قاین

معنی کلمه قاین در لغت نامه دهخدا

قاین. [ ی ِ ] ( مغولی ، اِ ) قائن. برادر شوهر. ( آنندراج ). || برادرزن. ( آنندراج ).
قاین. [ ی ِ ] ( اِخ ) نام پسر حضرت آدم. ( منتهی الارب ). رجوع به قایین شود.
قاین. [ ی ِ ] ( اِخ ) یکی از بخش های پنجگانه شهرستان بیرجند. محدود است از طرف شمال به شهرستان گناباد و تربت حیدریه ، از خاور به مرز ایران و افغانستان. از باختر، به شهرستان فردوس. از جنوب به بخش حومه و بخش درمیان. هوای قاینات در فصول چهارگانه متغیر است بطوری که در دهستانهای زیرکوه و پسکوه هوا گرم وخشک و در دهستان مرکزی و نیم بلوک هوا نسبتاً معتدل و روی هم رفته میتوان مناطق دشت نامید و دهستان پسکوه را جزو مناطق گرمسیری و سایر نقاط آن را جزو مناطق معتدل دانست. آب در تمام مناطق گوارا فقط در دهستان زیرکوه بر اثر املاحی که در بعضی نقاط آن مانند اردکول ، مهدی آباد، کرخت ، آهنگران ، یزدان و مژن آباد مخلوط میشود شور و مالاریائی است. زبان کلیه بخش فارسی ، فقط در قسمتهای مرزی بواسطه مجاورت با افغانستان به زبان افغانی آشنا هستند مذهبشان شیعه و سنی میباشد. این بخش از پنج دهستان به نام دهستان مرکزی ، نیم بلوک ،پسکوه ، زهان و زیرکوه تشکیل شده ، کلیه قراء آن 286و جمع نفوس آن 65436 تن میباشد. محصول عمده آن تریاک ، شلغم ، چغندر، ارزن ، جالیزکاری ، زعفران. شغل مردم آن زراعت و کسب و مالداری ، صنایعدستی زنان کرباس و قالیچه بافی است. راه شوسه مشهد به زاهدان از این بخش عبور مینماید. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).
قاین. [ ی ِ ] ( اِخ ) قصبه مرکزی دهستان بیرجند. سر راه شوسه عمومی مشهد به زاهدان قرار دارد. جلگه ، گرمسیر. سکنه آن 5007 تن میباشد. یازده قنات این دهکده رامشروب میکند. محصول عمده آن زعفران ، ارزن ، تریاک ، شلغم و چغندر است. شغل اهالی زراعت ، کسب ، تجارت قالی ، قالیچه و کرباس بافی. راه اتومبیل رو. این قصبه دارای دو خیابان به نام خیابان خراسان و خیابان خواف و یک فلکه معروف به فلکه آسایشگاه و دو فلکه در جنوب وباختر دارد. ادارات دولتی : بخشداری ، شهرداری ، نماینده دادگاه ، شهربانی ، نمایندگی بانک ملی ، کشاورزی ، دارائی ، آمار، ثبت املاک ، دفتر ازدواج و طلاق ، پست و تلگراف و بهداری و یک بیمارستان 30تختخوابی ، سازمان خدمات اجتماعی ، دبیرستان ، دبستان ، راه شوسه ، ژاندارمری. مسجد جامع آن از بناهای قدیمی آن است و دویست باب دکاکین مختلف دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).شهر قائن بسیار قدیمی و دارای قلعه محکم و استواری است که به نام نعمان کبیر معروف است. ( معجم البلدان ). شهر جدید در زمان شاهرخ میرزا بر روی ویرانه های شهر قدیمی و بر روی تپه کوتاهی به ارتفاع 1443 متر ساخته شده است و از مشهد 402150 متر فاصله دارد. عرض جغرافیائی آن 3553 و طول آن 5910 متر است. قالی این ناحیه در درجه اول اهمیت است. پشم گوسفندان قاینات در لطافت بر همه پشمهای دیگر ایران مزیت دارد. شه آباد، بهار، مؤمن آباد، نیم بلوک و شاخن از خره های آن ناحیت است. رجوع به این اسامی شود. نسبت به این شهر قاینی و قایینی آمده است. رجوع به ریحانةالادب شود. تاریخ این شهر را کتابی جداگانه به نام بهارستان است. مؤلف آن آقای آیتی است که چاپ شده است و کتاب دیگری بنام تاریخ ابن حسام در این باره نگارش یافته است.

