طه

معنی کلمه طه در لغت نامه دهخدا

طه. [ طا ها ] ( اِخ ) نام سوره بیستم از قرآن کریم. شماره آیات آن یکصدوسی وپنج و نزول آن در مکه معظمه است و قبل از سوره انبیاء و پس از سوره مریم واقع است. و طه اسم فعل است ، یعنی آرام کن. یا به معنی «یا رجل » است ، به لغت حبشیه. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). و من قراء طه باشباع الفتحتین ، فحرفان عنده من الهجاء. ( منتهی الارب ). کوفیان طه را آیتی شمردند،و دیگران نشمردند. ابوعمرو بفتح طا و اماله «ها» خواند، و حمزه و کسائی و خلف و ابوبکر الاعشی و عبدالرحمن ، به اماله هر دو طِه ِ خواندند. اهل شام و مدینه بین بین خواندند هر دو، و باقی قراء به تفخیم هر دو.و عیسی بن عمر در شاذ برعکس قرائت ابوعمرو خواند و حسن بصری در شاذ خواند طَه ْ، باسکان الهاء و گفت تفسیرش آن باشد که : ای مرد. مفسران در معنیش خلاف کرده اند، عبداﷲ عباس گفت قسم است بنامی از نامهای خدای تعالی که به او قسم کرد و مجاهد و حسن بصری و عطا و ضحاک گفتند: معنی این کلمه آن است که : یا رجل ، ای مردا. عکرمه گفت هو بلسان الحبشه یا رجل. سعید جبیر گفت به نبطی هم این معنی دارد. سدی و ابامالک گفتند: یا فلان. کلبی گفت بلغت عک «یا رجل » باشد. قال :
ان السفاهة طه فی خلایقکم
لاقدس اﷲ ارواح الملاعین.
و قال آخر :
هتفت بطه فی القتال فلم یجب
فحقت لعمری ان یکون صوائلا.
مقاتل گفت معنی طه آن است که طاء الارض بقدمیک. وگفت سبب آن بود که رسول علیه السلام در نماز یک پای برگرفتی و بر یک پای بایستادی تا رنج بیش بودی و ثواب بیشتر، خدای تعالی این آیت فرستاد و گفت : هر دو پای بر زمین نه. محمدبن کعب القرظی گفت : خدای تعالی قسم کرد بطول و هدایتش و مقسم علیه که جواب قسم است ، قوله :ماانزلنا علیک القرآن َ لتشقی . جعفربن محمد الصادق علیه السلام گفت : طه طهارت اهل بیت رسول است. آنگه این آیت برخواند: انما یرید اﷲ لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیراً. ( تفسیر ابوالفتوح رازی سوره 33 ( الاحزاب ) از آیه 33 ). هندوشاه نخجوانی در نعت خاتم الانبیاء صلواة اﷲ و سلامه علیه گفته :
پیشوای دو جهان قافله سالار وجود
کوست مقصود ز یاسین و مراد از طه.هندوشاه نخجوانی. || کنایه از آل رسول ( ص ) است. آل طه. رجوع به آل طه شود. || پیغمبر اسلام ( ص ) :
کید حسود بدنسب با چون تو شاه دین طلب
خاریست جفت بولهب در راه طه ریخته.

معنی کلمه طه در فرهنگ عمید

بیستمین سورۀ قرآن کریم، مکی، دارای ۱۳۵ آیه، حکیم، کلیم.
* آل طه: [مجاز] آل رسول.

