هولوسن

هولوسن

معنی کلمه هولوسن در فرهنگ عمید

آخرین دوره از دوران چهارم زمین شناسی که عصر کنونی دنبالۀ آن است.

معنی کلمه هولوسن در فرهنگ فارسی

( اسم ) دومنی دوره ازدوران چهارم زمین شناسی که رسوباتش طبقات فوقانی و کاملا جدید این دوران است و معاصر سازمان فعلی است این دوره را از لحاظ صنایع بشری میتوانیم بدو قسمت تقسیم گنیم : یکی عصر حجر جدید و دیگر عصرفلزات عصر حجر جدید قدیمتر از عصر فلزات است درعصرحجر جدید انسان مصنوعات خودش را از سنگ میساخته و آنها را تراش و صیقل میداده . مصنوعات ظریفی در ته نشستهای این دوره از ساخته های بشر بدست آمده است عصر فلزات که نسبت به عصر قبلی جدیدتراست زمانی است که بشر توانسته است پی بوجود فلزات در سنگها ببرد و آنها را کشف و از آنها در مصنوعات خود استفاده کند. اولین فلزی که بشر کشف کرد و مصنوعات خود را از آن ساخته مس و آلیاژهای آن خصوصا مفرغ است مفرغ از اینجهت قدیمترین آلیاژی است که بشر از آن استفاده کرده که بطور طبیعی در کانونهای مس ترکیب مس و قلع غالبا با یکدیگر موجود است .

معنی کلمه هولوسن در دانشنامه عمومی

هولوسن یا هولوسین ( به انگلیسی: holocene ) نام آخرین دور زمین شناسی است که در پایان پلیستوسن شروع و همچنان تا به امروز ادامه دارد. هولوسین بخشی از دوره کواترنری به شمار می رود.
به عبارت دیگر، نام دور دوم از دوره کواترنری است که ما در همین دور زندگی می کنیم. هولوسن از حدود ۱۱۷۰۰ سال پیش شروع شده و هم اکنون نیز ادامه دارد.
این دوره پس از تغییرات نور خورشید دریافتی زمین که آب شدن لایه های یخ در نیمکره شمالی را به همراه داشت، آغاز شد. دانشمندان معتقدند آب و هوای معتدل دوره هولوسن شرایط لازم برای ظهور تمدن بشری در حدود ۸ هزار سال پیش و حفظ روند پایدار آن را موجب شد که از آن جمله می توان به فراهم شدن شرایط برای افزایش تولید مواد غذایی اشاره کرد.
نام هولوسین از یونانی گرفته شده و به معنی «کاملاً نو» است.

جملاتی از کاربرد کلمه هولوسن

توالی کامل دوره‌های اقلیمی پلیستوسن پسین که در شمال اروپا مشخص شده‌اند شامل اولدست دریاس، نوسان بولینگ، اولدر دریاس، نوسان آلرود و یانگر دریاس است. پس از این دوره‌ها، هولوسن آغاز می‌شود. اولدر دریاس، نوسان آلرود و یانگر دریاس به نام دوره‌های بلیت–سرناندر نیز نامیده می‌شوند.
باقی‌ماندهٔ سنگواره ببرها نشان می‌دهد که این جانور در بازهٔ پلیستوسن و هولوسن در بورنئو و پالاوان در فیلیپین حضور داشته‌اند.
بر اساس نقشه ۱:۱۰۰۰۰۰ سازمان زمین‌شناسی ایران که برای صفی‌آباد و نواحی اطراف آن تهیه شده است، روستای بداغ‌آباد بر روی آبرفت‌های کواترنری از دوره هولوسن قرار گرفته‌است. این آبرفت‌ها شامل ماسه، گل (سیلت) و رس می‌باشند. در زیر لایه‌های آبرفتی سنگ بستر شامل مارن قرمز با بین لایه‌هایی از ماسه‌سنگ، کنگلومرا و گچ قرار گرفته‌است. در سال‌های اخیر با تغییر روش برداشت آب از قنات به چاه، سطح آب زیرزمینی در منطقه در اثر ازدیاد برداشت آب‌های زیرزمینی کاهش چشمگیری داشته‌است. این پدیده باعث تخریب خلل و فرج موجود در خاک شده و فرایند تجدیدپذیری سفره‌های آب زیرمینی را از بین می‌برد که در نهایت منجر به نشست تدریجی دشت جوین همانند دشت نیشابور خواهد شد.
اصطلاح آنتروپوسِن — که نخستین بار توسط دانشمندان شوروی در اوایل دهه ۱۹۶۰ برای اشاره به کواترنر، جدیدترین دوره زمین‌شناسی استفاده شد— در سال ۱۹۸۰ توسط یوجین استورمرِ بوم‌شناس با برداشتی متفاوت به کار گرفته شده و سپس دانشمند شیمی‌دان جوّ پاول کروتزن محبوبیت این عبارت را بیشتر کرد. او رفتارهای بشر را در سده‌های اخیر بسیار قابل ملاحظه می‌دید، خصوصاً بر اتمسفر زمین، چنان تأثیری که بتواند آغازی بر دوران زمین‌شناختی جدیدی باشد. در دی ماه ۱۳۹۵ مقاله‌ای در نشریه ساینس که تحقیقی بود روی آثار جوی، بیولوژیک و ژئوشیمیایی فعالیت‌های بشر روی هسته‌های یخ، او میانه قرن بیستم را به عنوان آغاز دوره آنتروپوسین پیشنهاد کرد. دوره‌ای جدید که باید از دوران هولوسن جدا قلمداد شود.
خلیج فارس در حوضهٔ خلیج فارس است که منشأ نوزیستی دارد و مربوط به فرورانش صفحهٔ عربستان در زیر رشته‌کوه زاگرس است. آبگیری کنونی این حوضه، ۱۵۰۰۰ سال پیش به‌دلیل بالا آمدن سطح آب دریاها از عقب‌نشینی یخچالی هولوسن آغاز شد.