وحدت اسلامی

معنی کلمه وحدت اسلامی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] وحدت اسلامی به معنای اتحاد و هم بستگی پیروان مذاهب مختلف اسلامی است. در این مقاله به بررسی برخی اختلافات بین شیعه و اهل سنت و نیز برخی اختلافات بین شیعه و وهابیت می پردازیم. با توجه به دشمنی دشمنان اسلام، این سوال پیش می آید که آیا طرح این اختلافات به نفع دشمان اسلام و به ضرر وحدت اسلامی نیست؟ در این تحقیق مشخص می شود این طرح اختلافات با جریان وحدت میان مسلمانان منافاتی ندارد.
شاید به ذهن بعضی خطور کند که طرح مسایل اختلافی بین شیعه و سنّی، و یا شیعه و وهابیت، با جریان وحدت میان مسلمانان منافات داشته باشد، و یا زمینه رنجش خاطر بعضی فراهم شود، و یا موجب تفرقه گردد، بدین منظور نا گزیریم نسبت به مفهوم وحدت و عوامل آن به صورت گذرا اشاره کنیم.شکی نیست که یکی از عوامل پیشرفت ملت ها و رمز پیروزی آنان، پیوند و اتحاد بوده است، همانگونه ای که با اتحاد قطرات آب، مخزن بزرگ سد تشکیل و با پیوستن جوی های کوچک به همدیگر رودخانه های عظیم ایجاد می شود، با اتحاد انسان ها نیز صفوف بزرگی تشکیل می شود که دشمن با نگاهش به وحشت افتاده و فکر تجاوز به آنان را برای همیشه از سر بیرون می کند (تُرْهِبُونَ بِهِی عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّکُمْ)
انفال/سوره۸، آیه۶۰.
و شکّی نیست که ما در عصری زندگی می کنیم که تمامی دشمنان برای نابودی اسلام هم پیمان گشته و تمامی امکانات سیاسی و اقتصادی خود را در سقوط اسلام از صحنه بین الملل بکار گرفته اند.که طرح نوین «هانتیگتون»، بزرگ نظریّه پرداز کاخ سفید و استراتژیست معروف یهودی در کتاب «برخورد تمدن ها» مؤیّد این مطلب است.و همچنین نظریه دکتر مایکل برانت، یکی از معاونان سابق سازمان اطلاعات مرکزی امریکا (سیا) که در کتاب A Plato divis and desnoylte theology «نقشه ای برای جدایی مکاتب الهی» آمده، می گوید: افرادی که با شیعه اختلافات نظر دارند آنها را علیه شیعه منظم و مستحکم کرده، و کافر بودن شیعه گسترش داده شود و آن ها را از جامعه جدا نموده وعلیه آن ها مواد نفرت برانگیز نوشته شود
روزنامه جمهوری اسلامی، مورخ ۵/۳/۱۳۸۳.
هدف از وحدت، یکی کردن مذاهب و از بین بردن دیگر مذاهب نیست، و غرض مؤسّسان تقریب هم جایگزینی اشعری بجای معتزله و سنی را تبدیل به شیعه و حنفی را حنبلی ساختن و یا بعکس نبوده است زیرا این امر نه تنها کاری دشوار بلکه امری غیر ممکن می باشد.بلکه همّت آنان نزدیک نمودن صاحبان مذاهب مختلف به همدیگر با تکیه بر مشترکات، و قرار دادن همه مسلمانان را در صف واحد در برابر دشمنان قسم خورده اسلام بوده است.
← سخن قمی
...
[ویکی فقه] وحدت اسلامی (دیدگاه شیعه). در اهمیت و ضرورت وحدت و همدلی در میان مسلمانان از دیدگاه قرآن، هیچ تردیدی وجود ندارد و قاطعانه می توان گفت که یکی از مسائل اجتماعی، که قرآن بیش از هرچیز دیگر بر آن تاکید دارد، وحدت میان پیروان اسلام است.خط انبیاء الهی در طول تاریخ بشریت نیز، خط وحدت بوده و اختلاف بین مسلمانان همواره ناشی از دشمنی و کینه است. رسول اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) نیز در راه ایجاد وحدت بسیار کوشیده و مؤمنین را برادر یکدیگر خوانده و هجرت پیامبر به مدینه نیز در راستای ایجاد وحدت و اخوت بین مسلمانان انجام گرفت. و در آغاز رسالتش همت به تشکیل جامعه و ایجاد وحدت گماشت، و همواره مسلمانان را دعوت به اتحاد می کرد، حدیث ثقلین که دعوت به کتاب خدا و عترت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) است، نمونه ای از تلاش و دعوت مسلمانان به وحدت است. بنابراین، با وجود اختلاف بین مسلمان ها، معلوم می شود که تمسّک حقیقی به ثقلین نشده است.شیعیان از آغاز با پیروی از ائمه اهل بیت (علیهم السّلام) جامعه را به اتّحاد و همبستگی فرا می خواندند و با نقشه طواغیت و سنت فراعنه تاریخ که سبب ایجاد اختلاف و تفرقه بود، مقابله و مبارزه می کردند.همبستگی و اتّحاد میان مسلمانان جهان، در مقابل دشمنان از اهمّیت بسیار برخوردار است لذا دشمن با حیله و نیرنگ می کوشد مانع اتحاد و همبستگی مسلمانان شود. آشنایی پیروان مذاهب با عقاید یکدیگر، اگر همراه با هتک به معتقدات سایر مذاهب نباشد، نه تنها موجب تفرقه نمی شود، بلکه مانع از اتهام و دروغ پردازی دشمنان اسلام و مسلمین می شود.
از نخست، که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) مردم را به اسلام دعوت کرد، این هشدار را داد: تنها یک فرقه رستگار است. هرچند شهادتین «لااله الاّ االله»، «محمد الرسول االله» وسیله تشکّل امّت اسلامی و دست آویزی برای همبستگی و اتّحاد است.امّا تنها یک فرقه رستگارند، تنها یک فرقه راه نجات را می پیمایند، و همه فرقه های درون امّتی نمی توانند برحق باشند، چنان که فرمود: «سَتُفترق اُمّتی ثَلاث و سبعین فرقة، واحدة منها ناجیة و ثنتان و سبعون فی النّار»؛ شیخ طوسی (رحمة الله علیه) در الرسائل العشر
شیخ طوسی، محمد بن حسن، الرسائل العشر، ص۱۲۷.
حضرت محمد (صلی الله علیه و آله وسلّم) برای نجات مردم از ابتدای دعوت به اسلام، فرقه رستگار را مشخص کرد، و با فرموده اش: «انّما مَثَلُ اهل بیتی فِیکُمْ کَمَثَلِ سَفِینَةِ نُوحٍ، مَنْ رَکِبَهَا نَجَا وَ مَنْ تَخَلَّفَ عَنْهَا غَرِقَ...» .
طبرانی، سلیمان بن احمد، المعجم الصغیر، ج۲، ص۲۲.
احادیث فراوانی از ائمه (علیهم السّلام) در توجیه به چگونگی معاشرت شیعه با اهل سنّت در کتب روایی شیعه آمده است که ما به ذکر نمونه ای بسنده می کنیم. شیخ حرّ عاملی در وسائل الشیعه بابی را تحت عنوان «باب وجوب عشرة الناس» به این موضوع اختصاص داده، و می فرماید: «بَابُ وُجُوبِ عِشْرَةِ النَّاسِ حَتَّی الْعَامَّةِ بِاَدَاءِ الْاَمَانَةِ وَ اِقَامَةِ الشَّهَادَةِ وَ الصِّدْقِ وَ اسْتِحْبَابِ عِیَادَةِ الْمَرْضَی وَ شُهُودِ الْجَنَائِزِ وَ حُسْنِ الْجِوَارِ وَ الصَّلاةِ فِی الْمَسَاجِدِ».
شیخ حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۸، ص۳۹۸، باب ۱، باب وجوب عشرة الناس حتی العامّة.
...

