ساروتقی

معنی کلمه ساروتقی در لغت نامه دهخدا

ساروتقی. [ ت َ ] ( اِخ ) لقب میرزاتقی از رجال مهم دوره صفوی است که ابتدا در دوره شاه عباس بزرگ وزیر مازندران شد و آبادی آن ایالت مرهون مساعی او بود. در زمان شاه صفی ، اعتماد الدوله ( وزیر اعظم ) شد. و در 20 شعبان 1055 بقتل رسید.رجوع به فهرست عالم آرای عباسی چ امیرکبیر و هشت مقاله تاریخی و ادبی ، نصراﷲ فلسفی ، ص 129 تا 157 شود.

معنی کلمه ساروتقی در فرهنگ فارسی

لقب نیرزا تقی از رجال عهد صفوی (مقت. ۱٠۵۵ ه.ق. ) وی در دوره شاه عباس اول وزیر مازندران شد و آبادی آن ولایت مرهون مساعی او بود . در زمان شاه صفی اعتماد الدوله ( وزیر اعظم ) شد و سپس او را کشتند .

جملاتی از کاربرد کلمه ساروتقی

قدرت مادران شاهان ایرانی زمانی که شاه جوان است به اوج می‌رسد. مادر عباس دوم تأثیر بسیار زیادی داشت که مطلق بود. او [ملکه مادر] با وزیر اعظم در ارتباط نزدیک بود و به یکدیگر کمک می‌کردند. ساروتقی مأمور و محرم اسرار ملکه مادر بود. او [ساروتقی] برای ملکه ثروت فراوان جمع می‌کرد. در واقع او [آنا خانم] از طریق نخست‌وزیر بر ایران حکومت می‌کرد
پس از انجام قتل، جانی خان خودش دچار خیانت توسط یکی از خادمین سلطنتی شد. صفی قلی بیگ (پسر امیر بیگ ارمنی) می‌ترسید که هدف نهایی از این توطئه‌ها سرنگونی خود شاه باشد. اما محرک اصلی پشت این انتقام وحشتناک کسی نبود جز آنا خانم. جانی خان در حالی ترور شد فقط چهار روز پس از کشتن ساروتقی می‌گذشت.
مقبره ساروتقی مربوط به دوره صفوی - دوره قاجار است و در اصفهان، خیابان کمال، نبش کوچه لت واقع شده و این اثر در تاریخ ۶ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۴۷۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مجموعه بناهای ساروتقی مربوط به دوره صفوی است و در اصفهان، بازار بزرگ، خیابان مشیر یخچال، کوچه گلبهار واقع شده و این اثر در تاریخ ۹ آذر ۱۳۴۹ با شماره ثبت ۹۰۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
مزار بابا باب الله در محله تاریخی جوباره نزدیک مزار ساروتقی (وزیر اعظم شاه صفی و شاه عباس دوم) قرار داشته است. جلال الدین همایی در مشاهدات میدانی خود قبر و یک بقعه محقر گلی را ذکر کرده است. متأسفانه در زمان حاضر مزار بابا باب الله نامشخص می‌باشد.