معنی کلمه طه در فرهنگ فارسی

ابن مهنا جبرینی شافعی دانشمند مفسر و محدث ( و. حلب ۱٠۸۴ - ف. ۱۱۷۸ ه.ق . ). وی در علوم و نقلی تبحر داشت و مردی تیز خاطر و صاحب هوش سرشار بود. طه از دانشمندان عصر استفاده کرد و تا سال ۱۱۳۱ بتحصیل ادامه داد و در آن سال سفری بحجاز کرد و صحیح بخاری را نزد شارح آن را ابو محمد عبدالله بن سالم بصری استماع نمود و از وی اجازه روایت صحیح و دیگر کتب را بدست آورد و علوم عربیت را نزد شیخ عبد مصری آموخت . شیخ تاج الدین قلعی و شیخ عبد القادر که هر دو مفتی مکه بوده اند از استادان طه بشمار میروند . وی سپس بوطن خود بازگشت و بافاده مشغول شد و بار دیگر بحجاز رفت ( سال ۱۱۶۱ ه.ق . ) و نزدیک دو سال در مکه اقامت گزید و مجددا بموطن خود برگشت . طه بر صحیح بخاری تاباب مغازی تعلیقاتی نوشته و تراجم احوال کسانی را که در غزوه بدر با پیغمبر ( ص ) همراه بودهاند فراهم آورد ( لغ. )
انور . وی صراف محکمه ملی اسکندریه بود مشاغل : در سال ۱۹۱۹ طه حسین به مصر برگشت و به سمت استادی دانشکده ادبیات منصوب گردید و فعالیت های روزنامه نگاری خود را تعقیب کرد .

معنی کلمه طه در فرهنگ اسم ها

اسم: طه (پسر) (عربی، فارسی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: tāhā) (فارسی: طه (طاها)) (انگلیسی: taha۲)
معنی: طاها، نام سوره ٔ بیستم قرآن کریم، نام پیامبر اسلام ( ص )، ( = طاها ) ( اَعلام ) ) بیستمین سوره از قرآن کریم دارای صد و سی و پنج آیه، ) طه به لغتِ طی «یا محمّد» می باشد یعنی ای محمّد، و به قولی نام پیامبر اسلام ( ص ) می باشد، ن، ک، ( در اعلام ) طه به لغتِ طی ' یا محمد ' می باشد یعنی ای محمد، و به قولی نام رسول اکرم ( ص ) می باشد + نک طاها، طهماسپ

معنی کلمه طه در دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگ قرآن است
طه، دو حرف از حروف مقطعه است، و در این که مراد از آن چیست، روایات و اقوال مختلف است. در روایتی از امام صادق علیه السلام «طه» از اسامی پیامبر صلی الله علیه و آله دانسته شده است که به معنای «یا طالب الحق الهادی الیه» می باشد.
و در روایت دیگر از آن حضرت به معنای طهارت اهل بیت علیهم السلام آمده است. برخی از مفسران، آن را به معنای «یا رجل» که مقصود محمد صلی الله علیه و آله است دانسته و با توجه به بعضی روایات گفته اند: رسول خدا صلی الله علیه و آله هنگام تهجّد، روی انگشتان پاها یا روی یک پا قرار می گرفت تا رنج بیشتری تحمّل کند، خداوند فرمود: هر دو پا را روی زمین قرار ده و تا این حدّ خود را به مشقت نینداز.
فرهنگ قرآن، جلد 19، صفحه 246.
[ویکی الکتاب] معنی طه: از حروف مقطعه و رموز قرآن (در روایتی از امام صادق علیه السلام آمده که " طه " خود یکی از اسماء رسول خدا است ، و معنایش "یا طالب الحق الهادی الیه "است یعنی ای که طالب حق و هدایت کننده خلق به سوی آنی )