جملاتی از کاربرد کلمه وحدت اسلامی

بازارچه قوام‌الدوله یا بازارچه شاپور، مربوط به دوره قاجار است و در تهران، شرق میدان وحدت اسلامی (شاهپور سابق) واقع شده و این اثر در تاریخ ۲ بهمن ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۱۰۸۴۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در پنجشنبه ۲۵ شهریور ۱۲۷۱ خورشیدی (۱۵ سپتامبر ۱۸۹۲ میلادی) در محله ارمنیان واقع در دروازه قزوین (نزدیک میدان وحدت اسلامی کنونی) دیده به جهان گشود. او در مدرسه هایگازیان، مدرسه ارمنیان تهران تحصیل کرد، طریان در دوره تحصیل به زبان‌های فارسی، ارمنی و فرانسه تسلط کامل پیدا کرد سپس به آموختن زبان روسی پرداخت.
امیریه محله‌ای در مرکز شهر تهران است. امیریه از غرب به خیابان کارگر جنوبی (سی‌متری سابق) و از شرق به خیابان وحدت اسلامی (شاهپور سابق)، از شمال به میدان منیریه و از جنوب به خیابان مختاری منتهی می‌شود. دلیل نام‌گذاری این محله، وجود باغ و عمارت کامران میرزا نایب‌السلطنه ملقب به «امیر کبیر» است که در محدودهٔ کنونی دانشگاه افسری امام علی قرار داشته است. همچنین بخشی از خیابان ولی‌عصر کنونی که میان میدان منیریه و تقاطع خیابان‌های امام خمینی و ولی‌عصر است در گذشته «خیابان امیریه» نامیده می‌شده است.
مسئول سیاسی-نظامی مرکز ولایت بامیان: با توجه به استعداد سیاسی و نظامی‌اش، وی از سال ۱۳۶۶ تا تشکیل حزب وحدت اسلامی افغانستان در سال ۱۳۶۸ به حیث مسؤول سیاسی-نظامی سازمان نصر افغانستان در ولایت بامیان ایفای وظیفه نمود. در سال ۱۳۶۹، بر اساس دعوت شورای سراسری فرماندهان جهادی، در رأس بیش از هفتاد تن فرماندهان ارشد حزب وحدت اسلامی افغانستان، در سومین اجلاس سراسری فرماندهان جهادی افغانستان در ‹‹ژور›› اشتراک نمود.
محمد اکبری، زادهٔ ۱۹۴۵ میلادی، ۱۳۲۴ خورشیدی، در قریهٔ پیتاب جوی ورس ولایت بامیان است. تحصیلات دینی ابتدائی خود را در مدارس دینی پنجاب و ولسوالی ورس و تحصیلات عالی دینی خود را در حوزه علمیه نجف به پایان رساند. در زمان جنگ عضو پاسداران جهاد اسلامی افغانستان بود و سپس به حزب وحدت اسلامی افغانستان پیوست. وی در حزب وحدت در سمت معاون شورای مرکزی این حزب در بامیان فعالیت داشت. پس از سقوط طالبان حزب وحدت ملی اسلامی افغانستان که بعدها به حزب حراست اسلامی افغانستان تغییر نام داد را تأسیس کرد و در دو دوره پانزدهم و شانزدهم مجلس نمایندگان افغانستان نیز حضور داشته‌است.