سمنانی. [ س ِ ] ( ص نسبی ) منسوب به سمنان که شهری است میان دامغان و خوارالری. ( غیاث ) ( آنندراج ) ( الانساب سمعانی ). سمنانی. [ س ِ ]( اِخ ) علاءالدوله سمنانی. رجوع به علاءالدوله شود.
معنی کلمه سمنانی در فرهنگ فارسی
یکی ار لهجه های ایرانی که مردم سمنان بدان تلکم کنند . کریستنسن خاور شناس دانمارکی در باب آن رساله ای منتشر کرده . ( صفت ) منسوب به سمنان از مردم سمنان اهل سمنان . ۲ - لهجه ای که مردم سمنان بدان سخن گویند . علائ الدوله سمنانی
معنی کلمه سمنانی در دانشنامه آزاد فارسی
گویش مردم شهر سمنان، به ویژه ساکنان جنوبِ آن، از خانوادة گویش های شمال غربی ایران. به رغم نفوذ زبان فارسی، این گویش هم چنان حفظ شده است. چند گویش اطراف سمنان نیز مانند سرخه ای، لاسگردی، سنگسری، افتری و بیابانکی در کنار گویش سمنانی، مجموعة گویشی سمنانی را تشکیل می دهند. مصوت های سمنانی عبارت اند از: a e i o u و صامت ها همان صامت های زبان فارسی اند. اسم، مذکر و مؤنث دارد، که یا با استفاده از حرف تعریف نامعین i برای مذکر و iya برای مؤنث مشخص می شود یا از طریق آوای پایانی؛ بدین ترتیب که اسم های مختوم به a تکیه دار یا صامت مذکر هستند، مانند asp (اسب) و اسم های مختوم به a بدون تکیه. 50010800
معنی کلمه سمنانی در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] سمنانی (ابهام زدایی). سمنانی ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • علاءالدوله احمد بن محمد بیابانکی سمنانی، از بزرگان تصوف ایرانی و از شاعران و نویسندگان سده های هفتم و هشتم هجری قمری• محمدصالح علامه حائری سمنانی، از علمای بزرگ شیعه در قرن چهاردهم هجری قمری ...
جملاتی از کاربرد کلمه سمنانی
جلدِ هفتمِ تاریخ ایرانِ کمبریج، این دوره را با یک فصل پوشش میدهد که نادرشاه و کریمخان را شامل میشود. پس از کارِ پیشگامانهٔ لارنس لاکهارت و مطالعهٔ آرونوا و اشرفیان به زبانِ روسی — که بیست سالِ بعد منتشر شد — اکنون مطالعاتی دربارهٔ زندگی و حرفهٔ نادرشاه از اِرنِست تاکِر و مایکل آکْسْوُرثی داریم، که از منابعِ ویلِم فِلُور خلاصه شدهاست. بهتازگی، تجزیه و تحلیلی روانی–تاریخی از جنونِ احتمالی نادرشاه نیز انجام شدهاست. پژوهشگرانِ ایرانی با مانعِ محدودیتِ دسترسی به مطالبِ موجود روبهرو، و بیشتر وابسته به وقایعنگاریِ فارسیِ آن دوره هستند؛ بااینحال سهمِ قابل توجهی در این زمینه نیز داشتهاند. در این زمینه باید از رضا شعبانی و نورالله لارودی و احمدپناهی سمنانی نام برد.
طایفهٔ زند گروهی بودند با معیشت شبانی که در اراضی دامنهٔ زاگرس دهستان پری و کمازان در نزدیکی ملایر امروزی زندگی میکردند و به وسیله نادرشاه به خراسان کوچ اجباری شده و در دره گز اسکان داده شدند. در برخی منابع نیز زند و لک جدا از هم ذکر شدهاند. در کتاب «کریم خان زند نیکوترین زمامدار تاریخ ایران» تألیف پناهی سمنانی آمده که زندها به دلیل عدم شهرت به لک معروف شدند. ولی بهطور کلی همهٔ منابع کریمخان و جانشینان او را از طایفهٔ زند میدانند. برخی نیز معتقدند زندها ممکن است کرد باشند.
