شاهزاده حسین
معنی کلمه شاهزاده حسین در دانشنامه عمومی
شاهزاده حسین (همدان). امامزاده حسین یا شاهزاده حسین در همدان در ابتدای خیابان شهدا قرار دارد. این حرم از آثار ممتاز معماری شهر همدان به شمار می رود و گنبد آجری زیبایی بر بالای آن استوار است. ساختمان مقبره، شمالی و از یک ایوان کوچک، ورودی و دو حرم با پلان های صلیبی تشکیل شده است. نمای ورودی دو طبقه و در هر طبقه حجره هایی واقع شده و دارای رسمی بندی هایی در داخل طاق نما و ضریح چوبی نفیس و گنبدی مرتفع است.
با توجه به متن شجره نامه این محل مدفن امامزاده حسین یکی از نوادگان امام حسن مجتبی یا پسر امام حسن عسگری است. در این مقبره یکی از احفاد خواجه نصیرالدین طوسی و آباقاخان فرزند هلاکو خان، مغول نیز مدفون هستند. علاوه بر این تعدادی از رجال علم و ادب و همچنین سر شاه! سلطان حسین صفوی ۱۱۴۰ هجری قمری نیز در ایوان جنوبی دفن شده است. شواهد حاکی است که بنای امامزاده جدیدتر از دورهٔ صفویه نیست و در طول زمان دخل و تصرف هایی در آن صورت گرفته است. ای بقعه دارای حیاط دلبازی است که درخت توت کهنسالی در آن وجود دارد.
معنی کلمه شاهزاده حسین در دانشنامه آزاد فارسی
شاهزاده حسین
شاهزاده حسین
شاهزاده حسین
شاهزاده حسین
شاهزاده حسین
شاهزاده حسین
امامزادۀ مدفون در این بنا را برخی منابع، فرزند امام موسی (ع)، و برخی دیگر فرزند ۲سالۀ امام رضا (ع)، و برخی از احفاد جعفر طیّار دانسته اند. تاریخ ۸۰۶ ق بر ضریح نفیس امامزاده، از وجود بنایی عالی در قرون ۸ و ۹ ق نشان دارد؛ ظاهراً بنا پس از آن، رو به ویرانی نهاده، و سپس در دورۀ شاه صفی تجدید بنا شده است. امروزه بنای امامزاده در میانۀ صحنی قرار دارد، و ورودی ضلع شمالی صحن، سردر و هشتی را دربر می گیرد. ساختمان امامزاده در نمای روبه ورودی، صورتی متفاوت و پرتکلف دارد، و از الحاقات بعدی آن است. ایوان ستون دار میانۀ این ضلع، و هلالی ها و عناصر تزیینی بالای نمای آن، سلایق دورۀ قاجار را نشان می دهد. بر سردر ورودی صحن نیز هلالی ها و منارک های بالای نما دیده می شوند. در دورۀ پهلوی، بنای امامزاده مرمت، و کاشی کاری گنبد آن تجدید شد. نیز ← بقعه_شاهزاده_حسین
شاهزاده حسین (ورامین). بقعه ای واقع در شهر ورامین. نسب این امامزاده مشخص نیست و در کتاب های تاریخی و انساب یا در داخل بقعه نیز نشانه ای از آن به چشم نمی خورد. در بین اهالی به شاهزاده حسین مشهور است. بنای بقعه مربوط به دورۀ مغول و تنها اثر نفیس آن محراب است که قسمتی از کاشی کاری معرق آن باقی مانده است. روکاری بنا و گنبد آن کاهگلی و فاقد هرگونه تزئین است.
جملاتی از کاربرد کلمه شاهزاده حسین
در سالهای اخیر نیز مجموعهٔ شاهزاده حسین تعمیر اساسی شده و بناهایی را که به آن افزودهاند که از جملهٔ آنها بنای یادبودی است که به یاد محمد علی رجایی رئیسجمهور سابق ایران، ساختهاند. در اتاقهای اطراف امامزاده نیز شهیدان قزوینی جنگ ایران و عراق به خاک سپرده شدهاند.
بقعه شاهزاده حسین با دو ورودی از سمت شمال و جنوب در میان صحن بزرگی قرار گرفتهاست. در اطراف صحن ایوانهایی وجود دارد که با کاشیکاری در طرحهای مختلف تزیین شدهاست. ورودی بقعهٔ شاهزاده حسین دارای مقرنس کاری و تزیینات مختلف است، که در دورهٔ قاجاریه با افزودن تالاری به آن شکل تازهای یافتهاست. در بخش غربی و شرقی بقعه، دو رواق ساخته شده که به نامهای بالا سر و پایان پا معروف و دارای گچبری و کاشیکاری است.
امامزاده شاهزاده حسین فرزند علی بن موسی الرضا است که مقبرهاش در شهر قزوین واقع شدهاست. گفته شده که وی در سنّ ۲ سالگی در سفر به مرو حین عبور از قزوین، در این شهر درگذشت و در همانجا به خاک سپرده شد. هم اکنون زیارتگاه ایشان در خیابان سلامگاه قزوین در نزدیکی خیابان سپه قزوین واقع شده است.
در این روستا زیارتگاه سلطان علی بن محمد باقر و همینطور دو امامزاده با نامهای امامزاده حسین و امامزاده زید وجود دارد و به همین دلیل هرساله میزبان زواریین و گردشگران زیادی است. در این روستا قناتی قدیمی که قدمت آن به هزار پانصد سال پیش بر میگردد وجود دارد. این قنات از زیر آرامگاه شازده حسین سرچشمه میگیرد و به همین دلیل به قنات شاهزاده حسین معروف است. فینیها حضرت سلطان علی را در این قنات غسل دادند.
امام مفترضالطاعه شاهزاده حسین به ناز داشتهٔ لطف ایزد بیچون
امامزاده شاهزاده حسین (به گویش محلی شازده حسین) مربوط به سدهٔ ۹ و۱۰ ه.ق است و در شهرستان تفرش، بخش فراهان،روستای نظام آباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ مهر ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۱۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.