآباد قسمتی از روستای کچه گنبد به همین رود وارد می‌شود و از طریق روستای خوش مقام-علی‌آباد و از طرف شرق رود قاوشق به هم متصل و از طریق دربند روستای قمچوقا گذر نموده به روستای آلپهوت-روستای ولی بیک-خرابه چهل ارخ-سید حسین و از روستای مرادی در مقابل روستای جیران با رود گاوزن یکی شده و از جلوی روستای هشتاد جفت و مقانلو به رود قزل اوزن وارد می‌شود.