گذار فاز
معنی کلمه گذار فاز در فرهنگستان زبان و ادب

گذار فاز

معنی کلمه گذار فاز در فرهنگستان زبان و ادب

{phase transition} [فیزیک] ← تبدیل حالت

معنی کلمه گذار فاز در دانشنامه عمومی

گذار فاز یا گذرش فاز یا استحاله فاز عبارتست از انتقال یک سیستم ترمودینامیکی از یک فاز یا حالت ماده به حالتی دیگر توسط انتقال گرما. این نام بیشتر برای تعریف گذر ماده بین جامد، مایع و گاز، و به ندرت برای پلاسما نیز استفاده می شود. فاز یک سیستم ترمودینامیکی و حالت ماده خواص فیزیکی یکنواختی دارا می باشد. در طی یک گذار فاز محیط برخی مشخصات محیط، به صورت ناممتد بر اثر تغییر برخی از شرایط خارجی مانند دما، فشار، یا دیگر خواص تغییر می کند. برای مثال مایع ممکن است در اثر گرمایش تا نقطه جوش گذار فاز داده و به گاز تبدیل شود، که در نتیجه آن حجم آن بسیار افزایش می یابد. تغییرات فاز به طور گسترده در طبیعت انجام می شود و در فناوری های گوناگون نیز از تغییرات فاز بهره گرفته شده است.
به طور عمده دو نوع گذار فاز وجود دارد:
• گذارهای درجه اول: که به تغییر جهشی در مشتقات درجه اول انرژی آزاد گیبس وابسته اند. ( مثلاً حجم، آنتروپی و… )
تعدادی از گذارهای جامد/مایع/گاز درجهٔ اول هستند، چرا که نسبت به چگالی ( که خود مشتق اول انرژی آزاد نسبت به پتانسیل شیمیایی ست ) ناپیوسته هستند.
• گذارهای درجه دوم: این گذارها به تغییر جهشی در مشتقات درجه دوم انرژی آزاد گیبس بستگی دارند. ( مثلاً ظرفیت گرمایی، تراکم پذیری و … )
• گذارهای با نفوذ
• گذار یوتکتیک
• گذار پروتکیک
• گذار منوتکتیک
• گذار یوتکتوئید
• گذار پروتکتوئید
• گذارهای مارتنزیت
توسعه و ایجاد برخی خواص مکانیکی مطلوب در یک ماده اغلب در اثر گذار فازها ناشی از عملیات حرارتی امکانپذیر است. وابستگی زمانی و دمایی برخی از گذارهای فازی به سادگی در نمودارهای فازی اصلاح شده ارائه شده است.
خواص مکانیکی و سایر مشخصه های بسیاری از مواد به ریزساختار آن ها بستگی دارد که اغلب در اثر گذار فازها ایجاد می شود.
یکی از دلایل همه کاره بودن مواد فلزی، قرار گرفتن در گستره وسیعی از خواص مکانیکی است که می توان با روش های مختلفی آن را تنظیم کرد یا تغییر داد. سه مکانیزم استحکام دهی ریز کردن اندازه دانه، استحکام دهی محلول جامد و کرنش سختی از جمله آن روش ها است. توسعه ریزساختار در آلیاژهای تک فاز و دوفاز معمولاً با برخی گذارهای فازی یعنی تغییر در تعداد یا مشخصه فازها همراه است. به دلیل آنکه بسیاری از گذارهای فازی به صورت آنی اتفاق نمی افتد توجه خاصی به وابستگی پیشرفت واکنش به زمان یا نرخ دِگَرِش ( به انگلیسی: Transformation rate ) می شود.

جملاتی از کاربرد کلمه گذار فاز

گذار فاز روی می‌دهد؛ و نماهای بحرانی سامانه برابر با مقدار حاصل از نظریه میدان میانگین می‌شوند. و. گینزبرگ معیاری را ارائه داده‌است؛ که بر اساس آن می‌توان بعد بحرانی را برای برخی مدل‌ها بدست آورد.
) و کوتاه برد (همسایه اول) گذار فاز پیوسته ندارد؛ ولی آیزینگ دو بعدی (آیزینگ مربعی) در دمای
هیچ گذار فاز پیوسته‌ای روی نمی‌دهد. این بعد یک حد پایین است. اما فراتر از بعد بالای بحرانی
در کیهان‌شناسی مه‌بانگ، بازیونیده‌شدن نام فرایندی است که طی آن ماده پس از دوران تاریکی مجدداً یونیزه شد و دومین گذار فاز اصلی گاز در جهان است. از آنجا که بیشتر ماده باریونی به شکل هیدروژن است، معمولاً این فرایند به بازیونیده‌شدن گاز هیدروژن اشاره دارد. هلیم نخستین نیز دچار همین گذار فاز شد هر چند گذار فاز آن در نقطه دیگری از تاریخ جهان که بازیونیده‌شدن هلیم نام دارد، اتفاق افتاد.
تقریباً −۳۷۱۰ ثانیه پس از شروع انبساط، یک گذار فاز باعث تورم کیهانی شد که طی آن جهان رشدی نمایی بدون محدودیت به سرعت نور داشت و دما با فاکتور ۱۰۰۰۰۰ کاهش یافت. نوسانات کوانتومی میکروسکوپی که به خاطر اصل عدم قطعیت هایزنبرگ به‌وجود آمدند تقویت شدند و زیربنای ساختارهای بزرگ جهان شدند.
به صفر میل می‌کند؛ بنابراین هیچ گذار فاز از نوع معمول در این بعد و پایین‌تر از آن وجود ندارد.