معنی کلمه قاین در فرهنگ فارسی

۱ - بخشی است از شهرستان بیرجند محدود از شمال به شهرستان گناباد و تربت حیدریه از مشرق بمرز ایران و افغانستان از مغرب بشهرستان فردوس و از جنوب به بخش حومه و بخش در میان . آب و هوای آن متغیر است . شامل ۵ دهستان و ۲۸۶ قریه است و۶۵ ۴۳۶ تن سکنه دارد محصول شلغم چغندر ارزن جالیز کاری و زعفران شغل اهالی زراعت کسب مالداری کرباس و قالیچه بافی است. ۲- قصبه مرکزی شهرستان بیرجند سر راه شوسه عمومی مشهد - زاهدان جلگه و گرمسیر ۷۶۶۶ تن سکنه ۱۱ رشته قنات آنرا مشروب میسازد محصول زعفران ارزن شلغم و چغندر شغل اهالی زراعت کسب تجارت قالی قالیچه و کرباس بافی .
( اسم ) ۱ - برادر شوهر ۲ - برادر زن .
برادر شوهر . برادر زن

معنی کلمه قاین در دانشنامه آزاد فارسی

قائن
شهری در استان خراسان جنوبی، و مرکز اداری شهرستان قائنات، با ارتفاع ۱,۴۴۰ متر. در دشتی در ۷۵۳کیلومتری شرق جنوبی تهران و ۲۸۸کیلومتری جنوب مشهد، سر راه گناباد به بیرجند، قرار دارد. اقلیم آن معتدل و خشک و جمعیت آن ۳۴,۴۶۵ نفر است (۱۳۸۵). قائن از شهرهای قدیم ایران است و دارای مسجد جامع و نیز قلعۀ مستحکمی بوده که هنوز پابرجاست. ناصرخسرو قبادیانی در ۴۳۱ش از قائن دیدن کرده و استحکام آن شهر را ستوده است. حمدالله مستوفی در قرن ۸ق، آن را مرکز قهستان دانسته و مارکوپولو، سیاح ونیزی، از آن به نام های تون و کاین یاد کرده است. شهر امروزی قائن در زمان شاهرخ تیموری در محل شهر قدیم ساخته شده و تا یکی دو قرن پیش تابع شهرستان بیرجند بود.

جملاتی از کاربرد کلمه قاین

در سال ۱۳۸۳ و پس از تقسیم استان خراسان مباحثی در مورد الحاق قاین به خراسان جنوبی مطرح گردید و در نهایت در اواخر همان سال ۸۳ شهرستان قاین به استان خراسان جنوبی الحاق گردید.
منشی میر قاین ازلوسی شده همنام شاعر طوسی
بهر لِلّه امشب ای بادِ سحر بر سوادِ شهرِ قاین کن گذر
گر تنم اینجاست دل در قاین است خاطری دارم که گویی آینه است
به قاین بگذر ای باد ار توانی زمین‌بوسی ببر آن جا که دانی
بیش ازین طاقت ندارم ای صبا هدهد جانم تویی قاین سبا
سبک روحی بود او در صفاهان تو در قاین زهی نامهربانی
باراز روستایی در دهستان قائن بخش مرکزی شهرستان قائنات استان خراسان جنوبی ایران است. این دهستان در فاصله ۳۵ کیلومتری شهر قاین قرار گرفته و از اطراف به روستاهای کلاته سعید، فلک، جزنو محدود می‌شود. عمده محصول زراعی اهالی، زعفران آلو بخارا و گندم می‌باشد.
وانگه از بهر دل این مستمند در زن از قاین برو تا بیرجند
برگ عیش و خلوت اندر تون و قاین ساختن مذهب اصحاب سنت در قهستان داشتن
تا بود روزی ز درد ابهرم صاف شاهیکی به قاین کی خورم
انتشارات قاین ورک توسط یک انتشارات تخصصی آلمانی برای نشر کتاب، کتاب الکترونیک و کلاس‌های ویدئویی در زمینه فناوری اطلاعات، خلاقیت و مارکتینگ در شهر بن پایه‌گذاری شد. این انتشارات تا ژانویه سال ۲۰۱۵ گالیلئو پرس نام داشت.
در ژانویه سال ۲۰۱۵ مجلهٔ گالیلئو در انتشارات قاین ورک شروع به کار کرد.
در اردیبهشت ۱۳۹۱ نهمین و دهمین شهرستان‌ها تأسیس گشتند. بخش زیر کوه قاین همراه با بخش زهان قاین و تبدیل دهستان شاسکوه این شهرستان به بخش با سه بخش به شهرستان زیر کوه ارتقاء یافت و حاجی‌آباد زیرکوه پس از حاجی‌آباد هرمزگان و حاجی‌آباد فارس (زرین دشت) سومین حاجی‌آباد کشور شد که به خود فرماندار می‌بیند. بخش خوسف بیرجند هم پس از تبدیل دهستان جلگه ماژان به بخش به شهرستان ارتقاء یافت و و با دو بخش مرکزی و جلگه ماژان به جمع شهرستان‌های کشور پیوست.
ای باد صبا رَو ز سپاهان به قهستان بگذر چو به قاین رسی از طرف گل¬ستان