گفته میشود که با توجه به توجیهپذیری طرح از جهت بهای تمامشدهٔ آب، هزینههای طرح انتقال آب دریای خزر به سمنان قرار نیست از محل بودجه دولتی یا صندوق توسعه ملی فراهم شود و صنایع سمنانی نیازمند آب هزینههای احداث و بهرهبرداری از آن را متقبل میشوند. با این حال همچنان ابهاماتی دربارهٔ شرکای چنین حجم سرمایهگذاری وجود دارد و مشخص نیست کدام صنایع قرار است چقدر در این طرح سرمایهگذاری کنند.
بازار شیخ علاءالدوله که به بازار مردهها نیز معروف است از جنوب شرق خیابان امام آغاز میشود تا گورستان قدیمی علمدار (سنادره) واقع در غرب میدان امام ادامه مییابد. بنای این بازار را به دوره ایلخانی و پیش از آن نسبت میدهند. بنای بازار تاریخی سمنان به وسیله شیخ علاءالدوله سمنانی از عرفای به نام ایران در قرن هفتم و هشتم هجری قمری و همزمان با بنای شبستان شیخ علاءالدوله مسجد جامع سمنان ساخته شدهاست. به علت احداث خیابان امام، قسمتهای زیادی از بافت سنتی این بازار تخریب شدهاست و تنها قسمتی کوچکی، از ابتدای بازار جنوبی تا ابتدای خیابان امامزاده یحیی، باقی مانده است.
نیز در نفحات آمده است که: این شانه از دست وی بدست علائالدوله سمنانی رسید. و وی آن را در خرقه ای پیچیده آن را در کاغذی نهاده و بر آن نگاشته بود: این شانه از شانه های رسول خدا (ص) است و آن خرقه از ابورضارتن بدست این ضعیف رسیده است.
در ضلع شمالی حرم امامزاده یحیی، مدفن بیش از ۲۷۰ نفر از کشتهشدگان سمنانی انقلاب ۱۳۵۷، جنگ ایران و عراق و جنگ داخلی سوریه وجود دارد.
طایفهٔ زند گروهی بودند با معیشت شبانی که در اراضی دامنهٔ زاگرس دهستان پری و کمازان در نزدیکی ملایر امروزی زندگی میکردند و به وسیله نادرشاه به خراسان کوچ اجباری شده و در دره گز اسکان داده شدند. در برخی منابع نیز زند و لک جدا از هم ذکر شدهاند. در کتاب «کریم خان زند نیکوترین زمامدار تاریخ ایران» تألیف پناهی سمنانی آمده که زندها به دلیل عدم شهرت به لک معروف شدند. اگرچه در برخی از منابع آمده که زندها به دلیل عدم شهرت به لک معروف شدند. ولی بهطور کلی همهٔ منابع کریمخان و جانشینان او را از طایفهٔ زند میدانند. برخی نیز معتقدند زندها ممکن است کرد باشند.
وی در جوانی در سمنان نزد علاءالدوله سمنانی آموزش دید.
این بنا در آغاز بنایی رفیع و با عظمت بود که بدستور عمادالدین جمالالدین عبدالوهاب وزیر سلطان محمد خدابنده از خشت خام ساخته شد و شیخ علاءالدوله سپس خانقاهی بر آن افزود و در آنجا به ریاضت پرداخت و پس از مرگ در آنجا به خاک سپرده شد. بنای خانقاه و آرامگاه شیخ علاءالدوله سمنانی که بازمانده معماری اواخر قرن هشتم است، به علت نداشتن استحکام و بیتوجهی روبه ویرانی نهاد. به طوری که به جز دو ستون ایوان بقیه بنا منهدم شد.
خانقاه شیخ علاءالدوله سمنانی مربوط به دوره ایلخانی است و در شهرستان سرخه، صوفیآباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۱ آبان ۱۳۱۷ با شمارهٔ ثبت ۳۲۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.