نایب الحکومه

معنی کلمه نایب الحکومه در لغت نامه دهخدا

نایب الحکومه. [ی ِ بُل ْ ح ُ م َ ] ( ع ص مرکب ، اِ مرکب ) آنکه به نیابت از طرف حاکم شهری را اداره کند. نایب حاکم. رجوع به نایب شود. || بخشدار. ( لغات فرهنگستان ).

معنی کلمه نایب الحکومه در فرهنگ عمید

کسی که به نیابت از طرف حاکم، امور یک شهر را اداره کند، بخشدار.

معنی کلمه نایب الحکومه در فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱- کسی که بنیا بت از طرف حاکم شهری را ادراه کند . ۲ - بخشدار . یا نایب الحکومه نشین . مرکز نایب الحکومه .
آنکه به نیابت از طرف حاکم شهری را اداره کند یا بخشدار .

جملاتی از کاربرد کلمه نایب الحکومه

دو برادر به نام‌های کرم‌علی سهرابی که نایب الحکومه ان زمان بود و هژبر علی شاه سهرابی از اهلی سرشناس زرند به جهت عدم آلودگی هوا در مرکز شهر، بازار را خریداری می‌نمایند و بازار جدید را احداث می‌نمایند که از آن تاریخ به بعد بازار سهرابی معروف می‌شود. میراث فرهنگی استان کرمان از سال ۸۲ نسبت به مسقف نمودن بازار مذکور اقدام نموده و اجرای اتصال بازار مذکور، به بازار وکیل را در دستور کار خود قرار داده است.
او تحت تربیت عموی خود ابراهیم میرزا برهان‌السلطنه تحصیلات مقدماتی را آغاز کرد. چند سالی از جوانی خود را در کادر جدیدالتاسیس نظام گذراند در زمانی که قشون قزاق برای سرکوب نهضت جنگل به طارم رسیدن امیر خسرو با تمام توان به همکاری آنان رفت و کوه های فومن را به روی میرزاکوچک خان بست. و پس از آن در دورهٔ دو سال و نیمهٔ حکومت سردار مؤید در زنجان، نایب الحکومه طارم بود.
بخش بندپی (شامل بندپی غربی و شرقی امروزی) از قدیمی‌ترین بخش‌های کشور است که در سال ۱۳۱۶ با نوشتن اولین قانون تقسیمات کشوری به بخش تبدیل گردید. (پیش از آن نیز به صورت مستقل تحت عنوان بلوک (معادل بخش امروزی) دارای نایب الحکومه بوده است) بندپی تا سال ۱۳۷۰به صورت یکپارچه و دارای یک بخشداری در غرب بندپی بوده است. بندپی بزرگ مشتمل بر بندپی غربی و شرقی سالهاست که مستعد تبدیل به یک شهرستان مستقل است. منطقه بندپی غربی علاوه بر همسایه بودن با بخش‌هایی همچون گتاب، بندپی شرقی، بخش مرکزی بابل و لاله آباد با شهرستان آمل، منطقه‌های چلاو و جاده هراز نیز همسایه است.
بخش بندپی (شامل بندپی شرقی و غربی امروزی) از قدیمی‌ترین بخش‌های کشور است که در سال ۱۳۱۶ با نوشتن اولین قانون تقسیمات کشوری به بخش تبدیل گردید. (پیش از آن نیز به صورت مستقل تحت عنوان بلوک (معادل بخش امروزی) دارای نایب الحکومه بوده‌است)[۱] بندپی تا سال ۱۳۷۰به‌صورت یکپارچه و دارای یک بخشداری و در غرب بندپی مستقر بوده‌است
در سال ۱۳۱۴ق مأمور دفع اغتشاشات همدان و متعاقب آن کردستان شد در همین دوران پسرش عبدالحسین خان سالارالملک را از سوی خود نایب الحکومه کردستان کرد، و خود دوباره به پیشکاری ولیعهد محمدعلی میرزا به جای میرزا علی امین‌الدوله به آذربایجان رفت.
این سلسله خوانین و حاکمان طبس در مناطق تحت کنترل خود افرادی را به عنوان نایب الحکومه تعیین کرده بودند. از جمله در منطقه دیهوک، غلامرضا خان کلانی ملقب به انتظام نایب الحکومه بود.