شاخ گوزن
معنی کلمه شاخ گوزن در لغت نامه دهخدا

شاخ گوزن

معنی کلمه شاخ گوزن در لغت نامه دهخدا

شاخ گوزن. [ خ ِ گ َ وَ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) کنایه از ماه نو. هلال. ( برهان قاطع ) ( آنندراج ) :
کرده در آن خرم قضا، جهد گوزنان چند جا
شاخ گوزن اندر هوا اینک نگونسار آمده.افضل الدین خاقانی ( از آنندراج ).

معنی کلمه شاخ گوزن در فرهنگ فارسی

کنایه از ماه نو هلال

معنی کلمه شاخ گوزن در دانشنامه عمومی

خزان شاخ یا شاخ خزان کننده یا شاخ گوزن ( به انگلیسی: Antler ) ، شاخی استخوانی است که هر سال روی سر گوزن ها می روید و خزان می کند و دوباره روی سر آن رشد می کند. این شاخ ها در امتداد جمجمه اعضای خانوادهٔ گوزن وجود دارد. خزان شاخ ها دارای ساختار استخوان، غضروف، بافت همبند، پوست، عصب محیطی و رگ خونی هستند. به استثنای گوزن شمالی و کاریبو، آنها معمولاً در نرها وجود دارند. خزان شاخ ها هر سال پوست اندازی و عملکرد اولیه این ها به عنوان جاذبه جنسی و شاخ برای جنگیدن نرها برای کنترل حرمسرا است.
برخلاف خزان شاخ، شاخ ها در شاخ چنگالی و گاوان از قبیل بز، گوسفند، گاومیش های کوهان دار و گاوها، ساختاری دوبخشی است که معمولاً خزان نمی کنند. درون شاخ استخوان روکش بیرونی ساخته شده از کراتین ( پروتئین ) است ( همان موادی که در ناخن انسان است ) .
معنی کلمه شاخ گوزن در فرهنگ فارسی
معنی کلمه شاخ گوزن در دانشنامه عمومی
معنی کلمه شاخ گوزن در دانشنامه آزاد فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه شاخ گوزن

معنی کلمه شاخ گوزن در دانشنامه آزاد فارسی

شاخ گوزن (antler)
«شاخ» گوزن معمولاً شاخه شاخه است، و به جای بخش شاخی، از استخوان ساخته شده است. شاخ های گوزن، برخلاف شاخ های حقیقی هر سال می ریزند و دوباره رشد می کنند. هردو جنس نر و ماده گوزن های شمالی شاخ دارند، اما در سایر انواع گوزن، فقط نرها دارای شاخ اند. طی رشد جانور، پوست مودار حساسی با نام «مخمل» شاخ را می پوشاند که بعد از بلوغ خشک می شود و می ریزد. تعداد و پیچیدگی شاخه های شاخ هر سال افزایش پیدا می کند.

جملاتی از کاربرد کلمه شاخ گوزن

چو خود شاخ گوزن افتد سرسال فتاده شیر را دندان و چنگال
سپهبد کمان را بمالید دست به شاخ گوزن اندر آورد شصت
صنعت ابزارسازی در تمدن اوریگنیشن بر پایه بهره‌گیری از استخوان جانوران یا شاخ گوزن بوده‌است. چاقوها و تراشه‌های تیز آن‌ها بیشتر سنگ‌های به صورت طبیعی تیز شده بودند تا تراشه‌های سنگی. مردمان این تمدن همچنین بعضی از نخستین غارنگاره‌های شناخته‌شده در تاریخ را به وجود آوردند. نگاره‌های غار شووه در جنوب فرانسه از این نمونه‌ها هستند. آن‌ها همچنین می‌توانستند گردن‌آویز، دست‌بند، مهره‌های عاجین، و تندیس‌های سه‌بعدی بسازند
«حفاظ شاخ گوزنی» با الهام از شاخ گوزن و بوته‌های به هم پیچیده گل‌های رونده طراحی شده‌است. در این نوع از نرده حفاظ‌ها، شاخ‌های گوزن کاملاً منظم و با الگوریتم خاص و تقریباً به صورت قرینه در دو طرف کنار یکدیگر رشد یافته، به‌طوری‌که به‌سختی می‌توان اختلاف چشمگیری میان شاخ‌های گوزن یافت. تا قبل از سال ۹۵ بیش از ۹۹ در صد حفاظ‌های تولیدشده در بازار ایران از نوع حفاظ شاخ گوزنی بود که با به وجود آمدن شرکت‌های مخصوص تولی حفاظ و حفاظ برتر و طراحی‌های بهتر از نظر قیمت و زیبایی و امنیت این جایگاه تا ۷۰ درصد تا امروز کاهش پیدا کرده‌است.
سر و شاخ گوزن بشکستند گردن کرگدن فرو بستند
هم گشایی گره، از شاخ گوزن هم ربایی نگه، از چشم غزال
هر برج و هر حصار که شاخ گوزن داشت پنهان شد از نهیب خدنگ تو در حصار
حفاظ شاخ گوزنی از سری نسل جدید محافظ روی دیوار است که توسط تولیدکنندگان نرده تولید می‌شود. این نرده جدید با الهام گرفتن از شاخ گوزن طراحی شده و دارای شاخک‌های بسیار تیز و برنده از میلگردهای آهنی است. در عین زیبایی و شباهت به شاخ گوزن از نظر امنیتی یک حفاظ امن برای محافظت از جان و مال انسان می‌باشد. شاخک‌های بسیار زیاد و در هم پیچیده و در عین حال منظم آن زیبایی خاصی به دیوارهای ساختمان می‌دهد.
درخت هنر همچو شاخ گوزن فرمانده بی برگ و نشو و نما
بس پلنگان گوزن افکن که چون شاخ گوزن پشت خم در خدمت آن شیر مردان دیده‌اند
چون شاخ گوزن است قد خم شده امّا از بیشهٔ اندیشه، دمد نعرهٔ شیرم
صبح چو پشت پلنگ کرد هوا را دو رنگ ماه چو شاخ گوزن روی نمود از حجاب
به قصد مردمک چشم شیر شاخ گوزن به دور عدل تو از سینه کمان برخاست
سفرنامه کمپفر پس از گذشت هفده سال از مراجعت کمپفر به میهنش در ۱۷۱۲ در شهر لمگو در نهصد صفحه به چاپ رسید. این کتاب شامل پنج جلد است. جلد اول و چهارم آن به تمامی و بخش‌های زیادی از جلد دوم و سوم این کتاب مختص به ایران است. کمپفر در جلد دوم این کتاب مطالب جالبی دربارهٔ نواحی مازندران و باکو آورده‌است که در آن زمان برای مردم دنیا کاملاً تازگی داشت. در این جلد راجع به تخت جمشید، شاهان هخامنشی و آرامگاه سعدی، حافظ و منار شاخ گوزن اصفهان مطالبی نوشته شده‌است. او در کتاب سوم تلاش کرده‌است در مورد عقاید مردم ایران و تجربیات آن‌ها در علم پزشکی اطلاعاتی به خواننده بدهد.