جملاتی از کاربرد کلمه طه

محبیان از سال ۱۳۷۸ عملاً به همراه طه هاشمی و محمد مهدی فقیهی خط مشی نواندیشی دینی را پی‌یزی کرد. او گرایش به نواندیشی را در بندی از خط مشی حزب نواندیشان ایران اسلامی که مؤسس آن بود، گنجاند. در این بند یکی از وظایف حزب نواندیشان توسعه فرهنگ نواندیشی اسلامی در جامعه بویژه در نسل جوان شمرده شده‌است.
چراغ دودهٔ طه فلک به یثرب کُشت ز قصر شام سر آورد دود انجمنش
حرمت طه و یاسین اصل ایمان الغیاث وقت یاری نوبت غمخواری و احسان تست
تلاش‌هایی برای احیای اخلاق و مفهوم‌سازی مجدد نظریه اخلاق اسلامی در قرن بیستم توسط چهره‌هایی مانند: محمد عبدالله دراز، محمد اقبال لاهوری، علی عیزت‌بیگویچ و طه عبدالرحمن که نظریهٔ قراردادی دینی اخلاق را توسعه دادند، صورت گرفت.
روزنامه انتخاب در فروردین ۱۳۷۸ با مدیریت مسوول دکتر طه هاشمی که نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی و عضو هیئت مدیره دفتر تبلیغات اسلامی بود و به صاحب امتیازی دفتر تبلیغات اسلامی راه‌اندازی شد.
الحجه القائم بن العسکری الحسن الهادی سلاله طه ناسخ المثل
این کتاب مشتمل بر پرسش‌های متعددی است که استادانی همچون محمّدعلی قاضی طباطبایی، محمّد طه هنداوی نجفی‌زاده و سید حسن حسینی از وی پرسیده‌اند و پاسخ‌های مبسوطی که وی برای آنان نوشته است. این پرسش‌ها و پاسخ‌ها توسط شیخ مرتضی مظاهری نجفی، جمع‌آوری و تنظیم شده‌اند.
نبشته بر دل یاسین و سوره طه دمیده بر تن حامیم و سوره کوثر
برخی استادان وی عبارت بوند از میرزا محمدحسن شیرازی. شیخ محمدحسین کاظمی، ملامحمد شربیانی، ملامحمد ایروانی، حاج میرزا حسین خلیلی، شیخ حسین مامکانی، شیخ محمد طه نجف، میرزا حبیب الله رشتی و نیز آخوند ملامحمد کاظم خراسانی و شیخ لطف الله مازندرانی.
در ۱۴ اکتبر، روزنامه‌نگار فرانسوی الجزایری طه بوحاف در حالی که یک تظاهرات حامی فلسطین در پاریس را پوشش می‌داد دستگیر شد. او به مجله +972 گفت که مردم در حال "خفه شدن توسط پلیس" هستند و پلیس او را به دلیل شرکت در "تظاهرات غیرقانونی" با وجود نشان دادن کارت مطبوعاتی خود جریمه کرد. او همچنین مدعی شد که پلیس تهدید کرده است که در صورت مشاهده مجدد او در تظاهرات، پاهای او را خواهد شکست.
عمر رضی اللهّ عنه پیش از اسلام به خانه‌ی خواهر خویشتن درآمد، خواهرش قرآن می‌خواند طه مَا اَنْزَلْنَا به آواز بلند، چون برادر را دید پنهان کرد و خاموش شد . عمر شمشیر برهنه کرد و گفت «البتّه بگو که چه می‌خواندی و چرا پنهان کردی؟ و الا گردنت را همین لحظه به شمشیر ببرّم هیچ امان نیست» خواهرش عظیم ترسید و خشم و مهابت او را می‌دانست از بیم جان مقر شد گفت «از این کلام می‌خواندم که حق تعالی در این زمان به محمّد صلّی الله علیه و سلّم فرستاد» گفت «بخوان تا بشنوم» سورت طه را فرو خواند عمر عظیم خشمگین شد و غضبش صد چندان شد گفت «اکنون اگر ترا بکشم این ساعت، زبون‌کُشی باشد»
آیة الکرسی و طه هست حق روی تو هر که دارد نور حکمت داند از فضل این خطاب
آل طه را کشیدن جانب بزم و شراب درخور چوب یزید شوم بی‌پروا نبود
قوله تعالی: یس گفته‌اند که یس نام سوره است بدلیل آن خبر که مصطفی علیه الصلاة و السلام فرمود: «انّ اللَّه تعالی قرأ یس و طه قبل ان خلق آدم بالفی عام فلمّا سمعت الملائکة قالوا طوبی لامّة ینزل علیهم هذا و طوبی لالسن تکلّم بهذا و طوبی لأجواف تحمل هذا»
خواجه رکن و مقام وصاحب خیل وحرم معنی طه و یس مظهر نون والقلم
صاحب اعظم ظهیر الدین سپهر مکرمت آن شکار دولت از طه و یس ساخته